Tuesday, August 16, 2005

Buku Malaysia Melintas Selat Melaka


Mulai 2005, Kelompok Mizan dari Indonesia mula membeli lesen izin menerbitkan buku-buku terbitan dua buah penerbit Malaysia bagi diterbitkan semula di negara itu dalam versi bahasa Indonesia.Kelompok Mizan adalah penerbit kedua terbesar di Indonesia, selepas PT Gramedia. Ia kalah kepada Gramedia disebabkan Gramedia mempunyai rangkaian kedai buku, suratkhabar dan majalah, manakala Kelompok Mizan memfokuskan bisnesnya pada buku-buku sahaja.Kelompok Mizan terdiri daripada 16 buah anak-anak syarikat yang masing-masing menumpukan aktiviti menerbitkan buku bagi kumpulan sasaran masing-masing. Kategori penerbitan Mizan meliputi buku untuk kanak-kanak sehingga ensiklopedia.Mizan dikuasai oleh keluarga keturunan Indonesia-Arab. Dengan demikian tidak hairanlah buku-buku terbitan Kelompok Mizan bersifat Islami.Operasi penerbitan Mizan berpusat di Bandung, dengan ibu pejabat korporatnya sahaja yang berada di Jakarta. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Gunakan Bahasa Melayu Susastera

Apabila saudara menulis karya kreatif untuk diterbitkan oleh PTS, gunakan gaya bahasa standard susastera.


Contoh penggunaan bahasa standard susastera adalah sebagaimana yang digunakan oleh Sdr. Imad dalam karyanya “Cinta Pandang Pertama” dan karya Sdr. Norasyikin dalam karyanya “Cinta Pertama” yang disiarkan dalam blog ini.


Sila baca semula kedua-dua karya itu dan kaji perbezaan gaya bahasa pengarang-pengarang itu dengan gaya bahasa Melayu basahan yang lazimnya digunakan dalam dialog. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, August 15, 2005

Selepas Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah, Siapa?Sdr. Ahmad Fadzli Yusof adalah penulis muda PTS yang paling TOP sekarang, baik dari segi jumlah bukunya yang sudah terbit mahupun daripada segi rekod jualan buku-bukunya.Bukunya yang bertajuk '55 Petua Orang Berjaya' menjadi top-seller PTS sejak ia dilancarkan ke dalam pasaran. Dalam tempoh tidak sampai 2 tahun ia sudah lima kali diulangcetak.Sdr. Fadzli mula menulis buku pertamanya pada usia 24 tahun, iaitu sebaik-baik beliau tamat menduduki kertas peperiksaan terakhirnya. Beliau mengikuti bengkel latihan bagi penulis-penulis muda PTS. Dengan bakat sedia ada, ditambah dengan teknik penulisan yang dipelajari dalam bengkel itu, produktiviti penulisan beliau meningkat berlipat ganda.Kita meramalkan Sdr. Fadzli akan menjadi pakar motivasi pembangunan diri paling top di negara kita dalam tempoh kurang sepuluh tahun dari sekarang. Beliau mempunyai kriteria yang membolehkan dirinya diterima baik oleh masyarakat sebagai pendorong - seorang yang memiliki ketampanan fizikal dan juga ketampanan sosial.Beliau berasal daripada keluarga alim yang terkenal di Terengganu. Sdr. Fadzli adalah seorang peguam lulusan UIA, sudah menamatkan 'chambering', sudah mendapat ijazah sarjananya, dan kini sedang menyiapkan tesis PhDnya.Orang Malaysia, tunggu! Selepas Dato' Dr. Fadhilah Kamsah, mentee beliau akan meneruskan perjuangan tokoh itu di atas persada motivasi negara.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Nasib Penulis (lagi)

Kisah ini benar-benar pernah berlaku kepada seorang penulis terkenal. Beliau sekarang seorang profesor!


Pada suatu masa penulis itu mempunyai seorang kenalan yang ingin menjadi penerbit buku. Si kenalan memujuk supaya penulis itu sanggup menyerahkan mana-mana buku yang akan ditulis kepadanya bagi diterbitkan.Penulis itu pun menyerahkan sebuah novelnya. Si kenalan itu pun menerbitkannya.Dua tahun lebih semuanya senyap sahaja. Penulis itu pun pergi ke pejabat kenalannya. Kalau dapat, dia hendak meminta royalti.Si kenalan memberitahu dia mencetak bukunya 3 ribu naskhah. Satu ribu naskhah sudah diserahkan kepada 3 buah pengedar, tapi cuma 400 yang laku. Yang lain ada dalam setornya mengumpul debu.Kemudian si kenalan memberitahu dia tidak minat menjadi penerbit. Dia sudah menjadi pengedar minyak masak.“Aku tak ada duit nak bayar royalti hang,” kata si kenalan. “Kalau mau, hang ambillah berapa botol minyak masak buat ganti royalti hang!”Maka si penulis pun mengisi but keretanya dengan botol-botol minyak masak....
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Sunday, August 14, 2005

Cinta Pandang Pertama


“Bosannya…” Shamsuri berbisik kepada dirinya sendiri.


Mata pelajaran sejarah tentang kejatuhan Empayar Majapahit yang sedang diajarkan oleh Cikgu Hasnizan tidak diambil perhatian sepenuhnya. Dia sudah kepenatan. Otaknya sudah penuh disumbat dengan pelbagai maklumat sejak pagi tadi.


“Assalamualaikum!”


Semua mata dalam bilik darjah Tingkatan Satu Ibnu Sina itu tertumpu kepada empunya suara.


Ustaz Razali yang garang itu berdiri di muka pintu.


“Wa’alaikumussalam,” Cikgu Hasnizan menjawab. Murid-murid turut sama menjawab, cuma bunyinya sekadar berbisik.


Shamsuri terjenguk-jenguk kerana pandangannya dihalang oleh beberapa kepala di sebelahnya. Lehernya dipanjangkan sedikit. Barulah kelihatan wajah Ustaz Razali.


Cikgu Hasnizan mendekati muka pintu. Ustaz Razali berbicara sesuatu dengan Cikgu Hasnizan yang tidak dapat Shamsuri tangkap isinya. Sesekali Cikgu Hasnizan mangangguk-angguk.


Kemudian, Si Dia muncul. Cikgu Hasnizan menjemput Si Dia masuk ke kelas.


“Minta maaf kerana mengganggu. Andai tiada apa-apa, saya minta diri dahulu,” ujar Ustaz Razali sebelum menghilangkan diri. Cikgu Hasnizan sekadar mengangguk.


Si Dia mula melangkah masuk ke kelas. Mata Shamsuri terpaku kepada wajah itu. Entah mengapa, jantungnya tiba-tiba berdegup pantas. Matanya terus mengekori langkah insan tersebut. Mulutnya sedikit terlopong.


“Alangkah cantiknya gadis itu,” Shamsuri bercakap separuh berbisik. Dia menelan air liurnya.


Fahmi mengangguk-angguk walaupun sebenarnya kenyataan tadi hanya ditujukan kepada diri Shamsuri sahaja. Dia tidak sangka Fahmi terdengar akan kata-katanya. Dia tidak sangka yang Fahmi berkongsi kekaguman yang sama dengannya.


“Ada meja kosong?” tanya Cikgu Hasnizan.


“Shamsuri...” panggil Cikgu Hasnizan tiba-tiba selepas mendapati bahawa meja yang dimaksudkan tiada.


“Saya!” Pantas Shamsuri menjawab panggilan Cikgu Hasnizan. Sudah terbayang-bayang di mindanya arahan yang bakal keluar daripada mulut gurunya itu.


“Apakah kamu mahu membiarkan pelajar baru ini berdiri di sini?”


Shamsuri faham soalan itu. Tersembunyi arahan di sebalik soalan itu. Pantas sahaja Shamsuri menyusun langkah menurut arahan tersebut.


Jantungnya makin berdegup kencang. Tiba-tiba wajahnya terasa panas. Meja dan kerusi lebihan yang tersusun di belakang kelas diangkat satu persatu. Shamsuri merasakan semua mata di dalam kelas itu sedang memandangnya tetapi dia tidak berani berpaling untuk memastikan kebenaran tanggapannya.


“Mahu letak di mana?” tanya Shamsuri.


“Di sini,” ujar Cikgu Hasnizan sambil jemarinya menunjukkan posisi dan kedudukan yang dikehendaki.


Shamsuri mengangguk. Cepat-cepat dia menyusun kerusi dan meja di tempat yang dimaksudkan. Dia sudah tidak tahan lagi dibogelkan oleh mata-mata yang memandangnya sejak tadi.


“Sudah?” tanya Cikgu Hsnizan sekadar mahu memastikan bahawa kerusi dan meja itu sudah sedia untuk diduduki oleh pelajar baru itu.


Shamsuri mengangguk.


“Terima kasih.” Suara lembut itu berdesup-desup menggegarkan gegendang telinganya. Cepat pula isyarat itu sampai ke ruang hatinya. Ada sesuatu yang memenuhi ruang udara jantungnya tiba-tiba.


Shamsuri sesak nafas. Tubuhnya tiba-tiba menggeletar tetapi tidak terlihat di mata orang lain. Hanya dia yang dapat merasakannya.


Shamsuri mengangguk. Tidak dipandang langsung kepada gadis itu.


Lidahnya keras. Tiada kata-kata yang dapat dilafazkan. Suaranya seolah-olah silu untuk keluar dari ruang halqumnya.


Tergopoh-gapah dia pulang ke tempatnya. Kakinya tidak mahu menurut arahan, bahkan bagai dipaksa-paksa menyusun langkah sumbang tatkala Shamsuri kembali ke tempat duduknya.


“Siapakah Si Dia?” hati Shamsuri melonjak-lonjak ingin tahu siapakah insan yang telah menegurnya tadi.


Inilah kali pertama dia melihat wajah itu. Inilah juga kali pertama hatinya terusik sejak menempuhi alam persekolahan peringkat menengah. Shamsuri mengharap-harap agar Cikgu Hasnizan akan meminta gadis itu memperkenalkan dirinya di hadapan. Nanti tidaklah dia perlu menebal muka untuk bertanyakan nama gadis itu.


Namun, harapan tinggal harapan. Si Dia terus mengambil tempat duduknya. Sempat Si Dia bersalam dengan teman-teman baru di sekelilingnya.


Gadis Si Dia itu terus mengukir senyuman. Pandangan Shamsuri bertembung dengan senyuman itu. Tidak berkelip matanya. Pada lesung pipit yang terukir di pipinya menambahkan seri senyumannya.


“Tetapi, siapakah Si Dia itu?” Makin galak hatinya memaksa ingin tahunya supaya mencari nama gadis tersebut.


“Apa nama saudari?”


Pucuk dicita, pucuk juga yang mendatang. Soalan Cikgu Hasnizan benar-benar membuka ruang kelegaan di hati Shamsuri. Shamsuri pasang telinga.


“Maryam Razali,” gadis itu menjawab sepatah.


“Maryam Razali!” bisik Shamsuri mengulang kembali nama tersebut. Cepat-cepat nama itu disematkan di dalam kotak memorinya.


“Maryam...” sekali lagi dia menyebut nama itu.


“Razali?” Shamsuri tersentak. Matanya sedikit terbeliak.


