Thursday, February 16, 2006

Panduan Belajar dalam Bengkel

Apabila saudara menghadiri bengkel, jangan lepaskan peluang meminta supaya saudara diambil menjadi mentee kepada Sang Pembimbing bengkel.


Kenalkan diri saudara kepada Sang Pembimbing.


Katakan begini kepadanya, “Encik Naga, nama saya Faizah. Ini sahabat baik saya, Zalisa. Kami mahu menjadi mentee En. Naga. Sudilah ambil kami menjadi mentee!”


Encik Naga tentu akan menjawab, “Boleh! Boleh!”


Nota kaki: Kajian pakar-pakar psikologi mendapati individu-individu yang berjaya mempunyai ramai mentor. (Salah seorang mentor SifuPTS dalam falsafah kesusasteraan adalah mahagurunya sendiri, Dr. Umar Junus.)


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Tuesday, February 14, 2006

Ayat-ayat Intim dalam Novel Cinta

Surah Yusuf menjadi terkenal disebabkan di dalamnya diceritakan sebuah kisah cinta paling indah, iaitu cinta Zulaikha terhadap Nabi Yusuf. Ini bermakna sastera Islami menerima kisah cinta.Sejauh manakah sastera Islami membenarkan ayat-ayat romantis dituliskan dalam karya? Adakah novel cinta Islami menerima ayat-ayat yang berbunyi seperti:a. “Kedua kekasih itu berpegangan tangan....”b. “Mereka duduk berdua di tepi pantai....”c. “Rahimi merenung wajah Jamilah yang cantik....”d. “Faridah masih teringat dakapan mesra Azlan....”Dalam surah Yusuf, terdapat 5 ayat yang menceritakan babak intim antara Yusuf dan Zulaikha.1. Kemudian yang empunya rumah di mana dia tinggal (Zulaikha), mengajaknya berbuat serong. Lalu ditutupnya semua pintu, serta katanya, “Mari ke mari!” Jawab Yusuf, “Berlindung aku kepada Allah, sesungguhnya suamimu adalah tuan daku, dia telah memuliakan kedudukanku. Sesungguhnya tidak akan berjaya orang-orang yang aniaya.” (Yusuf, ayat 23)2. Sesungguhnya perempuan itu suka kepada Yusuf, dan Yusuf suka pula kepadanya, seandainya Yusuf tidak ingat kepada Tuhannya.” (Yusuf, 24)3. Kedua-duanya berlari ke pintu, lalu perempuan itu menarik baju Yusuf dari belakang sehingga terkoyak. Setibanya di pintu, kedua-duanya terserempak dengan suaminya, lalu perempuan itu berkata, “Apakah balasan bagi orang yang hendak berbuat serong dengan isterimu, melainkan dipenjarakan ataupun disiksa dengan siksaan yang pedih!” (Yusuf, ayat 25)4. Berkata Yusuf, “Dialah yang mengajak saya.” (Yusuf, ayat 26)5. Kata seorang saksi antara ahli keluarga perempuan itu, “Jikalau baju Yusuf koyak di depan, maka perempuan itu benar, dan Yusuf berdusta. Jika bajunya koyak di belakang, maka perempuan itu yang berdusta dan Yusuflah yang benar.” (Yusuf, ayat 27)Dalam kelima-lima ayat surah Yusuf di atas tidak ada episod Nabi Yusuf dan Zulaikha, sebagai lelaki dan perempuan yang dalam alam percintaan, digambarkan duduk-duduk berdua memadu asmara ataupun menyentuh kulit.


Kelima-lima ayat (23, 24, 25, 26 dan 27) itu adalah ayat-ayat yang menerangkan tingkah laku yang didorong oleh emosi cinta antara Nabi Yusuf dan Zulaikha. Ayat-ayat itu adalah ayat-ayat cinta.


Berbeza daripada ayat-ayat cinta dalam surah Yusuf, ayat-ayat seperti ayat (a), (b), (c) dan (d) adalah ayat-ayat asmara. Ketiadaan ayat-ayat asmara dalam surah Yusuf bermakna teori novel cinta Islami menolak ayat-ayat jenis itu. Justeru novel cinta Islami menolak ayat-ayat yang mengandungi unsur romance.


Implikasi penolakan ayat-ayat (a), (b), (c) dan (d) itu bererti teori novel Islami mazhab surah Yusuf membezakan antara novel cinta daripada novel romantic. Sudut pandang teori novel cinta Islami tidak menganggap bahawa cinta itu sinonim dengan romance.


Perbezaan cinta dan romance itu dapat diterangkan begini: Manusia dapat bercinta tanpa ber-romance, dan sebaliknya, yakni manusia dapat ber-romance tanpa cinta.


Justeru teori novel Islami aliran surah Yusuf menerima ayat-ayat cinta, tetapi menolak ayat-ayat asmara. Tuhan lebih mengetahui mengapa.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, February 13, 2006

Penulis dan Pelukis: Tip Mengurus Emosi

Barang siapa yang terkahwin dengan golongan seniman tahulah suka duka hidup dengan manusia yang moodnya turun-naik macam ombak besar. Kalau dia tenang, tenang sangat. Kalau dia resah, resah sangat.Salah satu faktor yang menyebabkan banyak individu yang mempunyai bakat besar tetapi gagal menghasilkan karya-karya besar adalah kemahiran mengurus emosi sendiri.

Kemahiran mengurus emosi sendiri penting disebabkan emosi dapat menyebabkan orang-orang lain suka bekerja dengan kita. Ramai penulis gagal menjaga hubungan kerja dengan penerbit disebabkan faktor si penulis tidak mempunyai kemahiran mengurus emosinya sendiri.

Faktor yang mudah merosakkan hubungan kerja dengan individu lain adalah tingkah laku “payah hendak bersetuju” dengan idea dan pendapat orang lain.

Dalam hidup ini, ada benda kita boleh dapat macam yang kita mahu, ada benda tak boleh dapat. Take some, loose some. Baru kita dapat mencari jalan tengah dalam melaksanakan rancangan kejayaan kita.

Kemahiran mengurus emosi adalah sebahagian daripada apa yang disebut EQ (kepintaran emosi). Individu-individu yang berjaya adalah mereka yang mahir mengurus emosi sendiri dan mengurus emosi orang-orang lain yang berurusan dengan mereka.

Tingkah laku mudah sensitif, mudah kecil hati, mudah merajuk, mudah marah, mudah kecewa, mudah patah semangat adalah tingkah laku rendah-kemahiran mengurus emosi sendiri.

Tingkah laku merajuk dan menarik diri dari kumpulan adalah apa yang disebut “self-sabotage”. Kita gagal bukan disebabkan perbuatan orang lain, tetapi disebabkan perbuatan kita sendiri. Kita yang menggagalkan rancangan kejayaan kita sendiri. Kita mensabotaj kejayaan kita sendiri.

Take some, loose some. Ini formula kejayaan bekerja sebagai satu jamaah. Ada masanya kita ikut orang lain, baru jadi. Yang penting projek itu jadi.

Prioriti kita adalah mencapai objektif projek. Tingkatkan kemahiran mengalah, asalkan projek jadi, dengan cara itu baru karya-karya besar kita itu dapat disiapkan dan diterbitkan. Baru ada kejayaan.

Individu yang tidak pandai mengalah sukar menang. Nabi Muhammad itu seorang yang pandai mengalah.

Semasa sedang menggubal deraf perjanjian gencatan senjata dan perdamaian (Perjanjian Hudaibiah) dengan penduduk Mekah yang memerangi Islam, beliau menggunakan gelaran “Rasulullah” bagi dirinya dalam dokumen itu.

Orang-orang kafir penduduk Mekah tidak setuju Nabi Muhammad menggunakan gelaran “Rasulullah” dalam dokumen tersebut atas alasan mereka tidak mahu mengiktiraf beliau sebagai Rasulullah. Jika mereka mengiktiraf beliau sebagai Rasul Allah bererti mereka mengiktiraf Islam.

Maka Nabi Muhammad pun bersetuju dengan bantahan mereka lalu beliau menggunakan namanya yang sebenar iaitu “Muhammad bin Abdullah” sahaja dalam dokumen tersebut.

