Monday, August 01, 2005

Buat Duit dengan Menulis

"Buat Duit dengan Menulis" adalah judul buku Sdr. Jeniri Amir yang patut dibaca oleh sesiapa yang mahu hidup selesa dengan menjadi penulis sepenuh masa. Beliau sendiri seorang yang hidup selesa hasil daripada pendapatannya sebagai penulis sambilan yang menyiarkan hasil tulisannya dalam pelbagai media masa. Sdr. Jeniri pernah menjadi wartawan dan kini beliau adalah pensyarah di UNIMAS, Sarawak.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, June 02, 2005

Sastera Islami Menolak Hukum Karma

Hukum Karma adalah sebahagian daripada kepercayaan agama Hindu. Perkataan 'karma' bermakna 'tuhan'. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik pengaruh Hindu dalam sastera rakyat Melayu pra-Islam.


Ramai orang menyangka Hukum Karma serasi dengan Islam. Malah ramai orang yakin Hukum Karma adalah hukum yang memang wujud dan ia adalah hukum semula jadi ciptaan Allah.


Tema Hukum Karma popular dalam cerita-cerita, baik cerita-cerita yang diterbitkan dalam bentuk buku, bangsawan, drama TV, filem dan lain-lain. Malah, jikalau watak jahat tidak menerima hukuman jahat, ia dianggap tidak cocok dengan ajaran Islam.


Dalam surah Yusuf terdapat banyak watak jahat, namun tidak seorang pun daripada watak-watak jahat itu menerima hukuman atas kejahatan yang mereka lakukan. Malah Nabi Yusuf sendiri sebagai watak yang baik ditimpa banyak penderitaan.


Kisah Nabi Yusuf membayangkan bahawa dalam novel Islami, kejahatan tidak dianjurkan supaya dibayar dengan kejahatan juga. Malah dianjurkan supaya watak utama yang ideal itu harus mengalami pelbagai penderitaan yang berat.


Hukum Karma berbeza daripada ajaran Islam kerana bagi penganut Hindu, Hukum Karma itu hukum yang berlaku di atas dunia ini. Maka setiap musibah yang menimpa seseorang di dunia ini diyakini adalah balasan kepada kejahatan yang telah dilakukannya.


Mengikut fahaman Hindu, musibah adalah hukuman daripada Sang Karma (tuhan) disebabkan seseorang itu melakukan dosa.


Hukum Karma tidak serasi dengan konsep 'dugaan' dalam Islam. Dalam Islam salah satu fungsi musibah adalah sebagai dugaan, makanya orang-orang yang baik, malah nabi-nabi sekalipun ditimpa musibah. Tidak mungkin penderitaan yang dialami oleh nabi-nabi adalah hukuman dari Sang Karma.


Orang Islam menganut konsep 'dugaan', makanya kita dapat menerima realiti yang menunjukkan banyaknya orang-orang jahat tidak menerima sebarang hukuman di dunia ini, manakala kita menyaksikan banyaknya orang-orang baik ditimpa malang yang berat-berat.


Dalam Surah Yusuf, watak-watak jahat semuanya sedar akan dosa yang telah mereka lakukan dan insaf. Di atas segala apa yang telah mereka lakukan kepada Nabi Yusuf dan ayahnya, tidak seorang pun yang tidak dimaafkan. Ini membayangkan dalam novel Islami tidak ada unsur balas dendam oleh watak utama dan tidak ada unsur karma.


.


.


 


 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(11) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, January 01, 1970

Gosip Industri: Penerbit Hilang Fokus

Penerbit mesti memfokuskan kategori buku-buku yang diterbitkannya. Ini membolehkan tim petugas menjadi pakar dalam bidang yang difokuskan itu.

Sebagai contoh, apabila penerbit fokus pada buku biografi orang terkenal, maka tim editorial dan tim pemasaran makin lama makin pandai menerbitkan dan memasarkan buku-buku biografi.

Meningkatkan kepakaran tim petugas adalah faktor kritikal dalam survival apa juga bisnes. Semakin tinggi kepakaran, semakin tinggi kualiti produk yang dihasilkan.

Kepakaran juga penting bagi mengelakkan jumlah dan darjah kesilapan yang dilakukan oleh tim petugas. Makin tinggi kepakaran mereka, makin kurang jumlah kesilapan yang mereka lakukan.

Sebuah penerbit yang juga sahabat kita, penerbit A-A, dahulu fokus, sekarang nampaknya tidak fokus lagi. Gosip terbaru mengatakan sahabat kita itu akan menerbitkan buku-buku cerita bertemakan hantu-mantu pula.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink
Page 150 of 150 pages « First  <  148 149 150