“Ustaz Razali?” Wajah Ustaz Razali mula muncul di benak pemikirannya. Barulah dia tahu kenapa Ustaz Razali yang mengiringi gadis itu ke mari.


“Sebelum ini bersekolah di mana?” Cikgu Hasnizan masih meneruskan sesi perkenalan.


“Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tok Jiring.”


Shamsuri mengangguk-angguk. Seingatnya sebelum Ustaz Razali mengajar di sini, dia pernah menjadu guru di sekolah yang disebutkan oleh Maryam. Barulah Shamsuri menemui titik-titik yang mempertemukan antara Maryam dengan Ustaz Razali.


Cikgu Hasnizan masih meneruskan perbualan dengan Maryam. Shamsuri tidak ambil peduli semua itu.


Cukuplah. Dia sudah mengetahui nama gadis tersebut.


Barangkali gadis itu juga sudah mengetahui namanya. Bahkan namanya adalah yang pertama di dalam kelas ini yang diperkenalkan kepada Maryam apabila Cikgu Hasnizan memintanya menyediakan meja dan kerusi untuk Maryam. Terasa ada sesuatu yang mengembang di sebalik tulang rusuknya.


Shamsuri menarik nafas panjang. Dibuang segala angan-angan yang berebut-rebut mahu masuk ke dalam otaknya. Layangan mindanya dipusatkan kembali ke alam realiti.


“Saya lihat saudara gembira sahaja,” Fahmi tiba-tiba bersuara apabila melihat senyuman Shamsuri yang tidak mahu lekang itu.


Cepat-cepat Shamsuri buang senyuman itu. Dia tidak mahu sesiapa pun, termasuk Fahmi, mengetahui akan perasaannya sekarang. Takut nanti ditertawakan teman-temannya. Namun, jauh di sudut hatinya, lafaz-lafaz kegembiraan jelas kedengaran. Pertama kali dia berasa sebegini. Tidak dapat dipastikan perasaan itu, namun dia benar-benar teruja dengan pengalaman baru ini.


Tiba-tiba tengah hari yang membosankan itu berubah wajah. Setiap tutur kata yang keluar dari mulut Cikgu Hasnizan ibarat melodi indah yang mendamaikan jiwa.


Shamsuri tidak lagi merasa mengantuk. Dia berjanji tidak akan mengantuk lagi dalam bilik darjah.


(Petikan daripada novel jibunsyi karya Imad yang bakal terbit)


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink

Penulis Banyak Songel

Kebanyakan penulis mempunyai sikap kooperatif, mudah berunding dan suka bekerjasama dengan penerbit. Tetapi, macam biasalah, ada yang 'banyak songel'.

Bagi saudara yang baru hendak menceburkan diri dalam dunia penulisan, elakkan perkara-perkara berikut:

 1. Meminta layanan istimewa dari penerbit. Sebagai contoh saudara minta kekecualian daripada dikenakan prosedur yang dikenakan kepada semua penulis lain. Kalau penulis lain tahu saudara diberi layanan istimewa, cakap penerbit tak dipercayai lagi oleh penulis-penulis lain. Penerbit takut hilang kredibiliti, suatu hal yang amat berbahaya dalam dunia bisnes. Bagi penerbit, hilang seorang penulis lebih baik daripada hilang kredibiliti. 1. Apabila editor melakukan kesilapan teknikal, sebagai contoh nama saudara salah eja, jangan mengutuk penerbit dalam Yahoo group saudara. Masalah teknikal, penyelesaiannya adalah secara teknikal. Ejaan yang salah dapat dibetulkan apabila buku saudara diulangcetak, tetapi nama baik yang rosak tak dapat diperbaiki. Saudara boleh kutuk orang, tetapi orang pun boleh kutuk saudara. Jangan kutuk-mengutuk, besok lusa, mana tahu, kita terpaksa bersua muka. 1. Saudara jangan 'depan cakap lain, belakang cakap lain' dengan editor. Depan editor sudah setuju buku saudara diterbitkan, balik belakang tulis SMS tarik balik keputusan itu. Ingatlah, editor sudah banyak menggunakan masa bagi memproses manuskrip saudara: kos mengedit, buat layout, bayar pelukis ilustrasi, buat design kulit, uruskan CIP, buat filem, tiba-tiba saudara tak mahu tandatangani perjanjian penerbitan! Cerita saudara yang cakapnya tak boleh dipegang tentu sampai ke pengetahuan editor-editor syarikat lain. 1. Apabila penerbit mengaturkan aktiviti promosi buku saudara, janganlah minta bayaran itu ini. Penerbit sudah mengeluarkan banyak kos bagi mengadakan aktiviti itu, ambil sikap sama-sama mempromosi buku saudara. Jangan tengok jangka masa pendek, tengok jangka masa panjang. Kalau saudara banyak syarat, penerbit akan mempromosi buku-buku penulis lain.


Ingatlah, penerbit mempunyai beratus-ratus penulis, masing-masing dengan bukunya. Pegawai promosi di penerbit itu diberi bajet tahunan. Beliau perlu mengadakan sebanyak-banyak aktiviti promosi menggunakan peruntukan wang yang terhad. Kalau saudara minta dibayar untuk itu dan ini, beliau akan mencari penulis lain. Jadi, jangan merungut jika buku-buku saudara tidak dipromosi.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Saturday, August 13, 2005

Siapa Rabiah Amit?

Dua jilid buku resipi Kek Lapis Sarawak oleh Rabiah Amit diam-diam sudah terjual berbelas-belas ribu naskhah, bagi setiap jilid. Jilid 1 dijual RM28 manakala jilid 11 dijual RM34.

Sehingga saat berita ini ditulis, jualan buku beliau masih laju. Dijangka menjelang bulan Ramadhan depan, jualannya akan meningkat lebih laju lagi!

Rabiah adalah penulis buku resipi kategori kek dan biskut paling berjaya dalam pasaran negara ini. Rekod jualan buku Rabiah Amit mengatasi rekod mana-mana buku kek, termasuk yang terbit dalam bahasa Inggeris.

Entah di mana sedapnya kek lapis Sarawak, tetapi produk tradisional itu sudah menjadikan Rabiah Apit antara penulis tempatan yang menerima royalti paling tinggi daripada jualan bukunya dalam pasaran terbuka.

Sekali lagi terbukti, penerbitan bahan-bahan lokal dalam bahasa Melayu adalah jauh lebih menguntungkan, baik bagi penerbit mahupun penulis, dibandingkan dengan penerbitan buku tempatan dalam bahasa Inggeris, ataupun buku yang diimpot dari negara Inggeris.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Friday, August 12, 2005

Cinta Pertama

“Apa yang kamu tulis di belakang saya ini?” Noraisyah bertanya kepada Anuar.

“Rahsia,” jawab Anuar.


Anuar yang sebenarnya sedang melakar nama buah hatinya di belakang badan Noraisyah masih teragak-agak untuk memberitahu isi hatinya yang sebenar.


“Saya rasa seperti ejaan nama saya sahaja. Kamu tulis 'Noraisyah' bukan, di belakang saya?” tanya Noraisyah lagi.


Anuar sememangnya menulis nama Noraisyah, di belakang badan gadis kecil itu dengan menggunakan jari telunjuknya.


“Siapa pula nama teman lelaki kamu?” tanya Anuar kepada Noraisyah.


“Baik, sekarang kamu pusing ke belakang.”


Anuar terus mengesot sedikit dan memusingkan badannya membelakangkan Noraisyah.


“Saya akan tulis nama lelaki idaman saya di belakang badan kamu pula,” terang Noraisyah.


Anuar yang tidak membantah hanya menurut sahaja arahan Noraisyah.


“Kamu jangan tulis laju sangat. Bagaimana saya hendak menangkap apa yang kamu tulis,” kata Anuar sambil mengerutkan keningnya.


“Kamu tulis nama Terry, bukan?” teka Anuar.


“Betul,” jawab Noraisyah.


“Jikalau begitu, kamu tidak cintakan saya?” duga Anuar.


“Sebenarnya saya telah menipu perasaan saya sendiri,” akhirnya Noraisyah mengaku. “Baik, sekarang kamu pusing ke belakang sekali lagi dan saya akan tulis semula,” Noraisyah memberikan arahan.


“Sekarang cuba kamu teka saya tulis nama siapa,” kata Noraisyah.


Anuar senyum simpul apabila namanya dilakar oleh Noraisyah di belakang badannya.


“Nampaknya saya tidak bertepuk sebelah tangan,” kata Anuar.


Noraisyah dan Anuar senyum malu selepas membuat pengakuan cinta masing-masing pada usia lapan tahun.


(Petikan dari novel jibunsyi Norasyikin yang bakal terbit.) 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Benarkah Orang Melayu Tak Baca Buku?

“Saya sedang menulis buku,” kata seorang bekas pengarah jabatan cawangan khas dalam pasukan Polis Diraja Malaysia. “Tapi dalam bahasa Inggeris.”

“Kenapa dalam bahasa Inggeris?” tanya si editor.

“Kalau saya tulis dalam bahasa Melayu, tak laku,” katanya.

“Mana tahu tak laku?”

“Orang Melayu tak baca buku,” katanya.

Benarkah orang Melayu tak membaca buku? Mari kita lihat apa yang sedang berlaku dalam kedai-kedai buku:

 1. Kedai buku Borders yang baru membuka cawangannya di Kuala Lumpur memperuntukkan 10 ribu kaki persegi untuk menempatkan buku-buku Melayu. Ruang yang sama besar diperuntukkan bagi buku-buku Cina. Borders adalah rangkaian kedai buku terbesar di dunia. 1. Rangkaian MPH semakin banyak memperuntukkan rak bagi mempamerkan buku-buku Melayu. Malah rak-rak buku Melayu sudah diletakkan di sisi pintu masuknya. 1. Rangkaian kedai buku Popular yang menjadi benteng buku-buku Cina sudah mula membuka ruang untuk mempamerkan buku-buku Melayu. 1. Statistik daripada sebuah rangkaian kedai buku menunjukkan, di semua kedainya, 8 daripada 10 buku terlaris adalah judul-judul Melayu. 1. Di sebuah rangkaian kedai lagi, stok buku Melayu yang berjumlah 20%, ia mendatangkan 40% perolehan syarikat itu. 1. Dalam sebuah rangakaian lain, jualan fiksyen Inggeris adalah sekitar 600-700 naskhah sebulan, tetapi jualan fiksyen Melayu melebihi 5000 naskhah sebulan. 1. Rangkaian kedai buku yang paling pesat berkembang dengan membuka cawangan-cawangan baru adalah rangkaian milik penuh rakyat Malaysia dan mereka memfokuskan pasaran pada buku-buku Melayu, iaitu rangkaian kedai buku Rythm, Muda Osman dan Seri Intan.


Jika saudara penulis baru, jangan mudah menelan mentah-mentah cakap-cakap orang yang tidak tahu menahu tentang dunia perbukuan negara ini.Kalau didengar cakap-cakap mereka, saudara boleh hilang semangat hendak menulis dalam bahasa Melayu.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Bagaimana Penulis Ditindas (Lagi)

Zurinah adalah penulis baru yang berbakat, tetapi dia tidak tahu bakatnya setinggi mana. Dengan keyakinan karyanya tidak akan diterima oleh DBP, Creative, Utusan ataupun Alaf21, dia menghantar novel pertamanya ke sebuah penerbit kecil yang mempunyai seorang editor Melayu sepenuh masa.