Dalam peristiwa itu Nabi Muhammad mengalah kepada orang-orang jahil, dan juga musuh-musuhnya. Selepas itu barulah perjanjian itu dapat ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak, dan Nabi Muhammad pun dapat masuk ke Mekah lalu Islam menguasai tanah tumpah darah beliau itu sampai hari ini.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, February 09, 2006

Apa yang Tidak Dapat Dilakukan, Dibaca

Tulis seorang blogger di Indonesia tentang mengapa dia meminati novel-novel cinta, “Yang nggak bisa saya bikin, saya baca.”Kita bertanya, apakah barangkali perbuatan-perbuatan yang ingin dilakukan oleh si blogger itu, tetapi tidak dapat, sehingga cukuplah dia mengkompensasi ketidak-upayaannya dan rasa kerugiannya itu melalui pembacaan novel-novel cinta?

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Dialog Perempuan dalam Alam Percintaan: Teknik Surah Yusuf

Kisah cinta Zulaikha terhadap Nabi Yusuf adalah kisah cinta terlarang, kisah cinta tiga segi, kisah cinta tak berbalas, kisah cinta antara dua darjat, kisah cinta isteri curang, kisah cinta buta suami dayus, kisah skandal dalam kamar tidur orang kaya dan ternama, kisah perempuan dewasa tergila-gila akan lelaki muda, kisah ibu angkat jatuh cinta kepada anak angkat lelakinya sendiri.....


Menulis dan menghasilkan novel cinta itu bukan sesuatu yang tidak ada paralelisme-nya dalam Quran. Begitu juga menuliskan kisah cinta Khadijah kepada Nabi Muhammad bukan sesuatu yang tidak diizinkan.


Tema cinta adalah tema terbuka dalam sastera Islami, yakni apa jua tema cinta dibenarkan dijadikan bahan dalam cerita novel Islami.


Yang tertutup dalam sastera Islami adalah teknik-teknik perceritaannya, yakni ada teknik penceritaan yang diizinkan dan ada teknik-teknik yang tidak diizinkan.


Apakah jenis ayat-ayat dialog yang diizinkan dalam novel cinta Islami? Adakah kata-kata dialog “I love you.” dan “I love you too.” dibenarkan?


Dalam surah Yusuf hanya terdapat enam (6) jenis ayat dialog yang diucapkan oleh Zulaikha.


Jenis 1. ....serta katanya, “Mari ke mari!” (Yusuf, ayat 23)


Kata-kata ini diucapkan oleh Zulaikha kepada Nabi Yusuf.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat manipulatif, yakni ayat tipu muslihat. Dalam episod ini Zulaikha pura-pura memberi arahan kepada Nabi Yusuf supaya mahu masuk ke dalam kamarnya, seolah-olah ada perkerjaan yang hendak disuruh. Apabila Nabi Yusuf sudah masuk, Zulaikha menutup pintu kamarnya.


Jenis 2. (Kata Zulaikha kepada al-Aziz), “Apakah balasan bagi orang yang berniat hendak berbuat serong kepada isteri kekanda, melainkan dia dipenjarakan ataupun disiksa dengan siksaan yang pedih!” (Yusuf, ayat 25)


Kata-kata ini diucapkan oleh Zulaikha kepada suaminya, al-Aziz.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat dusta. Dalam episod ini Zulaikha membuat laporan palsu kepada suaminya, kononnya Nabi Yusuf yang masuk ke dalam kamarnya dengan niat serong.


Jenis 3. Lalu (Zulaikha) berkata kepada Yusuf, “Keluarlah! Tunjukkan dirimu kepada perempuan-perempuan itu.” (Yusuf, ayat 31)


Kata-kata ini diucapkan oleh Zulaikha kepada Nabi Yusuf.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat perintah yang diucapkan oleh seorang majikan kepada hambanya.


Jenis 4. Berkata (Zulaikha kepada perempuan-perempuan Mesir itu), “Dialah orangnya yang kamu semua perkatakan, tentang bagaimana saya mencintainya. Sememangnya saya yang mengajaknya, tetapi dia menolak.... (Yusuf, ayat 32)


Kata-kata ini diucapkan oleh Zulaikha kepada sahabat-sahabat perempuannya yang telah mengumpat dan mencacinya kerana jatuh cinta kepada hambanya sendiri.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat tempelak kerana kata-kata itu diucapkan oleh Zulaikha selepas sahabat-sahabatnya terpotong jari sendiri apabila terpandang Nabi Yusuf.


Jenis 5. “.....jikalau dia enggan melakukan apa yang saya perintahkan, nescaya dia akan dipenjarakan, sehingga dia menjadi orang yang hina.” (yusuf, ayat 32)


Ayat ini diucapkan oleh Zulaikha kepada sahabat-sahabat perempuannya.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat dendam seorang majikan perempuan yang cantik, pintar dan licik apabila dia gagal mendapatkan apa yang dimahukannya. Kata-kata Zulaikha itu mengandungi mesej tersirat bahawa sebagai isteri kepada al-Aziz dia berkuasa menentukan nasib Nabi Yusuf. Kata-katanya itu mencerminkan psikologi Zulaikha, yang apabila dia gagal mendapatkan lelaki yang digilainya, dia mahu melihat kehidupan lelaki itu hancur.


Jenis 6. Berkata (Zulaikha), “Sekarang sudah terbukti kebenaran: Sayalah yang mengajaknya, sedangkan dia orang yang benar.” (Yusuf, ayat 51)


Kata-kata ini diucapkan oleh Zulaikha kepada Raja Mesir yang menyiasat mengapa Nabi Yusuf dipenjarakan.


Ayat ini berfungsi sebagai ayat pengakuan atas kesalahan, yakni ayat keinsafan.


Dengan analisis ini, teori sastera Islami mazhab surah Yusuf secara implisit menyenaraikan 6 jenis ayat-ayat dialog yang boleh diucapkan oleh watak perempuan yang sedang dalam alam percintaan.


Justeru, kita membuat kesimpulan, berdasarkan surah Yusuf, sesetengah jenis ayat cinta tidak boleh diperdagangkan, yakni tidak boleh dijadikan barang yang dijual-beli.


Kembali kepada persoalan, apakah dialog "I love you." diizinkan dalam novel cinta Islami? Berdasarkan surah Yusuf, kita berpendapat, tidak diizinkan.


Sebagai penulis, apabila dalam novel cinta kita itu terdapat ayat-ayat terlarang, pendapatan daripada hasil pemerdagangan ayat-ayat tersebut adalah tidak diizinkan.


.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(4) Diskusi Kuliah | Permalink

Wednesday, February 08, 2006

Jumlah Cetak: Hak Pengarang Mengetahuinya

Penulis-penulis baru kerap berasa segan dan timid (takut-takut) apabila hendak mengemukakan bermacam-macam pertanyaan kepada penerbit berkenaan bukunya yang bakal diterbitkan. Kalau ada apa-apa yang mereka tidak faham dalam dokumen perjanjian penerbitan pun mereka berat mulut hendak bertanya.


Ingatlah, sebagaimana saudara hendak sangat menjaga hati dan hubungan baik dengan penerbit saudara, mereka pun sangat hendak menjaga hati saudara. Malah penerbit menanggung risiko lebih besar apabila hati pengarang gagal dijaga. Satu orang pengarang yang tidak puas hati, habis seluruh masyarakat penulis akan mendapat tahu perkara itu. Dia akan bercakap kepada pengarang-pengarang lain tentang layanan buruk yang diterimanya daripada penerbitnya. Rosaklah integriti dan nama baik si penerbit.


Jadi, saudara jangan segan ataupun timid kepada penerbit saudara. Sebagai pengarang saudara berhak mengetahui pelbagai maklumat berkenaan buku saudara yang akan diterbitkan itu. Penerbit dengan senang hati akan menerangkannya. Isunya, saudara tidak bertanya.


Salah satu maklumat yang saudara patut tahu adalah jumlah cetak. Berapa ribu naskhah bakal dicetak buku saudara itu, maklumat itu saudara berhak tahu. Seribu, dua ribu, ataupun lima ribu?


Begitu juga jumlah royalti yang saudara bakal terima, saudara berhak tahu. Berapa peratus, 5%, 7.5%, 12%? Dan berapa peratus daripada apa? Daripada harga jualan tercetak, ataupun daripada harga jualan selepas ditolak diskaun, ataupun daripada harga dalam invois?


Jikalau saudara mendapati penerbit saudara itu keberatan hendak memberitahu maklumat-maklumat itu, saudara patut berasa curiga mengapa itu harus terjadi. Sebagai pengarang, maklumat itu adalah menjadi hak saudara mengetahuinya.


.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Tuesday, February 07, 2006

Dilema Seorang Novelis Perempuan

“Novel saya bukan novel cinta,” kata seorang penulis novel. “Apatah lagi cinta remaja,” sambungnya.


Beliau yang sudah menerbitkan 4 buah karya dengan dua buah penerbit ternama, mencurahkan perasaan tidak puas hatinya, walaupun karyanya laku.


“Habis, mengapa?”


“Saya malu kepada student-student saya. Saya malu kepada rakan-rakan pensyarah di fakulti saya. Saya malu kepada jiran-jiran saya!” katanya lagi.


“Habis, mengapa?”


“Saya bukan penulis novel cinta remaja!” katanya lagi.


Beliau yang muda-muda sudah naik haji dan bertudung sampai ke pinggang, mengadu bahawa judul yang diberikan oleh penerbit, imej dan wajah pada kulit novel-novelnya tidak serasi dengan jiwa dan maruahnya sebagai pensyarah universiti.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(5) Diskusi Kuliah | Permalink

Membaca Shout-box Blog Pekomik Melayu

Membaca shout-box dan chat-box dalam blog-blog para pelukis komik banyak gunanya apabila kita mahu memahami apa isu-isu yang menjadi fokus proses berkarya di kalangan kaum seniman ini.


Perbualan dalam shout-box mereka menunjukkan beberapa ciri menarik:


1. Pengunjung shout-box menggunakan bahasa slanga golongan pekomik. Ini menunjukkan feedback yang diterima oleh para blogger pekomik adalah amat terbatas sumbernya iaitu mereka memberi dan menerima feedback sama sendiri. Bahasa slanga adalah bahasa groupisme kumpulan kecil dan bukti ciri psikologi pra-matang.


2. Jenis-jenis feedback yang diberikan dalam shout-box itu tidak mengandungi maklumat yang berguna kepada pekomik bagi tujuan mengetahui secara teknikal kekuatan dan kelemahan karya-karya yang dihasilkannya.


3. Jenis penilaian yang dikakukan oleh pengunjung bersifat memuji-muji karya blogger berkenaan, bukan penilaian kritikal ataupun penilaian informatif.


4. Puji-pujian yang diberikan itu tidak disertai dengan maklumat teknikal bagi menerangkan apa dan di mana kelebihan karya si blogger. Puji-pujian itu bertujuan untuk membuat si blogger berasa seronok.


5. Pujian tertinggi diberikan apabila keelokkan lukisan si blogger dianggap oleh si pengunjung sebagai setaraf ataupun dapat menyaingi lukisan tokoh pelukis komik lain.


Bagi menghasilkan karya komik yang bersifat evergreen dan bertaraf harta intelek, yang dapat diulangcetak tahun demi tahun, bertahun-tahun, yang dapat menjadi sumber kehidupan selesa, justeru para pekomik kita memerlukan penilaian teknikal yang informatif.


Mesti ada segolongan peminat seni komik Malaysia yang memainkan peranan sebagai pengkritik teknikal bagi membantu para pekomik kita memajukan prestasi karya mereka.


Kita mengharapkan tokoh-tokoh cendekiawan seperti Sdr. Kalamtimur dan Sdr. Abdullahjones memainkan peranan mulia ini.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(7) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, February 06, 2006

Pekomik: Ibarat Permata, Tiada Berpengikat dan Tiada Berjari

Bakat menghasilkan stroke evergreen sahaja tidak dapat menghasilkan karya bertaraf harta intelek yang evergreen, yang dapat diulang cetak tahun demi tahun, bertahun-tahun.Stroke yang elok memerlukan cerita yang indah, cerita yang bertaraf evergreen, barulah paduan stroke yang cantik dengan kisah yang indah dapat menghasilkan harta karun.

Tetapi itu pun belum menjamin lahirnya harta karun. Satu lagi faktor penting adalah storibod yang baik.

Sebagai penerbit, kita berdepan dengan persoalan: Di mana hendak dicari cerita-cerita yang berpotensi menjadi harta karun apabila dikomikkan?

Kita ada pekomik-pekomik berbakat, kita sudah melatih penulis-penulis storibod, mana dia STORI-nya?

Inilah soalan cepumas kita!

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(4) Diskusi Kuliah | Permalink

Unsur Kebetulan dalam Surah Yusuf

Dalam pemikiran pengkritik sastera aliran perdana, unsur kebetulan dianggap unsur kelemahan dalam plot. Unsur kebetulan juga dianggap bukti akan kelemahan pada cara fikir pengarang, yakni, pengarang yang kurang kreatif dan kurang tinggi IQ-nya yang menggunakan unsur kebetulan bagi menyelesaikan masalah pada plot cerita.


Manakala pemikiran sastera perdana menganggap kebetulan sebagai unsur kecacatan pada karya, teori sastera Islami mazhab surah Yusuf menerima unsur kebetulan sebagai unsur keindahan.


Dalam surah Yusuf terdapat unsur-unsur kebetulan seperti berikut:


a. Kebetulan, sewaktu Nabi Yusuf berada dalam telaga, air telaga itu tidak cukup dalam, jadi beliau tidak mati lemas.


b. Kebetulan, ada kafilah dagang lalu, kemudian salah seorang daripada mereka mencampakkan timba bertali ke dalam telaga sehingga Nabi Yusuf dapat bergantung pada tali timba itu.


c. Kebetulan, apabila Nabi Yusuf dijual di pasar, yang membelinya adalah al-Aziz, suami Zulaikha.


d. Kebetulan, sebaik-baik Zulaikha mengejar dari belakang dan menarik baju Nabi Yusuf sehingga terkoyak, tiba-tiba muncul al-Aziz, suaminya, di depan pintu.


e. Kebetulan, sewaktu peristiwa (d) terjadi dan dalam keadaan suaminya amat marah melihat dengan matanya sendiri apa yang berlaku, dan mendengar aduan Zulaikha kononnya Nabi Yusuf cuba mencabulinya, kebetulan ada seorang saksi yang ternampak peristiwa itu dan memberitahu al-Aziz supaya memeriksa apakah baju Nabi Yusuf di bahagian depan ataupun belakang.


f. Kebetulan, sewaktu Nabi Yusuf berada di dalam penjara, Raja Mesir mendapat mimpi luar biasa, yang tidak ada sesiapa dapat mentakbirkan makna mimpi itu.


g. Kebetulan Nabi Yusuf mempunyai kepandaian mentakbir mimpi lalu beliau dibawa berjumpa Raja Mesir.


Tentu sekali bukan semua jenis kebetulan dapat menghasilkan keindahan. Tentu sekali ada jenis-jenis kebetulan yang mencacatkan keindahan karya, yang mencerminkan kelemahan jalan fikir pengarang.


Kita memerlukan analisis lebih mendalam bagi mengkaji apakah ciri-ciri unsur kebetulan dalam surah Yusuf. Dengan analisis itu kita dapat menghasilkan formula mencipta keindahan dalam plot cerita berdasarkan teori sastera Islami mazhab surah Yusuf.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Gambaran Pakaian: Teknik Surah Yusuf

Dalam seni aliran realisme, serba-serbi dilukiskan dan diterangkan dengan terperinci. Baca novel 'Salina' karya SN A. Samad Said, ataupun 'Perempuan Politikus Melayu' karya Faisal Tehrani.

Dalam surah Yusuf, ada beberapa unsur yang tidak diberikan maklumatnya secara langsung. Pakaian watak-watak adalah salah satu unsur itu. Kita tidak diberitahu dengan jelas bagaimana rupa pakaian Nabi Yusuf, Zulaikha dan lain-lain watak.

Dalam surah Yusuf, rujukan tentang pakaian muncul 3 kali:

1. Kali pertama dalam episod abang-abang Nabi Yusuf membawa pulang bajunya yang dilumuri darah serigala lalu ditunjukkan kepada ayah mereka sebagai bukti kononnya Nabi Yusuf mati dimakan serigala. Di sini baju Nabi Yusuf berfungsi sebagai alat perbuatan berdusta oleh abang-abang Nabi Yusuf.

2. Kali kedua dalam episod Zulaikha menarik baju Nabi Yusuf sehingga koyak. Babak ini memberi gambaran baju Nabi Yusuf menutupi bahagian atas badannya dan bajunya itu dijahit kukuh, tidak mudah terbuka ataupun terlondeh, tidak dibelitkan keliling badannya seperti pakaian orang-orang Yunani zaman Aristotle. Baju itu diperbuat daripada bahan yang mudah koyak, ertinya bukan daripada bahan kuat seperti kulit binatang. Di sini baju Nabi Yusuf berfungsi sebagai alat membuktikan pendustaan Zulaikha.