Selepas seminggu Zurinah menelefon editor itu dan bertanya khabar. Dia diberitahu novelnya diterima untuk diterbitkan.


"Sedaplah cerita awak," kata editor itu. "Touching! I sedih baca," katanya lagi.


Dua bulan kemudian Zurinah ke kedai majalah dan ternampak novelnya dipamerkan dalam kedai kecil itu. Hatinya gembira bukan kepalang, dia terus membeli semua 4 naskhah yang masih belum terjual.


"Semua?" Mamak itu bertanya macam tak percaya.


"Semua!" kata Zurinah. "Ini novel saya!" katanya lagi tanpa ditanya.


"Wah! Bagus, ini novel banyak laku. Baru 5 hari saya sudah jual 20!" kata si Mamak.


Besok pagi Zurinah pergi ke pejabat penerbit itu dengan harapan dia boleh mendapat apa-apa jua bentuk bayaran.


"You tulis satu lagi novel, nanti I bayarlah novel you yang ada sekarang," kata tuan punya penerbit itu.


"Kalau aku tulis novel kedua, kalau aku serahkan kepadanya, apa jaminan dia akan bayar aku?" kata hati Zurinah.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink

Siapa Ashadi Zain?

Banyak orang mempunyai bakat yang tinggi. Tetapi bakat tinggi sahaja tidak cukup kalau mahu berjaya dalam apa yang saudara usahakan. Lebih penting daripada bakat adalah kegigihan.

Ashadi Zain, 27 tahun, adalah seorang Senior Accountant di sebuah bank. Beliau penulis PTS yang paling gigih. Kalau orang lain dalam kedudukan beliau, barangkali mereka sudah lama patah semangat.

Buku pertama beliau banyak menerima maklum balas negatif daripada pembeli sehingga pengurusan PTS memutuskan tidak mengulangcetak buku itu kecuali diperbaiki. Maklum balas itu tidak disorokkan oleh PTS, semuanya disampaikan kepada beliau.

Macam belum cukup pedih, disiram pula air garam. Sudahlah buku menerima kritikan teruk, Ashadi Zain kemudian menerima pula surat tunjuk sebab daripada majikannya mengapa tindakan tatatertib tidak boleh diambil ke atas dirinya kerana menulis dan menerbitkan buku tanpa izin pihak pengurusan!

Apa tindakan beliau? Beliau tidak memperbaiki bukunya yang teruk dikritik itu. Beliau menulis buku-buku lain. Kali ini buku-buku itu tidak lagi dikritik teruk oleh pembaca, tetapi buku-buku itu tidak pula bergerak laju.

Ashadi Zain penulis PTS seangkatan dengan Ahmad Naim Jaafar, Ahmad Fadzli Yusuf dan Syed Yusainee. Sewaktu buku-buku beliau lambat bergerak dalam pasaran, beliau tahu benar buku-buku rakan beliau laju keluar dari setor PTS, malah memecahkan rekod jualan PTS sebelumnya. Kalau orang lain, barangkali sudah serik!

Sudah jatuh ditimpa tangga pula! Salah sebuah karya beliau dicetak rompak oleh seorang yang menggunakan nama Tariq Ziyad dan dijual di mana-mana sahaja apabila perompak itu menyampaikan ceramah motivasinya. Sehingga 2005 buku cetak rompak itu sudah 2 kali diulangcetak dan dijual dengan harga RM20. Perompak itu pula banyak memberi motivasi di sekolah-sekolah seluruh negara. (Jaga-jaga cikgu semua, ada perompak menyamar pakar motivasi!)

Apa tindakan beliau? Kes beliau sudah dirujukkan oleh PTS kepada peguam pakar bidang harta intelek. PTS masih menunggu apa keputusan beliau disebabkan hakcipta buku itu adalah milik beliau. Dengan kes ini, ia adalah kali ketiga buku-buku penulis PTS dicetak dan diterbitkan oleh pihak lain!

Masuk tahun keempat, barulah ada tanda-tanda nama Ashadi Zain mula diterima oleh pasaran. Pada saat ini PTS sedang melancarkan kempen promosi 2 daripada 6 buah buku beliau. Tajuk kempen itu adalah "JOM BISNES!"

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, August 11, 2005

RM700 untuk Kursus Penulisan Sehari

Baru-baru ini terbit suatu iklan untuk kursus penulisan sehari yang bernilai RM700. Iklan ini memecahkan rekod yuran kursus penulisan buku di tanah air kita. Belum pernah dalam sejarah dunia perbukuan negara kita ada mana-mana pihak yang berani menganjurkan kursus penulisan dengan yuran yang begitu tinggi.

Kursus itu bukan dikendalikan oleh mana-mana pegawai daripada penerbit terkenal, sebaliknya ia dikendalikan oleh seorang yang sudah berjaya menerbitkan bukunya sendiri, tetapi bukunya itu cuma dijual di kedai buku terbesar di Kuala Lumpur. Buku beliau tidak dijual dalam kedai-kedai buku tradisional di seluruh negara.

Apakah yang dapat disampaikan oleh seorang penulis buku dalam masa satu hari kepada peserta-peserta kursusnya? Tentulah perkara-perkara yang dia sendiri lakukan dan alami.

Logik, “Kalau saya boleh menulis buku yang laris dalam kedai buku terbesar Kuala Lumpur, semua orang boleh melakukan apa yang saya lakukan,” adalah logik yang mengandungi falasi serius.

Begitu juga logik, “Kalau saya boleh terbitkan buku saya sendiri dan dapat untung besar, anda semua tentu boleh terbitkan buku anda sendiri dan dapat untung besar macam saya,” adalah logik yang berbahaya untuk dijaja. Ia memberi harapan palsu kepada individu-individu yang tidak mempunyai maklumat tentang dunia perbukuan.

Sebagai orang yang baru hendak belajar menjadi penulis, hati-hati apabila saudara memilih kursus. Sebelum membayar yuran kursus yang mahal, beli dahulu buku-buku panduan tentang teknik penulisan berkesan yang banyak terdapat di kedai-kedai buku. Sebuah buku yang baik adalah “Think Like Your Editor”.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

TV Pertama dalam Hidup Saya

Pada suatu petang sedang saya bermain-main dengan abang saya di halaman rumah saya, kawan saya Khalid menjerit.


“Mari kita pergi tengok TV.”


“TV? Apa itu TV?”


“Marilah tengok, ada macam-macam dalam TV itu,” tambahnya lagi.


“Di mana?”


“Tu, di rumah kedai di hadapan rumah awak.”Lebih kurang 200 meter di hadapan rumah saya memang terletak satu deret bangunan rumah kedai. Rumah kedai itu satu-satunya yang diperbuat daripada batu di Bukit Tengah pada masa itu.Pada masa itu saya hanya berusia 8 tahun dan sedang belajar dalam Darjah dua.“Mari kita pergi tengok,” saya mengajak Khalid.


“Saya nak balik ke rumah, saya dah tengok. Awak pergilah tengok,” kata Khalid.


“Abang, mari kita pergi tengok TV,” saya mengajak abang saya.


“TV! Apa itu TV?” tanya abang saya.


“Saya pun tak tahu, mari kita pergi tengok dulu.”Kami berdua pun lari menuju ke arah rumah kedai di hadapan rumah saya. Apabila sampai di kedai itu, saya lihat sebuah kotak di atas sebuah almari di kedai itu. Tercengang-cengang saya dan abang saya.“Apa benda itu?” saya berfikir.Gambar saya lihat ialah seorang lelaki berpakaian kot bercakap di dalam kotak itu. Sekejap kemudian terdapat gambar-gambar lain disiarkan. Kemudian gambar orang bercakap itu kembali lagi.Ramai kanak-kanak dari kampung saya berkumpul berdiri di luar kedai itu memerhatikan kotak ajaib itu.Saya juga nampak gambar sungai mengalir ditunjukkan dalam TV itu. Lama kemudian baru saya tahu bahawa program TV pertama yang saya menonton ialah program Warta Berita.TV menjadi begitu ajaib kepada saya sebab saya tidak lahir di zaman yang ada TV. TV datang selepas saya. Ini mungkin berbeza dengan kanak-kanak zaman ini yang sudah biasa dengan TV sejak kelahirannya lagi. Ada bayi yang dibaringkan di hadapan TV sejak dari kecil lagi.(Petikan dari novel jibunsyi karya Dr. Balakrishnan yang bakal terbit.)
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Siapa Lebih Kaya: Penyanyi ataupun Penulis?

Penyanyi dan penulis mempunyai banyak persamaan dalam dunia profesion masing-masing. 1. Penyanyi dan penulis dilindungi oleh undang-undang yang sama iaitu Akta Hakcipta.


 1. Mereka mempunyai dua sumber pendapatan yang utama. Pertama, penyanyi menerima royalti dari produk mereka yang terbit dalam bentuk album, manakala penulis menerbitkan karyanya dalam bentuk buku. Kedua, mereka menerima yuran penampilan ataupun 'show' di mana penyanyi menyanyi di depan audiensnya, manakala penulis berceramah di depan audiensnya.


 1. Penyanyi dan penulis sama-sama bekerja kuat bagi menambahkan jumlah peminat mereka disebabkan terdapat perkaitan kuat antara jumlah peminat dengan pendapatan mereka. Selagi mereka tidak melakukan tingkah laku yang dibenci oleh peminat, peminat-peminat mereka terus setia.


 1. Penyanyi dan penulis sama-sama boleh menjadi mangsa lanun cetak rompak. Tetapi dalam hal ini penyanyi lebih teruk disamun perompak-perompak itu.


 1. Tidak semua penyanyi ataupun penulis menikmati pendapatan tinggi yang mencecah ratusan ribu ringgit. Mereka yang mempunyai banyak album ataupun buku berpeluang menerima royalti tinggi.
Siapakah yang hidup lebih selesa? Ada antara para penyanyi yang menikmati hidup mewah, tetapi sekejap sahaja. Mereka adalah penyanyi-penyanyi yang merakamkan lagu-lagu ikut trend citarasa semasa. Penulis yang menulis buku-buku berdasarkan isu-isu hangat semasa juga mengalami nasib yang serupa. Apabila isu itu tamat, pasaran bukunya pun tamat.Apakah pebezaan antara penyanyi dan penulis? Gaya hidup. Ya, gaya hidup. Penyanyi banyak membelanjakan wang pendapatan mereka untuk menjaga gaya hidup, oleh itu mereka tidak mementingkan urusan menabung dan melaburkan wang mereka.Penulis tidak memerlukan gaya hidup yang mahal seperti penyanyi. Akhirnya, penulis mempunyai tabungan dan harta yang lebih banyak dibandingkan dengan penyanyi. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink

Wednesday, August 10, 2005

Nombor Sekolah Memandu

Dalam senarai syarikat-syarikat penerbit buku di negara ini, terdapat sekitar 600 buah penerbit. Dengan jumlah yang begitu banyak, mengapakah jumlah buku terbitan tempatan yang terdapat di kedai-kedai buku dan di perpustakaan-perpustakaan awam begitu kecil?