3. Rujukan pakaian kali ketiga berlaku pada episod Nabi Yusuf mengirimkan bajunya melalui abang-abangnya supaya diberikan kepada ayahnya, Nabi Yaakub. Walaupun abang-abangnya masih di tengah perjalanan, Nabi Yaakub sudah dapat mencium bau baju Nabi Yusuf. Baju itu kemudian disapukan pada kedua-dua mata Nabi Yaakub yang buta, lalu sembuh. Episod ini memberi gambaran Nabi Yusuf mempunyai lebih daripada sehelai baju, dan bau badan beliau tersangat wangi! Dalam episod ini baju Nabi Yusuf berfungsi sebagai alat pengubatan penyakit.

Ketiga-tiga rujukan pakaian itu dibuat pada baju watak lelaki, iaitu Nabi Yusuf. Tidak ada sama sekali rujukan pada baju watak perempuan, iaitu Zulaikha.

Adakah ini membayangkan bahawa dalam novel Islami pengarang tidak dibenarkan menerangkan pakaian watak-watak perempuan muda, perempuan cantik, perempuan penggoda, dan perempuan kaya, sebagaimana yang dilambangkan oleh watak Zulaikha? Kita berpandangan, ya, tidak dibenarkan.

Mengapakah hanya dalam 3 peristiwa ini sahaja rujukan pakaian berlaku dalam surah Yusuf, justeru ini adalah suatu unsur yang memerlukan analisis. Ahli-ahli teori sastera Islami perlu mengemukakan teori bagi menerangkan unsur ini.


.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Sunday, February 05, 2006

Penerbit Kecil Lawan Penerbit Besar: Strategi Surah Yusuf

Adakah saudara bercita-cita menjadi penerbit buku?Salah satu tingkah laku orang yang baru hendak belajar menjadi penerbit adalah menerbitkan jenis buku-buku yang sedang popular dalam pasaran. Sebagai contoh, disebabkan pasaran novel-novel cinta sedang berkembang pesat, maka banyak penerbit baru muncul ikut menceburi sektor novel cinta.

Sebelum saudara mula membelanjakan wang modal perniagaan saudara itu, cuba fikirkan sektor pasaran mana saudara patut ceburi.

Ada 3 jenis pasaran. Satu pasaran matang (developed market), pasaran baru muncul (emerging market) dan satu lagi pasaran belum dibangunkan (underdeveloped market).

Pasaran matang adalah pasaran yang sudah ada 2 ataupun 3 “budak-budak besar” yang mendominasinya. Sektor novel cinta adalah pasaran matang kerana ada 2 budak besar di dalamnya iaitu Alaf21 dan Creative.

Apabila saudara masuk ke dalam pasaran yang sudah matang, ada beberapa kelebihannya. Orang sudah kenal novel cinta. Peminatnya sudah ramai. Saudara tidak perlu membelanjakan wang bagi membuka dan membangunkan pasaran bagi novel-novel cinta yang saudara terbitkan. Saudara hanya perlu mendapatkan manuskrip daripada pengarang yang namanya sudah terkenal dan peminatnya sudah ramai.

NB Kara milik Norhayati Berahim, Media Intens milik Fauziah Ashari, KarnaDya milik Aina Emir dan KakiNovel memasuki pasaran matang. Kecual KakiNovel, Norhayati, Fauziah dan Aina dapat masuk disebabkan mereka juga pengarang bernama besar dan mereka menerbitkan karya mereka sendiri.

Contoh sektor pasaran baru muncul adalah sektor buku-buku bisnes. Setiap bulan, di dalam kedai-kedai buku sudah terdapat tajuk-tajuk baru buku bisnes. Tetapi, belum ada budak-budak besar yang mendomnasi sektor buku bisnes.

Apabila saudara masuk pasaran baru muncul, saudara tidak dapat mencetak banyak naskhah kerana peminat buku-buku bisnes belum cukup banyak. Bagi setiap judul saudara hanya dapat menjual antara 1000 sehingga 2000 naskhah sahaja. Oleh sebab itu bisnes saudara tidak dapat hidup kalau saudara hanya menerbitkan 1 ataupun 2 judul sebulan. Jumlah pengarang dalam sektor buku bisnes amat kecil sehingga saudara takkan dapat menerbitkan 10 judul sebulan.

Sektor ketiga adalah pasaran yang belum dibangunkan. (Pada suatu masa dahulu sektor novel cinta remaja belum muncul, sehinggalah muncul Alaf21 membangunkannya.) Contoh sektor ini adalah buku-buku novel grafik. Apabila saudara hendak masuk dan membangunkan sektor novel grafik, saudara ibarat hendak membuka negeri di tengah-tengah hutan tebal.

Jadi, sekarang, saudara memilih sektor mana? Logik orang yang baru belajar berniaga akan mengatakan masuklah sektor yang sudah matang. Ini yang dilakukan oleh NB Kara, Media Intens, KarnaDya dan KakiNovel.

Apabila saudara memasuki sektor matang bermakna saudara mesti berdepan dengan budak-budak besar. Budak-budak besar mempunyai kuasa besar dalam pasaran. Mereka mempunyai keupayaan menekan para pengedar dan kedai-kedai buku supaya jangan mengedar ataupun menjual buku saudara. Budak-budak besar berupaya membunuh pendatang baru dengan mudah sekali.

Inilah yang berlaku kepada ZamZam Cola. Ia masuk ke dalam pasaran matang yang berpuluh tahun didominasi oleh C-Cola dan P-Cola. Akibatnya tidak ada pengedar ataupun supermarket yang mahu 'carry' ZamZam Cola dan menghadapi risiko merosakkan bisnes mereka yang sedia ada dengan budak-budak besar itu.

Katakanlah saudara hendak membuka kilang minuman cola, secara teorinya budak-budak besar dapat melakukan bermacam-macam tekanan bagi memastikan kilang saudara tidak dapat beroperasi.

Bagi mengeluarkan produk cola, saudara perlu mengimpot bahan cola. Budak-budak besar boleh menggertak agen pengimpot cola supaya jangan mengimpot untuk saudara. Lagipun, saudara hendak mengimpot berapa ratus tong cola setiap bulan? Berapa puluh ribu tong cola agen itu impot untuk budak-budak besar itu?

Saudara memerlukan botol dan tin, mereka boleh gertak kilang pembuat botol dan tin supaya jangan menjual kepada saudara. Saudara membeli berapa unit botol ataupun tin sebulan? Budak-budak besar itu membeli berapa juta unit setahun?

Saudara perlukan pengedar yang supply supermarket di seluruh negara. Budak-budak besar itu boleh menggertak pengedar-pengedar itu supaya jangan carry produk saudara.

Jika saudara penerbit baru, berapa judul saudara ada? Penerbit yang besar ada berapa judul? Bisnes siapa yang lebih penting dijaga oleh pengedar dan pekedai?

Apabila saudara hendak masuk juga ke dalam sektor yang sudah ada budak-budak besarnya, jangan masuk ikut pintu budak-budak besar itu. Masuk ikut pintu lain.

Ikut strategi 'flanking' yang digunakan oleh Yeo's. Yeo's masuk dengan menawarkan minuman tanpa gas daripada bahan-bahan lokal seperti tebu, teh bunga, kacang soya, cincau dan lain-lain. Minuman lokal dapat dijual menggunakan kotak tetra-pack, bukan botol ataupun tin. C-Cola dan P-Cola tidak menyangka Yeo's mempunyai strategi jangka masa panjang mahu menjadi budak besar ketiga dalam pasaran minuman ringan.

Sesudah bisnes tetra-pack Yeo's hampir sama besarnya dengan bisnes budak-budak besar itu barulah Yeo's mula masuk pasaran minuman dalam botol dan tin.

Apabila saudara hendak masuk ke dalam sektor matang seperti sektor novel cinta, jangan masuk ikut pintu novel cinta. Masuklah ikut pintu buku-buku kategori lain sama sekali. Apabila saudara sudah besar dalam sektor baru itu, barulah saudara memasuki sektor novel cinta.

Dalam surah Yusuf, apabila abang-abang Nabi Yusuf hendak bertolak ke Mesir bagi membeli gandum, ayah mereka, Nabi Yaakub berpesan, "Wahai anak-anakku, jangan kamu masuk ikut satu pintu sahaja. Masuklah ikut pintu-pintu lain."

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(3) Diskusi Kuliah | Permalink

Minda Pelukis Komik, Kartun dan Karikatur

Sebagai orang luar dunia komik, kartun dan karikatur, kita cuba memahami minda dan cara fikir kelompok seniman ini, dan mencari jawapan kepada persoalan mengapakah mereka menjadi golongan yang paling tidak ambil pusing tentang harta intelek karya-karya mereka.Seorang tokoh ilustrasi buku kanak-kanak yang bekerja dengan organisasi kerajaan (kita sebut sahaja nama glamornya sebagai 'SNN') memberitahu, para pelukis komik, kartun dan karikatur tidak pedulikan isu harta intelek disebabkan beberapa faktor.

Faktor paling utama adalah pengalaman-pengalaman pahit ditipu (istilah yang digunakan oleh SNN itu, minta maaf banyak-banyak..... 'dikencingi') oleh pelbagai pihak, sehingga fenomena kena tipu menjadi sebahagian daripada kehidupan harian mereka. Pihak yang paling banyak menipu mereka adalah orang-orang dalam industri penerbitan buku dan majalah.

Kita terkejut mendengar istilah 'di......i' itu. Amat terkejut! Memang semua golongan seniman yang berurusan dengan orang bisnes pernah ditipu, dan mereka tidak keberatan bercerita tentang pengalaman bagaimana mereka itu ditipu. Tetapi hanya golongan seniman komik, kartun dan karikatur sahaja yang melihat diri mereka sebagai golongan yang 'di.......i'.

Menurut tokoh SNN, disebabkan mereka sudah banyak kali ditipu, dan tidak mahu ditipu lagi, maka mereka pun mengambil sikap lebih baik menjual hakcipta mereka dan ambil duitnya segera, daripada tidak mendapat apa-apa bayaran langsung. Walaupun bayarannya kecil dan hanya sekali, tetapi sekurang-kurangnya mereka dapat duit itu, daripada mengharapkan royalti yang besar tetapi akhirnya tidak mendapat apa-apa langsung.

Mentaliti hendakkan duit cepat ini juga didorong oleh keperluan hidup hari demi hari. Tekanan wang bagi memenuhi keperluan harian menyebabkan mereka tidak mempunyai mentaliti pelabur. Mereka tidak mampu menunggu lama sebelum menerima bayaran royalti. Sebagaimana yang dikatakan oleh tokoh SNN, golongan ini 'hidup macam ayam, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'.

Seorang pengamat lain memberitahu, disebabkan seniman golongan pelukis komik, kartun dan karikatur ini rata-rata tidak memiliki kelulusan akademik yang tinggi, makanya mereka tidak mempunyai cara fikir yang berorientasikan jangkamasa panjang. Kita mohon berbeza pendapat dalam isu ini.

Lat hanya lulus gred 3 sekolah menengah, tetapi beliau mempunyai kesedaran yang sangat tinggi tentang harta intelek, justeru beliau berupaya menjadikan bakatnya itu gua harta karun. Seperti kata Sdr. Kalamtimur dalam blognya, kalau mahu dinilai stroke Lat, ramai stroke pelukis muda yang jauh lebih baik.

Seorang lagi pengamat mengatakan majoriti pelukis komik, kartun dan karikatur adalah golongan muda, oleh yang demikian sebagai orang muda cara fikir dan mentaliti mereka tidak berminat dengan isu-isu hakcipta dan harta intelek. Fokus mereka adalah karya mereka terbit.

Kita boleh mencari berbagai-bagai alasan bagi cuba menerangkan mengapa kaum seniman yang pintar-pintar itu mengalami nasib 'dik.........i' penerbit. Semua penerangan itu tidak dapat mengubah keadaan para seniman itu, melainkan kita dapat perlahan-lahan mengajak mereka supaya mahu menukar cara fikir mereka sekarang.

Kita yakin apabila para pelukis komik, kartun dan karikatur faham apa yang dikatakan hakcipta dan harta intelektual, cara fikir mereka akan berubah. Jadi Akademi Penerbitan PTS sedang merancang suatu majlis taklimat tentang harta intelek dan hakcipta yang akan disampaikan oleh peguam paling TOP di Kuala Lumpur dalam bidang ini. Tunggu sahaja pengumumannya.

Nota kaki: Kepada Sdr. Oraet, Jonos, Alif, Naga, Maaniq, ajaklah rakan-rakan saudara supaya hadir bengkel nanti.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(5) Diskusi Kuliah | Permalink

Friday, February 03, 2006

Strategi Menjadi Penulis Profesional: Cari Cek Kecil, Buat Cek Besar

Apabila saudara hendak mencari penghidupan yang selesa dengan menggunakan bakat saudara sebagai penulis, ada beberapa strategi kerja yang berguna kepada saudara.1. Stategi Jangkamasa Pendek: Saudara perlu ada sumber pendapatan kecil-kecil setiap bulan. Tulis artikel untuk dapat duit cepat dan dapat tiap-tiap bulan. Tulis artikel-artikel untuk pelbagai majalah dan akhbar. Walaupun bayarannya kecil tetapi bayaran itu cepat, jadi saudara dapat gunakan untuk perbelanjaan bulanan saudara.

Untuk tahu lebih lanjut, bacaan wajib adalah buku "BUAT DUIT DENGAN MENULIS" (Jeniri Amir, PTS). Baca juga blog mentee kita, ZAMRI Muhamad atau telefon beliau dan berguru dengannya, hp 0192880451. Beliau sentiasa hadir bengkel PTS, ambil kesempatan bersahabat dengannya.

2. Strategi Jangka Masa Sederhana: Tulis buku-buku kecil yang cepat siap. PTS mempunyai banyak program menerbitkan buku-buku kecil. Walaupun harga jualan buku kecil rendah, oleh itu royaltinya kecil, tetapi buku-buku jenis ini dapat disiapkan, sebulan satu buku pun dapat disiapkan.

Hubungi Puan Nor (PTS One), En. Fauzul (PTS Millenia) En. Nazrul (PTS Profesional) En. Faris (PTS Islamica) untuk mengetahui jenis-jenis buku kategori ini yang sudah dikenalpasti dalam rancangan tahunan mereka. Mereka masing-masing akan menerbitkan 150 judul baru pada tahun 2007. Baca laman PTS Millenia jika saudara hendak menulis buku-buku popular.

3. Strategi Jangka Masa Panjang: Tulis buku-buku evergreen. Buku jenis ini mengambil masa lebih lama disiapkan, tetapi hayatnya panjang, oleh itu buku jenis ini adalah harta karun. Tulis satu buku setahun bagi kategori ini.

4. Jikalau saudara mempunyai bakat ilustrasi, PTS memerlukan banyak ilustrasi. Buat baik dengan para pengurus PTS. Kerja-kerja ilustrasi adalah sumber cek-cek kecil tetapi cepat dapat. Jika saudara pandai membuat design cover buku, itu lebih baik. Tahun ini sahaja PTS memerlukan 350 cover buku!

5. Jika saudara mempunyai pengetahuan dan kemahiran lain, saudara bekerja part-time sahaja, jadi freelance, asal ada duit untuk belanja harian. Menulis mesti menjadi pekerjaan fulltime saudara. Jangan terbalik, cari makan jadi kerja fulltime, menulis pula yang jadi pekerjaan part-time.

Untuk mengetahui apa yang sedang dirancang dalam dapur PTS, saudara jalinlah hubungan baik dengan pegawai-pegawai PTS. Hadiri kursus-kursus dan bengkel-bengkel PTS, kerana banyak maklumat hanya didedahkan antara muka dengan muka. Ini namanya memperkenalkan bakat dan perkhidmatan saudara kepada mereka.

Ingat, berjagung-jagung dahulu sementara menanti padi masak. Jagung mesti tanam, padi pun mesti tanam! Cek honorarium yang kecil-kecil mesti dicari, cek royalti yang besar-besar pun mesti dicari.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(4) Diskusi Kuliah | Permalink

Komik Islami: Mencari Stroke Harta Karun

Kita mencari stroke-stroke evergreen yang membolehkan komik-komik Islami yang akan kita terbitkan nanti laku dijual bertahun-tahun, diulangcetak tahun demi tahun, dapat diterbitkan semula menggunakan pelbagai media, dan dapat diekspot ke dalam bahasa-bahasa lain.


Kita sudah mempunyai seangkatan penulis-penulis novel Islami yang karyanya berpotensi menjadi harta karun. Sasterawan Abd. Latip Mutalib adalah salah seorang daripadanya. Jadi kita memerlukan pekomik yang strokenya dapat dikembangkan menjadi stroke bernilai harta karun juga.