Barangkali saudara belum tahu apa faktor yang mendorong banyaknya jumlah syarikat penerbitan buku ditubuhkan oleh rakyat Malaysia.Faktor itu adalah keyakinan bahawa dengan mendaftarkan syarikat sendirian berhad, dan dengan menggunakan pelbagai faktor selain buku, mereka boleh mendapat tender projek membekalkan skim buku teks pinjaman kementerian pelajaran yang bernilai berpuluh-puluh juta ringgit setiap tahun.Sembilan puluh sembilan peratus (99%) syarikat penerbit itu tidak menjalankan aktiviti penerbitan. Malah majoriti tidak pernah menerbitkan apa-apa buku. Mereka tidak tahu menahu tentang dunia buku dan penerbitan buku. Mereka tidak mempunyai jabatan editorial, apatah lagi setor inventori buku. Ruang pejabat pun belum tentu ada.Kalau saudara telefon nombor yang diberikan oleh syarikat-syarikat itu, ada yang nombor itu nombor rumah, malah ada nombor sekolah memandu! Inilah salah satu realiti dunia persada penerbitan buku di negara kita.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Tuesday, August 09, 2005

Karyawan Makan Sekali, Penerbit Makan Berkali-kali

Setiap bulan wartawan daripada sebuah akhbar gaya hidup menelefon seorang penggubah hantaran pengantin. “Ada tempahan bulan ini?” tanya si wartawan.

“Ada,” jawab si penggubah dengan gembira.

“Ok, nanti saya datang dengan jurufoto,” kata wartawan itu.

Seperti yang dijanjikan, apabila semua gubahan sudah siap, wartawan dan jurufoto itu pun datang dan mengambil gambar-gambar gubahan dengan cara-cara yang profesional bagi disiarkan dalam akhbar itu dalam kolum “Gubahan Minggu Ini”.

Setiap bulan si penggubah menerima cek bayaran daripada akhbar itu kerana gambar gubahannya disiarkan. Bagi setiap gambar gubahan yang disiarkan dia dibayar RM100. Ia adalah pendapatan tambahan selain bayaran yang diterima daripada keluarga pengantin yang menempah gubahannya.

Keadaan ini berterusan selama lebih 2 tahun.

Pada suatu masa si penggubah pergi ke kedai majalah dan ternampak buku cantik dengan tajuk “Sirih dan Pinang Untuk Pengantin” yang sangat cantik kulitnya, dijual dengan harga RM32 senaskhah. Dalam buku itu terdapat bermacam-macam gubahan sirih pinang buat hantaran pengantin.

Sebagai seorang penggubah hantaran, dia terus mengambil buku itu dengan niat membelinya untuk rujukan dan sumber ilham apabila dia sendiri membuat gubahan untuk pelanggan-pelangganya. Buku itu diterbitkan oleh penerbit akhbar gaya hidup yang selalu menyiarkan gambar gubahannya.

Daun-daun halaman buku itu diselak, diselak dan diselaknya. Hampir 50% gambar-gambar yang disiarkan di dalam buku itu adalah gambar-gambar gubahannya yang dulu pernah disiarkan dalam kolum akhbar. Berderau darahnya!

Bulan demi bulan berlalu, dia menunggu jikalau ada cek datang dari penerbit itu. Cek yang ditunggu-tunggu tidak juga datang. Dia berasa dirinya sudah tertipu sebab penerbit telah membuat banyak keuntungan daripada gubahannya, manakala dia tidak dibayar apa-apa lagi.

Wajarkah si penggubah berasa dirinya ditipu oleh si penerbit? Wajarkah penerbit membayar sekali sahaja kepada si penggubah, tetapi menggunakan gubahannya itu berkali-kali untuk mengaut lebih banyak keuntungan?

Bolehkah si penggubah membawa kesnya ke mahkamah?

Siapakah yang memiliki harta intelektual ke atas karya gubahan hantaran pengantin? Adakah ia milik si penggubah?

Apabila penerbit membayar RM100 bagi setiap gubahannya yang diterbitkan, di mana gambar-gambar itu diambil oleh jurufoto yang bertugas dengan penerbit, adakah harta intelektual ke atas gambar-gambar itu milik si penerbit?

Dalam kes ini, bahan-bahan yang digubah adalah milik keluarga pengantin. Upah membuat gubahan itu sudah dibayar oleh keluarga pengantin.

Bolehkah si penggubah membenarkan mana-mana penerbit mengambil gambar-gambar gubahannya itu dan menerbitkannya, dan pada waktu yang sama si penggubah sendiri menerima bayaran atas gubahan itu daripada penerbit?

Kisah benar di atas berlaku disebabkan para penyumbang bahan penerbitan tidak mempunyai pengetahuan berkenaan undang-undang harta intelektual dan bagaimana cara-cara yang betul apabila berurusan dengan pihak yang menerbitkan harta intelektual mereka.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Bagaimana Penulis Ditipu Penerbit

Seorang ustaz pergi ke pejabat sebuah penerbit agama dan berjumpa dengan tuan punya penerbit itu. Memang begitulah, penerbit buku-buku agama di negara kita masih 'one man show' di mana dia kontrol serba-serbi urusan perniagaannya.

“Saya ada dua buku,” kata si ustaz. “Satu buku 'Asas-asas Fiqah', satu lagi buku 'Doa-doa Penerang Hati'.

 

“Buku macam itu tidak laku, ustaz. Susah mahu jual,” kata si penerbit. “Kalau ustaz mahu, dua buku satu ribu, bolehlah.”

 

Ustaz itu pun menyerahkan disket yang mengandungi dua bukunya itu. Si penerbit membuka laci mejanya dan mengeluarkan wang tunai RM1 ribu. Disket dan wang itu pun bertukar tangan.

 

Kalau buku itu tidak laku, mengapakah tanpa banyak soal-jawab, si penerbit sanggup membelinya?

 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Kulit Novel Cinta

Jika saudara baru hendak belajar menerbitkan buku, saudara lazimnya mempunyai satu syarat sahaja berkenaan ciri kulit buku yang baik: kulit buku mesti cantik.

Syarat CANTIK tidak cukup. Cantik di mata siapa?

Perempuan mementingkan kulit buku yang cantik. Inilah faktor yang menyebabkan penerbit-penerbit seperti Alaf21 dan Creative melaburkan wang yang banyak bagi mendapatkan lukisan-lukisan yang cantik untuk kulit novel-novel terbitan mereka. Lukisan-lukisan itu dipilih daripada karya pelukis-pelukis luar yang membekalkan karya-karya mereka kepada penerbit-penerbit novel.

Empat buah penerbit utama novel adalah Creative, Alaf21, Utusan dan Rythm. Kemudian muncul penerbit kecil yang tertarik menceburi penerbitan novel disebabkan mendengar cerita-cerita berkenaan larisnya novel-novel cinta. Kita dapat lihat kualiti dan perwajahan terbitan mereka mirip-mirip wajah terbitan 4 pemain utama itu disebabkan mereka menggunakan pelukis-pelukis yang sama.

Barangkali amalan ini adalah strategi bisnes penerbit-penerbit baru yang cuba memasuki pasaran Alaf21 dan Creative. Dengan menggunakan wajah kulit yang serupa, mereka mengharapkan mereka dapat menarik perhatian pembeli yang sama.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, August 08, 2005

Buku untuk Pasaran Sekolah

Jika saudara hendak buku saudara memasuki pasaran sekolah, itu adalah matlamat yang baik dari sudut bisnes penerbitan.


Pada masa ini ada sekitar 10 ribu buah sekolah, masing-masing mempunyai perpustakaan. Bagi setiap kepala murid kementerian pelajaran memperuntukkan RM15 bagi pembelian buku murid. Wang peruntukan itu dihantar ke setiap sekolah dan terpulang kepada sekolah memilih buku yang dibeli. Inilah sebabnya jika saudara hendak terus menjual buku-buku saudara ke sekolah, saudara perlu mempunyai pasukan jurujual khusus untuk pergi dari sekolah ke sekolah. Jika tidak, saudara boleh menggunakan para pengedar buku yang bergiat dalam sektor sekolah, ini bermakna margin saudara akan jatuh merudum disebabkan mereka meminta diskaun yang amat opresif kepada penerbit kecil.Sekolah juga membeli buku-buku untuk kegunaan guru. Selain daripada itu guru-guru kaunselor dan guru-guru pusat sumber diberi peruntukan berasingan bagi pembelian buku yang mereka perlukan.Beberapa perkara penting yang perlu ada pada buku-buku untuk pasaran sekolah adalah:
 1. Sistem ejaan mestilah mematuhi peraturan sistem ejaan yang diperkenalkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)


 1. Tatabahasanya hendak mematuhi Tatabahasa Dewan.


 1. Pilihan huruf dan saiz font hendaklah mematuhi panduan yang dikeluarkan oleh Bahagian Buku Teks (BBT), Kementerian Pelajaran.


 1. Tidak boleh ada sebarang unsur yang boleh ditafsirkan sebagai menghina mana-mana kaum, agama dan kebudayaan masyarakat negara ini.


 1. Tidak boleh mengandungi unsur-unsur lucah ataupun yang bertentangan dengan kepentingan perpaduan masyarakat.


 1. Sebaik-baiknya buku itu membantu keberkesanan pengajaran mata-mata pelajaran yang diajarkan di sekolah.


 1. Harga jualannya hendaklah sesuai dengan kemampuan sekolah ataupun ibu bapa.


 1. Ciri-ciri fizikal buku hendaklah mematuhi garis panduan pembelian buku yang digunakan oleh Perpustakaan Negara.


 1. Setiap tahun Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP) menilai buku-buku yang akan disyorkan kepada sekolah-sekolah supaya dibeli untuk perpustakaan. Senarai buku yang lulus penilaian itu dihantar ke semua sekolah. Setiap penerbit yang mahu bukunya dimasukkan ke dalam senarai itu dikehendaki menghantar naskhah-naskhah contoh ke BBT, dan bagi setiap judul itu dikenakan yuran.
Itulah antara perkara-perkara asas yang mesti ada pada buku-buku yang hendak dipasarkan ke sekolah.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Sunday, August 07, 2005

Risiko Merancang Karya Sendiri

Seorang penulis baru berkata kepada editor, “Saya sudah menulis buku cerita-cerita dari al-Quran untuk kanak-kanak. Saya sudah dapat seorang penterjemah Arab dan seorang penterjemah Inggeris. Saya hendak menerbitkan 3 buku itu serentak!”

Kata editor itu, “Buku cerita-cerita dari al-Quran untuk kanak-kanak sudah banyak dalam pasaran dan harganya murah-murah. Buku agama kanak-kanak dalam bahasa Inggeris sukar dijual. Buku dalam bahasa Arab, kedai buku pun tak mahu bawa. Lagipun kami tidak menerbitkan buku bacaan kanak-kanak.”

Percakapan itu tamat di situ.

Kesilapan begini amat lumrah dilakukan oleh penulis baru. Mereka merancang buku yang ditulis tanpa mempunyai latar belakang berkenaan dunia perbukuan. Itulah sebabnya mereka sukar dapat menerbitkan karya mereka dengan penerbit yang kredibel.

Jika saudara hendak menjadi penulis yang dari awal-awal sudah berjaya menerbitkan buku pertama saudara, masuk kursus Diploma Penerbitan di UPTS. Saudara mesti melabur dalam pendidikan diri sendiri sebagai penulis, kemudian baru menceburkan diri ke dalam dunia penulisan dengan lebih profesional.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Seni Melukis Kulit Buku

Penulis baru lazimnya mempunyai angan-angan sendiri tentang rupa wajah kulit buku yang bagaimana yang dia mahu. Sebagai contoh seorang penulis yang menulis novel remaja tentang kisah Orang Asli mahukan lukisan kulit bukunya menggunakan wajah Orang Asli.