Kita nampak novel grafik sasterawan terkenal itu nanti akan mempunyai ciri-ciri evergreen dan dapat menembusi pasaran Indonesia. Storyboard bagi ketiga-tiga buah novel itu sedang dikerjakan oleh Sdr. Elmaaniq.

Adakah saudara biasa menatap komik-komik Indonesia?

Adakah saudara mempunyai stroke yang berpotensi digemari di tanahair kita sendiri, juga dapat digemari di Indonesia?

Adakah stroke saudara mempunyai ciri-ciri stroke harta karun? Jika tidak, dapatkah saudara cipta stroke seperti itu? Hantar contoh stroke saudara kepada Sdr.Kalamtimur. Beliau adalah penasihat kita bagi projek Novel Grafik Islami PTS.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Thursday, February 02, 2006

Stroke untuk Komik Islami

Kisah Nabi Yusuf adalah contoh kisah evergeen. Kita percaya jikalau surah Yusuf itu diterbitkan sebagai novel grafik, maka novel garfik itu berupaya menjadi evergreen.


Kita mencari stroke-stroke evergreen yang membolehkan komik-komik yang diterbitkan terjual bertahun-tahun, diulangcetak tahun demi tahun, diterbitkan mengunakan berbagai media, dan dapat diekspot ke dalam bahasa-bahasa lain.


Kita sudah berjumpa dengan penulis-penulis yang karyanya berpotensi menjadi harta karun. Sasterawan Abd. Latip Mutalib adalah salah seorang daripadanya.


Storyboard bagi tiga buah novel Islaminya yang sudah selesai ditulis sedang dikerjakan oleh Sdr. Elmaaniq.


Kita nampak novel grafik sasterawan terkenal itu nanti akan mempunyai ciri-ciri evergreen dan dapat menembusi pasaran Indonesia.


Adakah saudara biasa menatap komik-komik Indonesia?


Adakah saudara mempunyai stroke yang berpotensi digemari di tanahair kita sendiri, juga dapat digemari di Indonesia?


Adakah stroke saudara mempunyai ciri-ciri stroke harta karun? Jika tidak, dapatkah saudara cipta stroke seperti itu?


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Hukum Menghasilkan dan Menerbitkan Karya Komik

Bagi saudara yang akan menghasilkan karya dalam bentuk lukisan, sebelum kita bercakap tentang karya komik Islami, kita perlu menyelesaikan lebih dahulu persoalan apakah hukum melukis komik.Kedudukan senilukisan dalam Islam adalah sama kontroversinya dengan senimuzik dan senilakon. Terdapat dua kubu pendapat. Satu kubu mengatakan seni lukisan itu tidak boleh, manakala kubu yang satu lagi mengatakan boleh.

Dalam surah Yusuf tidak ada unsur lukisan. Tetapi ada suatu hadis yang menarik.

Kita petik hadis nombor 575 dalam koleksi Riadhus Salihin, susunan Imam Nawawi yang bermaksud: Ibnu Masud berkata, "Nabi Muhammad melukis rajah empat segi. Kemudian, di tengah-tengah segiempat itu beliau melukis suatu garisan panjang yang sampai terkeluar dari segiempat itu. Kemudian beliau melukis garis-garis pendek di bawah garis tengah itu. Selepas itu Nabi Muhammad berkata (bagi menerangkan makna lukisannya itu), 'Garis ini adalah manusia. Garis ini adalah ajalnya. Garis yang terkeluar ini adalah angan-angannya. Garis-garis pendek ini adalah perkara-perkara duniawi yang diterimanya. Jikalau dia terhindar daripada bencana yang ini, dia akan ditimpa oleh bencana yang ini pula. Jikalau dia terlepas daripada bencana yang ini, dia tentu tidak terlepas daripada bencana yang ini pula.'"

Disebabkan hadis ini autoritatif, maka kita berpendapat bahawa Nabi Muhammad bukan hanya menyampaikan mesej Islam dengan menggunakan 'verbal communication' (komunikasi lisan) tetapi beliau pernah menggunakan apa yang kita hari hari sebut dengan istilah 'visual communication' (komunikasi lukisan). Beliau tidak pernah menggunakan 'written communication' (komunikasi tulisan) disebabkan beliau tidak pandai membaca dan menulis.

Justeru, lukisan sebagai media bagi menyampaikan mesej-mesej Islam itu ada dalam sunah Nabi Muhammad. Ini pendapat kita sekarang. Kita mengajak pakar-pakar agama dan pakar-pakar teori kesenian Islam menerangkan kedudukan komik sebagai alat berdakwah.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(9) Diskusi Kuliah | Permalink

Watak Utama Novel Cinta Islami: Prinsip Surah Yusuf

Kisah percintaan Nabi Yusuf dan Siti Zulaikha sudah beribu-ribu tahun usianya. Sebelum kisah itu disampaikan kepada Nabi Muhammad oleh Allah melalui wahyu Quran, kisah itu sudah lama lebih awal diketahui oleh para penganut agama Yahudi dan Kristian. Sehingga hari ini banyak penulis buku kisah-kisah daripada al-Quran yang mencapur-adukkan kisah Nabi Yusuf dengan kisah-kisah yang berasal daripada sumber-sumber Yahudi dan Kristian.


Kisah Nabi Yusuf adalah kisah cinta yang paling indah. Bagi menghasilkan novel cinta yang indah dengan berpandukan surah Yusuf, ini bermakna watak utama dalam novel cinta itu perlu memiliki keselarasan dengan watak utama dalam surah itu.


Watak utama dalam surah Yusuf adalah:


1. Lelaki, bukan perempuan.


2. Lelaki yang takut kepada Tuhan, ertinya agamanya baik, tidak melakukan sebarang perbuatan haram.


3. Lelaki yang mempunyai peribadi terpuji.


4. Mempunyai rupa paras yang elok.


5. Keturunan orang baik-baik.


6. Lelaki teruna yang suci, bukan suami orang, bukan tunang orang, bukan kekasih orang, bukan duda, bukan pemuda yang mempunyai rekod perhubungan dengan perempuan sebelum bernikah, bukan pemuda yang menyentuhi perempuan bukan muhrimnya.


7. Pekerja yang amat jujur kepada majikannya.


8. Mengalami pelbagai nasib malang.


9. Mengalami nasib yang ekstrem, daripada hamba menjadi menteri.


10. Mempunyai IQ tinggi, pintar, mempunyai bakat-bakat istimewa.


11. Tidak bermain senjata.


Dalam surah Yusuf, melalui watak Zulaikha, kedudukan perempuan adalah sebagai watak pembantu utama, bukan watak utama. Isu ini mungkin tidak disetujui oleh pengarang novel moden, terutamanya pengarang-pengarang perempuan, namun prinsip lelaki menjadi watak utama dalam kisah cinta yang indah adalah prinsip yang disedut daripada surah Yusuf.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(5) Diskusi Kuliah | Permalink

Wednesday, February 01, 2006

Humor dalam Novel Islami: Prinsip Surah Yusuf

Film humor Afdlin Shauki "Baik Punya Cilok" berjaya mengutip RM1 juta dalam tempoh 2 minggu pertama ia ditayangkan. Dalam tempoh tidak sampai 4 minggu ia mengutip RM2 juta.

Dalam isu humor, apakah kedudukan humor dalam sastera Islami. Nampaknya surah Yusuf tidak mengandungi unsur humor. Ini menunjukkan humor dalam sastera tidak menghasilkan kesan keindahan.

Adakah saudara merancang hendak menulis buku komik humor ataupun buku cerita humor?

Berikut adalah hasil kajian pakar psikologi berkenaan siapa suka membaca, mendengar ataupun menonton bahan-bahan yang mengandungi humor:

1. Orang muda lelaki suka mendengar, membaca dan menonton cerita-cerita humor.

2. Orang tua lelaki tidak suka.

3. Perempuan muda dan tua tidak suka. Perempuan suka cerita-cerita sedih.

4. Lelaki profesional hanya suka humor yang disampaikan oleh orang yang datang daripada golongan mereka sendiri.

Humor juga tidak efektif bagi tujuan menyampaikan mesej dan kritikan. Walaupun pembaca mungkin suka membaca buku ataupun filem humor itu tetapi mereka tidak terpengaruh dengan mesej yang cuba disampaikan.

Apabila saudara menggunakan humor bagi menyampaikan mesej, yang sampai adalah humornya, manakala mesejnya tidak sampai.