“Ini lukisan Orang Asli yang kawan baik saya sudah lukiskan untuk kulit buku saya,” kata penulis baru itu, sambil menyerahkan lukisan itu kepada editor. Lukisan itu menunjukkan Orang Asli sedang menyumpit.“Cantik lukisan ini,” kata editor, “tapi tak dapat gunakan untuk kulit novel encik.”“Kalau cantik, kenapa tak boleh gunakan?” berkerut kening penulis itu.“Wajah Orang Asli tidak dapat menjual buku,” kata editor.Dalam sesebuah rumah penerbitan, siapakah yang akhirnya dipertanggungjawabkan memilih konsep kulit buku saudara? Editor. Ya, editor!Sebelum konsep kulit buku diterangkan kepada artis yang akan mencipta design kulit buku itu, editor memberi taklimat pendek kepadanya tentang maklumat latar belakang buku saudara. Maklumat itu termasuklah:
 1. Buku itu buku apa? Katakanlah, buku itu novel. Artis kulit buku mempunyai bakat yang berbeza-beza. Bukan semua artis di jabatan grafik mempunyai bakat menghasilkan kulit buku kreatif.
 2. Apa isi utama novel itu? Maklumat tentang isi buku digunakan oleh artis yang bertugas sebagai “visualiser”. Lazimnya tugas ini dijalankan oleh Pengarah Kreatif. Katakanlah, cerita cinta terhalang antara seorang pemuda Orang Asli suku Temuan dengan gadis Melayu di Kinaboi, Kuala Pilah, yang akhirnya menjadi asal-usul nama kampung Janda Baik di Bentong, Pahang. Visualiser akan mencipta konsep kulit buku itu dahulu, kemudian diterangkan konsep itu kepada artis yang ditugaskan untuk melahirkan konsep itu dalam bentuk design.
 3. Siapa pembeli sasaran buku itu? Katakanlah, guru pusat sumber sekolah.
 4. Siapa pembaca sasarannya? Katakanlah, pelajar sekolah menengah.
 5. Pelajar lelaki ataupun perempuan? Katakanlah lelaki perempuan, sebab perempuan suka membaca novel yang terdapat di dalamnya unsur cinta terhalang.
 6. Bagaimana buku itu akan dipasarkan? Katakanlah buku itu dimasukkan dalam set “Siri Pendididkan Satera” bernilai RM230 untuk perpustakaan sekolah-sekolah menengah, dan akan dijual ke sekolah oleh syarikat jualan langsung.Ataupun adakah ia akan dijual melalui kedai-kedai buku? Kulit yang laku di sekolah belum tentu laku di kedai buku, begitu juga sebaliknya. Sebagai contoh, kulit novel cinta laku dikedai buku tetapi tidak di sekolah, dalam erti kata guru pusat sumber tidak membeli novel yang kulitnya menunjukkan unsur cinta. Itulah sebabnya maklumat ini amat penting kepada artis kulit buku.


 1. Berapa tebal buku itu? Apa saiznya? Bila buku itu mesti dihantar ke percetakan? Bila kulit buku mesti ditunjukkan kepada Pengurus Pemasaran untuk mendapatkan maklum balas apakah kulit cadangan itu mudah dijual?
Ciri pertama apabila mencipta design kulit buku adalah, kulit itu mesti dapat menjual buku itu. Banyak buku yang baik isinya tidak laku dijual kerana kulit buku itu tersalah konsep. Penerbit terus menyuruh artis mencipta design kulit buku tanpa memberikan taklimat tentang latar belakang yang penting berkenaan bagaimana buku itu akan dipasarkan.Ingat! Fungsi design kulit buku adalah MENJUAL buku itu, bukan menerangkan isi buku. Buku kisah cinta pemuda Asli tidak perlu menggunakan wajah Orang Asli. Gunakan ikon lain yang dapat menjual buku itu. Yang penting buku itu dibeli orang.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Kulit Buku Agama

Penerbit buku-buku agama di negara ini tidak mahu melabur pada kualiti kulit dan perwajahan buku-buku yang mereka terbitkan. Dari semenjak dahulu hingga sekarang kualiti penampilan buku-buku agama tidak berkembang mengikut peredaran citarasa pembeli dan pembaca buku. Ini menyebabkan orang-orang yang tidak kuat agamanya tidak tertarik membeli buku-buku agama. Akibatnya buku-buku agama hanya dibeli oleh orang-orang yang sedia baik agamanya.


Punca mengapa buku-buku agama tidak berkembang mengikut edaran zaman adalah:


1. Penerbit buku-buku agama enggan menggunakan khidmat designer buku dan artis layout yang profesional. Mereka menggunakan tenaga artis part-timer yang sanggup menerima upah murah. Kos yang rendah membolehkan mereka menjual buku-buku agama dengan harga rendah juga.


2. Sikap penerbit yang sudah tua yang tidak berminat menukar cara kerja mereka disebabkan rekod kejayaan perniagaan mereka selama ini. Mereka yakin cara kerja lama masih tidak perlu diubah.


3. Penerbit buku-buku agama tidak mempunyai kakitangan khas bagi tugas-tugas editorial dan rekabentuk buku. Semua kerja-kerja itu diupahkan kepada pekerja part-time. Ada syarikat penerbit buku agama yang duduk dalam sebuah pejabat kecil dan sempit, di mana di situ hanya ada meja untuk dua orang sahaja. Satu meja adalah meja tuan punya penerbit itu, dan satu lagi meja kerani. Tidak ada meja akuantan, tidak ada meja editor, tidak ada meja designer.4. Penulis-penulis agama menjual manuskrip kepada penerbit dalam keadaan yang sudah dibuat layoutnya dengan menggunakan program komputer seperti WORD, iaitu program yang tidak dicipta khusus bagi kegunaan penerbitan buku secara profesional dengan kualiti tinggi. Inilah punca mengapa layout buku-buku agama masih compang-camping sampai sekarang.

Jika saudara hendak menjadi penerbit buku-buku agama, saudara berpeluang menjadi pembaharu dalam industri itu. Buku-buku agama kita adalah maruah kita. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Saturday, August 06, 2005

Maruah Penerbit

Pada suatu masa, petugas jabatan akaun sebuah penerbit melakukan kesilapan teknikal kecil pada cek royalti yang dihantar kepada penulis-penulis.


Akibatnya ada cek-cek penulis yang diterima oleh bank-bank mereka dengan tidak ada apa-apa masalah, tetapi ada 3 bank yang memulangkan cek-cek itu. Biasalah, ada pegawai bank lebih 'cerewet' daripada yang lain.


Salah seorang penulis itu menghantar SMS kepada pengurus kewangan dengan kata-kata, "Hantar cek tendangkah?"


Dalam tempoh beberapa minit sahaja cerita itu tersebar di seluruh bangunan pejabat penerbit itu. Tamat kemarau setahun dek hujan sehari. Masing-masing jabatan berespons secara negatif dengan cara mereka masing-masing kepada penulis itu.


"Tak payah ulangcetaklah buku dia! Kita banyak judul baru nak dicetak." kata orang jabatan editorial.

"Tak diulangcetak lagi bagus, tak banyak kerja aku kena buat kulit baru untuk buku lamanya. Banyak kulit judul baru nak disiapkan cepat!" kata orang jabatan grafik.

"Tak payah push-lah buku dia. Kita push buku orang lain. Tak tahu berterima kasih!" kata orang marketing.

"Lain kali saya simpan ceknya lama-lama. Semua orang dah dapat duit, baru kita hantar ceknya!" kata kerani pos-mengepos di pentadbiran.


Bagi orang-orang dalam dunia bisnes, kata-kata "Hantar cek tendangkah?" tidak sekali-kali dapat dianggap gurauan.


Jangan bergurau dengan orang-orang dunia bisnes berkenaan kedudukan kewangan syarikat mereka. Itu dianggap sama sahaja biadabnya dengan gurauan, "Bini awak tidur dengan lelaki lainkah?"


Bagi lelaki, isterinya bukan bahan gurauan. Bagi orang-orang bisnes buku cek syarikat mereka bukan bahan gurauan.


Tidak ada orang yang bermaruah yang tidak malu bekerja di syarikat yang ada rekod cek tendang. Mereka akan mencari kerja di tempat lain. Apabila kita mengatakan orang itu sanggup menghantar cek tendang, samalah kita mengatakan dia seorang yang tidak bermaruah.


Jadikan kisah ini pelajaran penting apabila saudara melakukan apa juga bentuk komunikasi dengan pegawai-pegawai di syarikat penerbit saudara.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Politik Penulis

Apabila saudara menjadi penulis, saudara sebenarnya sudah jadi orang bisnes. Penerbit saudara sudah menjadi bisnes partner saudara. Kalau penerbit pandai berniaga, saudara tumpang tuahnya, buku saudara laku dan royalti saudara naik. Begitu juga sebaliknya.


Ramai penulis tidak tahu cara-cara yang betul menjaga kepentingan mereka dalam konteks usahasamanya dengan syarikat penerbitnya. Sebagai contoh, mereka tidak pandai mengekalkan hubungan baik dengan editor, umpamanya mereka berselisih faham dengan editor.


Dalam dunia bisnes tentu ada politiknya. Salah satu definisi "politik" yang terkenal adalah "Siapa dapat apa, bila, di mana, dan bagaimana."


Saudara belajar main politik dengan penerbit saudara, sebab penulis-penulis lain main politik. Apa yang mereka dapat mungkin menyebabkan ada yang saudara tidak dapat. Ambil sebagai contoh: Apabila kulit buku saudara cantik, adakah saudara menelefon editor ataupun pengarah kreatif, dan mengucapkan terima kasih serta memuji kulit buku itu? Kalau saudara menelefon, itu adalah politik baik, kalau tidak itu adalah politik buruk.


Ingatlah, syarikat penerbit saudara itu besar, dan ramai petugasnya. Kepentingan saudara bukan diuruskan oleh satu orang sahaja. Mereka yang menguruskan nasib buku saudara adalah, editor, artis kulit buku, artis layout, ilustrator, kakitangan-kakitangan jabatan pemasaran dan jualan.


Kalau kulit buku cantik, tetapi mereka di jabatan pemasaran tidak memberikan bajet untuk promosi, nasib buku saudara akan terjejas. Kalau jualan baik, tetapi pegawai kewangan meletakkan nama saudara di bawah sekali dalam senarai penyediaan cek royalti, nasib saudara pun terjejas juga.


Apabila editor saudara memberitahu buku saudara akan diulangcetak, telefon juga jabatan pemasaran dan ucapkan terima kasih. Apabila menerima cek royalti, lakukan yang serupa.


Dalam dunia hari ini, hantar emel kepada mereka melalui laman web rasmi syarikat penerbit anda. Kulit buku saudara dapat dilihat pada laman itu, katakan "Terima Kasih." Susah sangatkah?


Sedikit politik, tetapi banyak faedahnya bagi keuntungan saudara.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Friday, August 05, 2005

Belajar Jadi Penerbit

Jika saudara berangan-angan hendak menerbitkan buku saudara sendiri, jalan fikir saudara lazimnya begini:


1. Cari orang yang boleh mengedit dan membuat layout buku saudara itu dan bayar dia. Lazimnya saudara mencari kenalan yang bekerja sebagai editor ataupun artis layout di mana-mana syarikat penerbitan untuk membuat layout buku saudara.


2. Cari pelukis kulit buku dan minta dia mencipta kulit buku itu, dan bayar dia. Lazimnya editor itu dapat mencarikan artis tersebut di kalangan rakan sekerjanya. Minta pelukis ataupun editor itu tolong uruskan pembuatan filem buku itu dan bayar pembuat filem.


3. Hantar filem kepada pencetak dan runding harga percetakannya. Arahkan pencetak supaya menghantar buku yang sudah siap dicetak ke pejabat saudara, kalau ada ruang di situ, kalau tidak, hantar ke rumah saudara.


Eureka! Saudara sudah memulakan perniagaan saudara dalam dunia penerbitan buku.Kemudian apa saudara hendak buat, garaj kereta saudara sudah penuh dengan bungkusan buku? Saudara mencari pengedar buku dengan sangkaan pengedar akan mengambil semua buku itu dan disimpan di stor pengedar sementara menunggu buku-buku itu habis dihantar ke kedai-kedai di seluruh negara.


Saudara pun pergi ke pengedar dengan membawa naskhah contoh bagi ditunjukkan kepadanya.


“You hantarlah 10 naskhah,” kata pengedar.


“Apa?” kata hati saudara, macam tak percaya. “10 naskhah! Aku ada 3 ribu naskhah berlonggok di depan pintu rumah!”


Maka bermulalah pelajaran pertama bagi saudara sebagai seorang yang baru pertama kali menerbitkan buku. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Ustaz Mencuri Hakcipta

Cuba saudara baca buku-buku agama yang diterbitkan oleh penerbit-penerbit tempatan. Ada dua perkara yang mudah saudara perasan:1. Buku itu kecil-kecil, isinya berkenaan topik-topik konvensional dalam agama, seperti panduan-panduan beribadat dan cerita-cerita sirah. Ia dijual pada harga yang tidak lebih daripada RM20.


2. Gaya bahasanya ketinggalan zaman, gaya bahasa klasik, berbelit-belit, banyak mengandungi pengaruh bahasa Arab DAN terdapat kosa kata INDONESIA! Tapi nama pengarangnya nama orang Melayu Malaysia.


Penulis-penulis buku agama di Malaysia ini mempunyai beberapa ciri yang unik bagi masyarkat penulis:


1. Penulis buku-buku agama Malaysia adalah suatu komuniti yang paling aktif mencuri hakcipta penulis-penulis lain. Bukan semua mencuri, tetapi nisbah pencuri di kalangan mereka amat tinggi.


3. Sesetengah buku agama itu tidak mencetak nama pengarangnya. Jikalau buku itu sesungguhnya karya asli, sipengarang tentu mahu supaya namanya dicetak pada kulit buku-bukunya. Kesanggupan mengizinkan penerbit tidak mencetak nama pengarang adalah unik di kalangan komuniti penulis buku agama sahaja.


4. Sesetengah buku agama menyebutkan bahawa nama penulis itu adalah sebagai 'penyusun'. Dari mana dia mengumpulkan bahan-bahan yang disusun menjadi bukunya itu, kalau bukan bahan-bahan yang dihasilkan oleh orang lain?


5. Mereka paling suka menjual hakcipta kepada penerbit buku-buku agama. Jangan hairan jikalau ada ustaz pergi berjumpa penerbit dengan membawa 4 atau 5 manuskrip buku agama dengan tujuan menjual hakcipta mereka kepada penerbit itu.


6. Mereka adalah golongan penulis yang paling ramai ditipu penerbit.


Seorang penulis datang membawa 7 manuskrip bukunya kepada sebuah penerbit. "RM2 ribu untuk satu buku pun, cukuplah," katanya kepada editor yang ditemuinya.


"Kami tidak membeli manuskrip, ustaz. Semua penulis kami menerima royalti," editor itu menerangkan dengan rasa bangga akan dasar penerbitan syarikatnya. Muka ustaz itu menunjukkan emosi kecewa.


Dari segi psikologi, seseorang yang sangat tinggi dorongannya hendak menjual hartanya adalah disebabkan dia tidak meletakkan nilai yang tinggi kepada hartanya. Mengapakah penulis-penulis buku agama sangat hendak menjual manuskrip-manuskrip mereka? Sebab, manuskrip-manuskrip mereka itu bukan sebenar-benarnya sesuatu yang mereka hasilkan dengan penat lelah yang lazimnya dilalui oleh penulis-penulis tulen.


Buku-buku agama konvensional yang ditulis oleh penulis-penulis tempatan mengandungi unsur-unsur bahasa Indonesia disebabkan banyak bahagian di dalam buku mereka berasal daripada bahan-bahan yang dicuri daripada buku-buku agama hasil karangan ataupun terjemahan yang dilakukan di Indonesia.


Salah satu faktor yang menyebabkan penulis-penulis agama tidak berasa berdosa melakukan perbuatan mencuri itu datang daripada salah anggapan di kalangan kita yang menyangka buku-buku agama adalah berbeza daripada buku-buku bukan agama.


Kita selalu mendengar ustaz-ustaz bercakap dalam ceramah bahawa segala sesuatu dilakukan oleh orang-orang mukmin dengan tujuan semata-mata kerana Allah. Jadi tidak mengapa jikalau karya-karya orang mukmin itu kita anggap sahaja sudah diwaqafkan kepada semua Islam, oleh itu bolehlah dipergunakan oleh orang-orang lain untuk mengaut keuntungan peribadi.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Seni Mencipta Judul Buku

Apabila saudara sudah siap menuliskan buku saudara, tibalah masanya memilih judul bagi buku saudara itu. Judul yang baik akan diterima oleh editor saudara.


Judul mesti kena terus kepada pembeli sasaran. Mula-mula ingat kepada siapa buku itu ditujukan. Katakanlah buku itu adalah berkenaan komunikasi interpersonal. Tetapi siapakah yang akan menggunakan buku itu: Guru? Ibu bapa? Isteri? Pekerja Pejabat? Ketua? Remaja?Tajuk “KOMUNIKASI INTERPERSONAL” adalah terlalu am. Tajuk ini sesuai untuk buku teks. Ia tidak sesuai untuk tradebook, yakni buku yang dijual di kedai. Jikalau buku itu ditujukan kepada guru-guru, tajuk “KOMUNIKASI INTERPERSONAL UNTUK GURU” adalah lebih tepat. Jika buku itu ditujukan kepada remaja, tajuk yang sesuai adalah “KOMUNIKASI INTERPERSONAL UNTUK REMAJA”.Tajuk tidak boleh menggunakan perkataan yang membawa makna negatif. Tajuk yang berbunyi “PANDUAN MENGATASI MASALAH RUMAH TANGGA” menggunakan perkataan negatif iaitu 'masalah'. Tajuk yang positif adalah “PANDUAN MENGEKALKAN KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA”.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Buku Indonesia

Permintaan bagi buku-buku Melayu begitu tinggi sekarang sehinggakan pengedar-pengedar buku kita terpaksa memenuhi permintaan itu dengan meningkatkan lagi aktiviti mengimpot buku-buku dari Jakarta.

Sebuah pengedar besar di Kuala Lumpur baru-baru ini mengimpot sejumlah 400 kotak buku-buku Indonesia yang bernilai berjuta ringgit.

Pada bulan Jun lalu, Pesta Buku Jakarta melihat paling ramai pengunjung dari Malaysia, berganda kali lebih ramai daripada tahun-tahun sebelum ini. Wajah-wajah yang dulu tidak pernah kelihatan dalam pesta itu pun kali ini tiba-tiba muncul. Mereka berebut-rebut cuba membuat temujanji untuk berjumpa dengan wakil-wakil penerbit-penerbit terbesar di Jakarta dan Bandung.

Rata-rata mereka yang pergi buat kali pertama ke pesta buku Jakarta itu terkejut menyaksikan sendiri kesan kemajuan dunia perbukuan di Indonesia. Seorang kontraktor buku dari Kuala Lumpur menyimpulkan apa yang dilihatnya itu dengan kata-kata, “Kita ketinggalan 30 tahun di belakang Indonesia.”

Rangkaian kedai-kedai buku besar di Kuala Lumpur mula menjual judul-judul dari Indonesia. Di kedai buku koperasi Universiti Malaya sudah terdapat rak-rak yang dikhaskan untuk buku-buku Indonesia.

Sebenarnya trend peningkatan mendadak impot buku Indonesia ke Malaysia ini sudah diketahui oleh masyarakat buku negara ini, tetapi orang awam tidak perasan sebab ia tidak dibincangkan dalam media.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Apa Itu Runner?

Adakah saudara seorang pekerja pejabat? Barangkali di pejabat saudara ada Mamak yang datang naik motor sebulan sekali dengan membawa majalah kegemaran saudara. Saudara melanggan majalah daripada Mamak itu. Mamak itulah yang dipanggil “runner” dalam dunia bisnes.


Runner buku mengambil bekalan buku mereka daripada pengedar. Mereka menerima diskaun 25%. Pembeli menerima diskaun 10% daripada runner.Sekolah-sekolah amat bergantung kepada runner. Mereka membekalkan macam-macam keperluan pentadbiran sekolah, termasuk pembelian buku-buku untuk perpustakaan, kegunaan murid dan guru.Jika saudara hendak menjadi runner buku, saudara boleh menghubungi pengedar buku dan membuka akuan dengan mereka. Tiap-tiap pengedar mempunyai syarat-syarat mereka sendiri tentang bagaimana saudara akan berniaga dengan mereka.Lazimnya penerbit besar tidak mahu membuka akuan dengan runner, kecuali runner yang datang membeli tunai. Risiko berniaga dengan runner adalah jika runner 'lari' penerbit tidak tahu di mana mereka hendak dicari! Maklumlah runner tidak mempunyai kedai ataupun pejabat. Mereka itu amat mobile.Runner yang mempunyai modal lebih suka membeli tunai disebabkan mereka boleh mendapat diskaun sehingga 45% daripada penerbit, serupa dengan diskaun penerbit. Jika mereka membeli tunai daripada pengedar mereka lazimnya boleh mendapat 35% sahaja. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Buku Melayu Compang-Camping

Sejak penubuhannya, Dewan Bahasa dan Pustaka masih belum berjaya memasarkan buku-buku terbitannya dengan berkesan.


Kata pegawai DBP, “Orang tak beli buku Melayu.” Mereka menyalahkan pembeli.En. Jaafar Taib pernah berkata, “Bagaimana buku Melayu nak laku, kulit bukunya pun compang-camping.” Itu adalah penilaian seorang pelukis.Beliau berkata begitu di sebuah seminar penerbitan buku di PWTC sempena Pesta Buku Kuala Lumpur 2000.En. Jaafar Taib adalah pengerusi penerbit Creative Enterprise. Jasa beliau kepada dunia sastera adalah luar biasa.Beliau secara berseorangan sahaja, telah membuktikan bahawa karya sastera Melayu tidak berdosa, dan pembeli buku-buku Melayu tidak berdosa jika buku-buku Melayu tidak dibeli orang. Yang berdosa adalah penerbit buku-buku Melayu, yang menjalankan tugas-tugas mereka tanpa 'passion', tanpa menggunakan jiwa raga mereka. Kulit buku-buku DBP sehingga hari ini masih compang-camping. Jika gaji pegawai-pegawai DBP tidak dibayar menggunakan dana kerajaan, sebaliknya dibayar dengan wang daripada hasil jualan buku-buku terbitannya, sudah lama mereka tidak menerima gaji.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Tulang Belakang Buku

Tulang belakang buku adalah bahagian di mana kertas buku digamkan dan dijahit. Bahagian ini penting diberi wajah yang menarik.