Sejarah para pendakwah yang berjaya mengislamkan jutaan manusia di Nusantara, benua India, Turki, Iran, Cina dan lain-lain, menunjukkan mereka tidak menggunakan kitab-kitab humor. Begitu juga dengan pelbagai revolusi politik dan sosial yang berjaya digerakkan dengan tidak menggunakan karya-karya humor.

Buku-buku cerita evergreen yang ada bukan buku-buku humor. Jika saudara hendak mencipta karya evergreen, buku humor bukan pilihan yang baik.

1. Apa yang dianggap lucu pada suatu masa mungkin tidak dianggap lucu bagi masa yang lain. Ini menyebabkan hayat buku-buku humor singkat.

2. Audiens humor adalah terbatas. Apa yang lucu bagi sesuatu kelompok mungkin tidak lucu bagi kelompok lain. Ini menyebabkan buku-buku humor tidak dapat diekspot ke dalam budaya-budaya lain.

3. Walaupun saudara pengarang buku kreatif, di mata masyarakat, imej saudara sebagai pengarang juga tidak setinggi pengarang kategori sastera dan buku-buku ilmu. Imej pengarang cerita-cerita humor lebih kurang satu kategori dengan pengarang cerita-cerita hantu dan misteri.

Justeru, sebagai harta intelektual, buku-buku humor bukan pelaburan yang baik.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Watak Utama Novel Cinta Islami: Prinsip Surah Yusuf

Kisah percintaan Nabi Yusuf dan Siti Zulaikha sudah beribu-ribu tahun usianya. Sebelum kisah itu disampaikan kepada Nabi Muhammad oleh Allah melalui wahyu Quran, kisah itu sudah lama lebih awal diketahui oleh para penganut agama Yahudi dan Kristian. Sehingga hari ini banyak penulis buku kisah-kisah daripada al-Quran yang mencapur-adukkan kisah Nabi Yusuf dengan kisah-kisah yang berasal daripada sumber-sumber Yahudi dan Kristian.

Kisah Nabi Yusuf adalah kisah cinta yang paling indah. Bagi menghasilkan novel cinta yang indah dengan berpandukan surah Yusuf, ini bermakna watak utama dalam novel cinta itu perlu memiliki keselarasan dengan watak utama dalam surah itu.

Watak utama dalam surah Yusuf adalah:

1. Lelaki, bukan perempuan.

2. Lelaki yang takut kepada Tuhan, ertinya agamanya baik, tidak melakukan sebarang perbuatan haram.

3. Lelaki yang mempunyai peribadi terpuji.

4. Mempunyai rupa paras yang elok.

5. Keturunan orang baik-baik.

6. Lelaki teruna yang suci, bukan suami orang, bukan tunang orang, bukan kekasih orang, bukan duda, bukan pemuda yang mempunyai rekod perhubungan dengan perempuan sebelum bernikah, bukan pemuda yang menyentuhi perempuan bukan muhrimnya.

7. Pekerja yang amat jujur kepada majikannya.

8. Mengalami pelbagai nasib malang.

9. Mengalami nasib yang ekstrem, daripada hamba menjadi menteri.

10. Mempunyai IQ tinggi, pintar, mempunyai bakat-bakat istimewa.

11. Tidak bermain senjata.

Dalam surah Yusuf, melalui watak Zulaikha, kedudukan perempuan adalah sebagai watak pembantu utama, bukan watak utama. Isu ini mungkin tidak disetujui oleh pengarang novel moden, terutamanya pengarang-pengarang perempuan, namun prinsip lelaki menjadi watak utama dalam kisah cinta yang indah adalah prinsip yang disedut daripada surah Yusuf. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Menghasilkan Novel dan Komik Evergreen: Teknik Surah Yusuf

Ramai orang sudah menghasilkan banyak karya, baik novel mahupun komik, tetapi mereka tidak kaya, disebabkan mereka tidak mempunyai banyak HARTA INTELEK, kerana tidak semua karya akhirnya menjadi Harta.

Mencipta karya dan mencipta harta intelek memerlukan cara berfikir yang sangat berbeza. Untuk berkarya, saudara hanya memerlukan idea. Tetapi untuk mencipta harta intelek saudara memerlukan FORMULA IDEA yang berpotensi dapat ditukar menjadi harta intelek.Apabila saudara berkarya, baik novel mahupun komik, jangan fokuskan fikiran saudara pada “karya” sebaliknya fikirkan “Harta Intelek”. Oleh itu jangan saudara berfikir “Cerita apa aku nak tulis” sebaliknya fikirkan “Harta apa aku nak cipta.”


Ingatlah, kebanyakan karya yang berjaya diterbitkan kekal sebagai karya sahaja. Karya itu tidak diulangcetak tahun demi tahun, tidak dapat diterbitkan semula dalam media lain, tidak dapat diekspot ke dalam bahasa-bahasa lain, dan macam-macam lagi.


Kisah yang indah adalah batu asas harta intelek yang evergreen, apakah kisah indah itu akan dijadikan novel konvensional ataupun novel grafik, mahupun buku komik panjang.


Apabila cerita novel saudara itu cerita yang elok, dituliskan dengan gaya sastera yang biasa-biasa sahaja pun novel saudara itu berpotensi menjadi evergreen.


Begitu juga apabila stori dalam komik saudara itu bagus, gaya stroke lukisan yang biasa-biasa pun dapat menghasilkan karya grafik yang evergreen.


Apabila saudara menulis sastera Islami, ataupun melukis komik Islami, dengan berpandukan surah Yusuf, cerita saudara itu sebaik-baiknya adalah didasarkan kepada cerita benar kerana seluruh kisah Nabi Yusuf itu adalah kisah benar. Ini bermakna saudara melakukan kajian sebelum memilih kisah siapa yang hendak saudara novelkan.


Prinsip ini tidak bermakna dalam sastera Islami saudara tidak diizinkan menulis novel berdasarkan imaginasi saudara sahaja, tetapi cerita yang direka-reka tidak dapat menghasilkan kisah yang indah dan evergreen keindahannya.


Prinsip kisah benar ini lebih penting saudara amalkan apabila usia saudara masih muda, belum melepasi 30 tahun, masih belum berkahwin, belum pernah tinggal di luar negara, tidak pernah berniaga, belum pernah bercerai, belum mengalami kematian pasangan, belum pernah masuk ICU, masih menuntut... belum pernah itu ini.


Disebabkan usia saudara yang masih muda, pengalaman saudara masih belum banyak, oleh hal yang demikian imaginasi saudara dihadkan oleh pengalaman yang sedikit. Faktor ini hanya dapat diatasi apabila cerita dalam novel ataupun komik saudara itu adalah berdasarkan kisah benar.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Hukum Menulis Cerita: Prinsip Surah Yusuf

Menulis cerita panjang, istilah sekarang 'novel', ada sunnahnya, baik dalam Quran mahupun hadith. Jadi menulis cerita adalah suatu aktiviti yang bernilai ibadah.

Kitab Quran itu penuh dengan pelbagai cerita, daripada cerita yang ringkas-ringkas kepada cerita yang panjang. Ini bermakna cerita menjadi alat penting bagi menyampaikan mesej.

Nabi Muhammad, walaupun beliau tidak menulis cerita, tetapi beliau banyak menggunakan cerita bagi menyampaikan mesej sebagaimana yang terdapat dalam hadith-hadith beliau.

Cerita yang paling panjang dalam Quran adalah cerita Nabi Yusuf. Ada beberapa keistimewaan yang terdapat pada surah Yusuf. Puan Ainon Mohd. dan En. Faris Hasbullah pernah membuat kajian ke atas surah Yusuf dan berikut adalah beberapa penemuan mereka:

1.Jumlah ayat dalam surah Yusuf adalah 111 ayat. Dengan jumlah itu, dibandingkan dengan nabi-nabi lain, Nabi Yusuf adalah nabi yang paling banyak ayat berkenaan kisah hidupnya. Kisah Nabi Yusuf adalah kisah yang paling lengkap berkenaan sejarah hidup seorang nabi dalam Quran, di mana ia bermula semenjak Nabi Yusuf kecil sehinggalah beliau dewasa. Semua ayat berkenaan kisah hidup Nabi Yusuf terkumpul dalam satu surah khas, yakni surah Yusuf. Ini berbeza dengan ayat-ayat berkenaan kisah nabi-nabi lain yang tidak terkumpul dalam surah yang dinamai sempena nama masing-masing.