Di dalam kedai buku, tulang belakang adalah ruang yang memainkan peranan penting bagi mengiklankan buku itu kepada bakal pembeli.Begitu pula di dalam perpustakaan di mana bakal pembaca memilih buku mana yang mahu dicapainya berdasarkan tulisan-tulisan yang dapat diimbas pada tulang-tulang belakang buku.Apabila buku di susun berdiri tegak di rak pengguna hanya nampak judul buku yang tertulis pada tulang belakang.Dua maklumat yang mesti ada pada tulang belakang adalah NAMA BUKU dan JUDUL BUKU. Gunakan kontras warna yang terang supaya huruf-huruf itu timbul dan dapat dibaca dari jauh.Apabila buku nipis, tulang belakang menjadi terlalu sempit dan padanya tidak dapat dituliskan maklumat tentang nama pengarang dan judul buku. Jadi tulang belakang buku itu kosong.Setiap ruang pada kulit buku hendaklah digunakan secara optimum bagi mengiklankan buku itu. Ada buku yang tebal, oleh itu tulang belakangnya luas, tetapi huruf-huruf yang dicetak padanya bersaiz kecil oleh itu sukar dibaca dari jauh. Di sini berlaku pembaziran ruang yang amat berharga.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Buka Akaun

Para penerbit menggunakan istilah 'membuka akaun' dengan maksud 'mempunyai urusan perniagaan'.


Kalau saudara seorang penerbit, saudara perlu dapat membuka akaun dengan kedai-kedai buku. Kedai buku setuju menerima buku-buku terbitan saudara bagi dijual di dalam kedainya.


Selama berpuluh-puluh tahun kedai-kedai buku besar tidak mahu membuka akaun dengan penerbit-penerbit buku Melayu, itulah sebabnya buku-buku Melayu hanya dijual oleh kedai-kedai yang menjadi agen Dewan Bahasa dan Pustaka dan kedai-kedai Mamak.


Sekarang zaman sudah berubah. Rangkaian kedai-kedai buku besar sudah mempamerkan bukan hanya buku-buku Melayu terbitan Malaysia, malah terbitan Indonesia juga, disebabkan permintaan bagi buku-buku Melayu amat tinggi.


Adakah saudara terfikir hendak menerbitkan buku saudara sendiri?


Rangkaian kedai-kedai besar tidak berminat berurusan dengan penerbit-penerbit kecil. Sebelum saudara dapat membuka akaun dengan rangkaian-rangkaian itu, mereka akan meminta saudara menunjukkan katalog buku-buku saudara, suatu item yang tentu penerbit kecil tidak punya.


Rangkaian kedai besar tidak mahu berurusan dengan penerbit kecil disebabkan faktor-faktor berikut: 1. Penerbit kecil tidak berupaya memberikan khidmat pelanggan yang berkualiti. Sebagai penerbit kecil saudara tidak mampu menyediakan pasukan jurujual yang dapat menservis kedai-kedai buku dengan cepat.


 1. Penerbit kecil tidak mampu memberikan diskaun sehingga 45% kepada rangkaian kedai-kedai besar.


 1. Mutu buku-buku yang lazimnya diterbitkan oleh penerbit kecil tidak mencapai tahap yang dikehendaki oleh rangkaian itu.
Faktor-faktor di atas menyebabkan penulis-penulis yang menerbitkan karya mereka dengan penerbit-penerbit kecil menghadapi risiko jualan buku-buku mereka tidak laris.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Nasib Penerbit Kecil

Menjadi penulis baru adalah pengalaman yang penuh dengan cerita duka! Punca paling utama kedukaan itu adalah disebabkan buku-buku penulis baru banyak yang gagal diterima oleh penerbit-penerbit besar. Akibatnya mereka terpaksa menyerahkan manuskrip mereka kepada penerbit kecil. Sembilan puluh tiga peratus (93%) penerbit kecil tutup dalam tempoh 3 tahun selepas memulakan operasinya. Kata pepatah Melayu, “Mati ayam, matilah kutu.”


Jika begitu banyak penerbit kecil mati, mengapakah ada segelintir yang hidup? Faktor-faktor yang membolehkan beberapa penerbit buku-buku Melayu terus aktif dalam pasaran adalah: 1. Mamak yang mula sebagai pengedar buku menjadi penerbit buku: Penerbit Al- Hidayah bermula sebagai pengedar buku-buku agama. Kini ia sudah mula menceburi bidang penerbitan buku agama. Jadi Al-Hidayah mengedarkan sendiri buku-bukunya.


 1. Penerbit anak syarikat besar: Penerbit Utusan Publications adalah milik penuh syarikat Kumpulan Utusan. Penerbit Alaf 21 adalah anak syarikat milik penuh Kumpulan Karangkraf.


 1. Penerbit kecil yang dapat 'rezeki terduduk': Penerbit Cerdik mendapat lesen menerbitkan kertas soalan peperiksaan dari Kementerian Pelajaran selama 10 tahun. Keuntungan projek itu membolehkan Cerdik membina kekuatan kewangan bagi aktiviti penerbitan buku-bukunya. Penerbit Arus Intelek pula menerima kontrak membekalkan buku-buku teks Kementerian Pendidikan.
Barangkali saudara fikir saudara hendak menubuhkan syarikat penerbitan dengan harapan saudara boleh masuk tender skim pinjaman buku teks. Salah satu syarat mendaftar dengan kementerian adalah modal berbayar saudara hendaklah minimum RM100 ribu.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, August 04, 2005

Buku Melayu Masuk Superstore

Empat tahun lalu, kalau saudara masuk superstore buku di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur, saudara takkan nampak rak buku-buku Melayu.


Pada waktu itu pengurusan superstore-superstore itu memandang hina pada buku-buku Melayu. Waktu pegawai PTS mula-mula pergi berjumpa mereka dengan harapan mereka mahu meletakkan buku-buku terbitan PTS, apa kata mereka? "We don't carry Malay books!"


Superstore yang mula-mula mencuba mempamerkan buku-buku Melayu adalah Kinokuniya. Barangkali syarikat Jepun tidak ada masalah dasar bahasa.


Selepas Kinokuniya mendapati buku-buku Melayu laku, pegawai PTS mempunyai modal untuk pergi sekali lagi dan cuba meyakinkan superstore lain dengan alasan, "Kinokuniya terima buku-buku Melayu. Kalau encik tak jual buku Melayu, nanti pelanggan Melayu encik akan lari ke Kinokuniya!"

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Wednesday, August 03, 2005

Mahu Jadi Penerbit Buku?

Adakah saudara dapat mencari modal sekitar RM250 ribu. Itulah jumlah paling kecil yang saudara perlukan bagi memulakan sebuah syarikat penerbitan.


Jika modal saudara kurang daripada itu 'nafas' saudara tidak cukup panjang dan perniagaan saudara akan tercekik selepas menerbitkan buku ke-5.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Tuesday, August 02, 2005

Penulis Bangkit!

Pernahkah saudara mengikuti kursus berkenaan harta intelek yang disampaikan oleh peguam yang pakar dalam bidang itu?

Ada beberapa perkara di mana kita semua sebagai penulis mesti bangkit dan berjuang bagi mempertahan hak-hak kita.

Cuba saudara baca hati-hati setiap klausa yang tercetak dalam dokumen perjanjian penerbitan yang saudara tandatangani dengan penerbit saudara. Semak perkara-perkara di bawah:

1. Adakah hakcipta karya saudara dipindahkan kepada penerbit, ertinya bukan saudara punya lagi? Kalau ya, adakah saudara menyetujui perkara itu sejak awal lagi? Ertinya saudara hanya dibayar sekali sahaja.

2. Jika hakcipta masih milik saudara, itu bermakna saudara hanya menyerahkan HAK MENERBITKAN karya saudara sahaja yang saudara berikan kepada penerbit. Ertinya saudara dibayar royalti. Tiba di sini saudara mesti baca dokumen itu dengan hati-hati! Berapa lama tempoh penyerahan hak menerbitkan itu yang disebutkan dalam perjanjian saudara? 3 tahun? 5 tahun? selama-lamanya?

Sepanjang yang saya tahu, adalah menjadi kelaziman di kalangan penerbit Malaysia mengambil hak menerbitkan karya penulis buat selama-lamanya, termasuk penerbit-penerbit yang besar-besar. Saya mungkin salah, tetapi saudara periksalah sendiri apakah maklumat saya ini betul.

Ertinya kalau penerbit itu tidak pandai menjual buku saudara sekalipun, ataupun dia tidak mahu mengulangcetak buku saudara, saudara tidak boleh menyerahkan buku saudara kepada penerbit lain, meskipun hakcipta karya itu adalah milik saudara.

Kita para penulis mesti bangkit dan mempertahankan hak-hak kita. Kita mesti meletakkan syarat bahawa tempoh hak penerbitan itu adalah 3 tahun sahaja. Selepas tamat tempoh 3 tahun, jikalau kita berpuas hati dengan prestasi jualan buku kita, tempoh itu secara automatik disambung 3 tahun lagi. Jika kita tidak puas hati, kita boleh menulis surat mengatakan kita tidak mahu menyambung tempoh itu, dan secara automatik tempoh itu tamat di situ dan kita boleh mencari penerbit lain.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Buku Soft Cover

Orang buku kerap menggunakan istilah-istilah berikut:


1. Buku 'hard cover' atau buku kulit keras.

Penulis yang mempunyai buku kulit keras dianggap mempunyai martabat kecendekiaan lebih tinggi daripada mereka yang tidak.


2. Buku 'soft cover' atau buku kulit lembut.

Buku-buku 'trade books' iaitu buku-buku yang dijual di kedai-kedai buku dan memenuhi kriteria buku perpustakaan sentiasa terbit sekurang-kurangnya dalam edisi kulit lembut.


3. Buku 'paperback'.

Buku-buku kulit lembut yang laris di kedai, selepas beberapa tahun, sudah boleh diterbitkan dalam edisi 'paperback' atau edisi murah. Edisi paperback diterbitkan dengan margin keuntungan yang amat tipis bagi membolehkan buku-buku itu dijual murah supaya golongan pendapatan rendah mampu membelinya.


Data jualan di PTS mendapati edisi hardcover paling maksimum 400 naskhah sahaja yang dapat dijual dengan harga RM15 - RM25 lebih mahal daripada edisi kulit lembut. Golongan yang membeli edisi hard cover adalah perpustakaan.


Di Amerika dan Eropah, penulis lazimnya melesenkan hak menerbitkan edisi kulit keras kepada satu penerbit, manakala hak menerbitkan edisi kulit lembut kepada penerbit lain, dan hak menerbitkan edisi paperback kepada penerbit lain lagi.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

‘Penulis Pandai’

Penulis-penulis yang pandai banyak menghasilkan buku-buku yang penerbit tidak berani hendak menerbitkannya disebabkan dua perkara:

1. Buku yang mereka tulis itu tidak mempunyai pasaran. Ini disebabkan penulis-penulis pandai secara bawah sedar mereka menulis atas dorongan hendak membuktikan dirinya seorang yang mempunyai kepandaian, bukan bagi memandaikan pembaca. Maka sibuklah dia menunjukkan kepandaiannya di dalam bukunya itu.

2. Ramai 'penulis pandai' susah dibawa berunding berkenaan buku yang mereka tulis. Salah satu sifat yang kerap ditemui ada pada penulis pandai yang baru sekali hendak menerbitkan bukunya adalah dia tidak membenarkan bukunya diedit, kecuali bagi membetulkan ejaan sahaja.

Jika bukunya setebal 400 halaman dia mahu buku itu kekal 400 halaman, dia tidak benarkan mana-mana bab ataupun bahagian pada buku itu dicabut ataupun dibuang supaya kurang tebal. Jika bibliografinya sepanjang 30 halaman, dia mahu bibliografi itu kekal begitu. Macam-macam bantahan dikemukakannya, maklumlah orang pandai memang pandai mengemukakan pelbagai rasional bantahan.

Buku setebal 400 halaman hanya dapat dijual pada harga RM38 ataupun lebih. Penerbit manakah yang berani menerbitkan buku yang semahal itu? Kalau nak cepat tutup perniagaan, bolehlah!

Ada penulis pandai yang menghantar manuskrip bukunya dalam bentuk yang dia sudah siap buat layoutnya.

"Tak payah buat apa-apa lagi, print saja!" si penulis pandai memberitahu penerbit.

Ada penulis pandai yang mahu supaya penerbit membayar kepadanya kos layout yang sudah dibuatnya itu jikalau hendak menerbitkan bukunya. Harganya dia sendiri yang tentukan pula!

Penerbit yang kredibel tidak mahu menerbitkan buku yang layoutnya dibuat oleh orang luar. Setiap penerbit mempunyai spesifikasi khusus bagi setiap kategori buku yang mereka terbitkan. Buku-buku dalam kategori yang sama mestilah terbit dalam ukuran saiz yang sama. Jika buku-buku dalam sesuatu set itu berlainan saiz, apabila dibungkus, bungkusan mudah pecah!

Perwajahan buku adalah amat mustahak. Buku-buku dalam kategori yang sama diterbitkan dengan perwajahan khusus. Sebagai contoh, buku-buku profesional untuk bacaan orang sibuk lain spesifikasi teknikal perwajahannya daripada buku-buku teks pengajian tinggi.

Kalau saudara seorang penulis baru, jangan termasuk perangkap 'penulis pandai'.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, August 01, 2005

Buku Persandingan Siti Nurhaliza

Sesetengah buku dapat dijual secara besar-besaran. Jualannya boleh melebihi 100 ribu naskhah! Bayangkan jikalau royaltinya RM1 senaskhah, berapa ratus ribu ringgit si penulis akan terima daripada penerbit?

Tetapi buku-buku seperti itu mempunyai hayat pasaran yang sangat pendek. Contoh buku jenis ini adalah buku yang mengandungi gambar-gambar perkahwinan tokoh-tokoh selebriti yang amat popular, umpamanya buku-buku dan majalah-majalah yang menyiarkan gambar-gambar perkahwinan Siti Nurhaliza satu hari nanti dijangka dapat dijual melebihi 200 ribu naskhah. Namun buku-buku seperti itu hanya laku paling lama dalam tempoh 3 bulan sahaja. Selepas itu permintaannya jatuh mendadak.

Buku-buku yang ditulis berkenaan isu-isu semasa juga termasuk dalam kategori yang serupa, umpamanya buku-buku politik semasa. Termasuk dalam kategori ini adalah buku-buku berkenaan tokoh politik yang masih berkuasa, apabila tokoh itu jatuh, maka jatuh jugalah jualan buku-buku mengenai dirinya.

Ramai guru berminat menulis buku-buku yang berkaitan dengan mata pelajaran sekolah disebabkan jumlah murid sekolah adalah amat besar. Tetapi disebabkan buku-buku seperti itu bergantung kepada kurikulum, apabila kurikulum berubah sedikit sahaja pun, hayat pasaran buku-buku itu mati serta-merta.

Saudara lebih baik menulis buku-buku yang hayat pasarannya 'evergreen'. Ia laku bertahun-tahun, malah berpuluh-puluh tahun. Saudara hanya penat menulis sekali, tetapi buku itu akan diulangcetak berkali-kali, dengan itu pendapatan royalti saudara tidak putus-putus.

Tulislah buku yang membolehkan saudara menerima royalti RM10 ribu setahun bagi satu judul. Jika saudara mempunyai 10 judul buku jenis evergreen, saudara boleh mengutip royalti RM100 ribu setahun. Ingat! Buku evergreen laku bertahun-tahun....

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Wajib Hadir Kursus PTS

Jikalau saudara berminat menerbitkan karya saudara dengan PTS, saudara wajib menghadiri kursus penulisan yang diadakan oleh PTS. Syarat ini dikenakan walaupun saudara sudah mempunyai pengalaman menerbitkan buku dengan penerbit-penerbit lain.

Setiap penerbit mempunyai prosedur dan tatakerja masing-masing. Sdr. perlu memahami tatakerja PTS supaya buku yang saudara akan tulis itu menepati syarat-syarat penerbitan yang diamalkan di PTS. Sebagai contoh buat masa sekarang PTS tidak menerbitkan buku kanak-kanak, oleh itu jika saudara mempunyai cadangan hendak menulis buku cerita untuk bacaan kanak-kanak, karya saudara akan ditolak. Begitu juga, walaupun mulai hujung 2005 PTS akan mula menerbitkan karya kreatif, PTS tidak akan menerbitkan novel-novel cinta.

Dengan menghadiri kursus PTS saudara dapat memastikan buku yang saudara tulis itu akan diterima dan diterbitkan oleh PTS.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Program Mentor-Mentee di PTS

Mulai tahun 2004 PTS memulakan program mentor-mentee dalam usaha melahirkan angkatan penulis-penulis muda PTS. Calon-calon penulis muda PTS mula-mula dikehendaki mengikuti latihan kemahiran menulis karya-karya kreatif ataupun deskriptif di bawah bimbingan Puan Ainon Mohd. Selepas itu mereka yang bercita-cita menjadi penceramah profesional diberi pilihan untuk memilih mentor tambahan seperti menjadi mentee kepada Dato' Dr. Mohd. Fadhilah Kamsah. Program ini sudah menghasilkan penulis-penulis muda yang prolifik seperti Sdr. Ahmad Fadzli Yusuf, Sdr. Ahmad Naim Jaafar, Sdr. Ashadi Zain, Sdr. Samsudin Wahab, Sdr. Syed Yusainee, Sdri. Salhah Mohamed dan ramai lagi.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink

Buat Duit dengan Menulis

"Buat Duit dengan Menulis" adalah judul buku Sdr. Jeniri Amir yang patut dibaca oleh sesiapa yang mahu hidup selesa dengan menjadi penulis sepenuh masa. Beliau sendiri seorang yang hidup selesa hasil daripada pendapatannya sebagai penulis sambilan yang menyiarkan hasil tulisannya dalam pelbagai media masa. Sdr. Jeniri pernah menjadi wartawan dan kini beliau adalah pensyarah di UNIMAS, Sarawak.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, June 02, 2005

Sastera Islami Menolak Hukum Karma

Hukum Karma adalah sebahagian daripada kepercayaan agama Hindu. Perkataan 'karma' bermakna 'tuhan'. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik pengaruh Hindu dalam sastera rakyat Melayu pra-Islam.


Ramai orang menyangka Hukum Karma serasi dengan Islam. Malah ramai orang yakin Hukum Karma adalah hukum yang memang wujud dan ia adalah hukum semula jadi ciptaan Allah.


Tema Hukum Karma popular dalam cerita-cerita, baik cerita-cerita yang diterbitkan dalam bentuk buku, bangsawan, drama TV, filem dan lain-lain. Malah, jikalau watak jahat tidak menerima hukuman jahat, ia dianggap tidak cocok dengan ajaran Islam.


Dalam surah Yusuf terdapat banyak watak jahat, namun tidak seorang pun daripada watak-watak jahat itu menerima hukuman atas kejahatan yang mereka lakukan. Malah Nabi Yusuf sendiri sebagai watak yang baik ditimpa banyak penderitaan.


Kisah Nabi Yusuf membayangkan bahawa dalam novel Islami, kejahatan tidak dianjurkan supaya dibayar dengan kejahatan juga. Malah dianjurkan supaya watak utama yang ideal itu harus mengalami pelbagai penderitaan yang berat.


Hukum Karma berbeza daripada ajaran Islam kerana bagi penganut Hindu, Hukum Karma itu hukum yang berlaku di atas dunia ini. Maka setiap musibah yang menimpa seseorang di dunia ini diyakini adalah balasan kepada kejahatan yang telah dilakukannya.


Mengikut fahaman Hindu, musibah adalah hukuman daripada Sang Karma (tuhan) disebabkan seseorang itu melakukan dosa.


Hukum Karma tidak serasi dengan konsep 'dugaan' dalam Islam. Dalam Islam salah satu fungsi musibah adalah sebagai dugaan, makanya orang-orang yang baik, malah nabi-nabi sekalipun ditimpa musibah. Tidak mungkin penderitaan yang dialami oleh nabi-nabi adalah hukuman dari Sang Karma.


Orang Islam menganut konsep 'dugaan', makanya kita dapat menerima realiti yang menunjukkan banyaknya orang-orang jahat tidak menerima sebarang hukuman di dunia ini, manakala kita menyaksikan banyaknya orang-orang baik ditimpa malang yang berat-berat.


Dalam Surah Yusuf, watak-watak jahat semuanya sedar akan dosa yang telah mereka lakukan dan insaf. Di atas segala apa yang telah mereka lakukan kepada Nabi Yusuf dan ayahnya, tidak seorang pun yang tidak dimaafkan. Ini membayangkan dalam novel Islami tidak ada unsur balas dendam oleh watak utama dan tidak ada unsur karma.


.


.


 


 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(11) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, January 01, 1970

Gosip Industri: Penerbit Hilang Fokus

Penerbit mesti memfokuskan kategori buku-buku yang diterbitkannya. Ini membolehkan tim petugas menjadi pakar dalam bidang yang difokuskan itu.

Sebagai contoh, apabila penerbit fokus pada buku biografi orang terkenal, maka tim editorial dan tim pemasaran makin lama makin pandai menerbitkan dan memasarkan buku-buku biografi.

Meningkatkan kepakaran tim petugas adalah faktor kritikal dalam survival apa juga bisnes. Semakin tinggi kepakaran, semakin tinggi kualiti produk yang dihasilkan.

Kepakaran juga penting bagi mengelakkan jumlah dan darjah kesilapan yang dilakukan oleh tim petugas. Makin tinggi kepakaran mereka, makin kurang jumlah kesilapan yang mereka lakukan.

Sebuah penerbit yang juga sahabat kita, penerbit A-A, dahulu fokus, sekarang nampaknya tidak fokus lagi. Gosip terbaru mengatakan sahabat kita itu akan menerbitkan buku-buku cerita bertemakan hantu-mantu pula.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink
Page 154 of 154 pages « First  <  152 153 154