2.Cerita berkenaan Nabi Yusuf dimulakan dengan ayat prolog yang bermaksud, “Kami sampaikan kepadamu, wahai Muhammad, sebuah kisah yang paling indah.” Ayat ini membayangkan bahawa sebuah cerita yang indah itu mempunyai ciri-ciri sebagaimana yang terdapat pada jalan cerita, perwatakan, gaya penceritaan dan gaya bahasa yang digunakan dalam surah Yusuf. Ayat ini juga membayangkan, apa yang ditunjukkan dalam surah Yusuf adalah dibenarkan dalam teori novel Islami, dan begitu pula sebaliknya, apa yang tidak ditunjukkan dalam surah Yusuf adalah tidak diterima sebagai unsur novel Islami.

3.Kisah indah Nabi Yusuf diturunkan kepada Nabi Muhammad sewaktu beliau masih berada di Mekah, yakni sebelum beliau berpindah ke Madinah. Sebagaimana yang diketahui, mesej dalam ayat-ayat Quran yang diturunkan di Mekah hanyalah berkenaan asas-asas sistem kepercayaan dalam Islam. Fakta bahawa surah Yusuf diturunkan di Mekah membayangkan bahawa dalam Islam, fungsi kisah-kisah indah, yakni fungsi novel Islami, adalah sebagai alat bagi mendorong pembaca ataupun pendengar supaya mengubah sistem kepercayaan dan keyakinan mereka.

Ringkasnya begini, apabila kita mahu seseorang itu mengubah sistem keyakinannya, ceritakan kepadabya sebuah kisah yang indah, yang relevan dengan konteks orang itu. Umpamanya, apabila kita mahu mendorong seseorang supaya jangan berputus asa, maka ceritakan kepadanya sebuah kisah yang relevan dengan dirinya.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Menghasilkan Karya Evergreen Berdasarkan Surah Yusuf

Ramai orang sudah menghasilkan banyak karya, baik novel mahupun komik, tetapi mereka tidak kaya, disebabkan mereka tidak mempunyai banyak HARTA INTELEK, kerana tidak semua karya akhirnya menjadi Harta.

Mencipta karya dan mencipta harta intelek memerlukan cara berfikir yang sangat berbeza. Untuk berkarya, saudara hanya memerlukan idea. Tetapi untuk mencipta harta intelek saudara memerlukan FORMULA IDEA yang berpotensi dapat ditukar menjadi harta intelek.

Apabila saudara berkarya, baik novel mahupun komik, jangan fokuskan fikiran saudara pada “karya” sebaliknya fikirkan “Harta Intelek”. Oleh itu jangan saudara berfikir “Cerita apa aku nak tulis” sebaliknya fikirkan “Harta apa aku nak cipta.”

Ingatlah, kebanyakan karya yang berjaya diterbitkan kekal sebagai karya sahaja. Karya itu tidak diulangcetak tahun demi tahun, tidak dapat diterbitkan semula dalam media lain, tidak dapat diekspot ke dalam bahasa-bahasa lain, dan macam-macam lagi.

Kisah yang indah adalah batu asas harta intelek yang evergreen, apakah kisah indah itu akan dijadikan novel konvensional ataupun novel grafik, mahupun buku komik panjang.

Apabila cerita novel saudara itu cerita yang elok, dituliskan dengan gaya sastera yang biasa-biasa sahaja pun novel saudara itu berpotensi menjadi evergreen.

Begitu juga apabila stori dalam komik saudara itu bagus, gaya stroke lukisan yang biasa-biasa pun dapat menghasilkan karya grafik yang evergreen.

Apabila saudara menulis sastera Islami, ataupun melukis komik Islami, dengan berpandukan surah Yusuf, cerita saudara itu sebaik-baiknya adalah didasarkan kepada cerita benar kerana seluruh kisah Nabi Yusuf itu adalah kisah benar. Ini bermakna saudara melakukan kajian sebelum memilih kisah siapa yang hendak saudara novelkan.

Prinsip ini tidak bermakna dalam sastera Islami saudara tidak diizinkan menulis novel berdasarkan imaginasi saudara sahaja, tetapi cerita yang direka-reka tidak dapat menghasilkan kisah yang indah dan evergreen keindahannya.

Prinsip kisah benar ini lebih penting saudara amalkan apabila usia saudara masih muda, belum melepasi 30 tahun, masih belum berkahwin, belum pernah tinggal di luar negara, tidak pernah berniaga, belum pernah bercerai, belum mengalami kematian pasangan, belum pernah masuk ICU, masih menuntut... belum pernah itu ini.

Disebabkan usia saudara yang masih muda, pengalaman saudara masih belum banyak, oleh hal yang demikian imaginasi saudara dihadkan oleh pengalaman yang sedikit. Faktor ini hanya dapat diatasi apabila cerita dalam novel ataupun komik saudara itu adalah berdasarkan kisah benar.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Gaya Bahasa Surah Yusuf

Quran itu diturunkan dalam bahasa Arab tinggi dan bernilai sastera. Demikianlah ciri gaya bahasa pada surah Yusuf.

Ini membayangkan novel Islami dalam bahasa Melayu hendaklah ditulis menggunakan bahasa Melayu tinggi dan bernilai sastera.

Dalam surah Yusuf, penggunaan bahasa tinggi ini adalah tanpa kekecualian:

1. Seluruh teks naratif dalam surah Yusuf menggunakan bahasa Arab tinggi.

2. Semua dialog watak-watak dalam surah Yusuf menggunakan bahasa Arab tinggi.

3. Tanpa kekecualian, semua watak bercakap menggunakan bahasa Arab tinggi, sehingga apabila seorang bayi bercakap, bayi itu pun menggunakan bahasa Arab tinggi. Demikian pula, sewaktu Nabi Yusuf kecil, beliau bercakap kepada ayahnya dengan menggunakan bahasa Arab tinggi, dan begitu juga ayahnya, Nabi Yaakub.

Ini menggambarkan, dalam teori penulisan novel Islami, karya yang indah adalah karya yang dituliskan dalam bahasa tinggi. Prinsip ini menolak sudut pandangan aliran sastera realisme, yang mahu supaya karya sastera menggambarkan secara realistik apa yang sebenarnya berlaku dalam alam real.

Penggunaan bahasa tinggi sebagaimana yang ditunjukkan dalam surah Yusuf mempunyai kelebihannya:

1. Bahasa tinggi adalah lebih stabil. Perbendaharaan kata, makna dan nahunya tidak berubah-ubah. Ini menyebabkan karya yang ditulis menggunakan bahasa tinggi mempunyai hayat panjang. Bandingkan ini dengan gaya bahasa rendah, yakni bahasa basahan yang cepat berubah-ubah sehingga gaya yang kontemporari hari ini sudah terasa basi dalam tempoh dua tiga tahun kemudian. Ini menjadikan sesuatu karya itu dapat difahami dan dinikmati oleh beberapa generasi sebelum gaya bahasa itu dianggap klasik.

2. Bahasa tinggi difahami oleh penutur dalam wilayah yang lebih luas. Bahasa Melayu tinggi dan Bahasa Indonesia tinggi dapat difahami di seluruh wilayah nusantara. Bandingkan ini dengan bahasa Indonesia dialek Jakarta mahupun bahasa Melayu dialek Kuala Lumpur yang tidak dapat difahami oleh rakyat kedua-dua negara. Karya-karya yang ditulis dalam bahasa tinggi dapat dipasarkan dalam wilayah yang lebih luas.

Dalam konteks penggunaan bahasa tinggi, sekarang dapatlah kita fahami faktor yang menyebabkan filem-filem P.Ramlee yang diterbitkan 40 tahun dahulu masih dapat difahami dan dinikmati sehingga hari ini.

Walaupun banyak faktor lain pada filem-filem itu sudah ketinggalan zaman, tetapi disebabkan dialog dalam filem-filem P.Ramlee menggunakan bahasa Melayu tinggi, cerita dalam filem-filem itu masih terus berkomunikasi kepada penontonnya. 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Lucah Lembut dan Surah Yusuf

Sastera Islam menolak babak-babak yang mengandungi unsur lucah, meskipun ia dalam bentuk yang lembut dan tersirat, ataupun ia dikemukakan dalam bentuk senda gurau sahaja.

Lihat contoh di bawah ini:

“Kalau awak tidak percaya kopi ini masin, cuba rasa. Nah!” Azman menolak cawan berisi nescafe itu kepada Saidah.

“Mana ada! Manislah!” kata Saidah lalu menolak semula cawan itu kepada Azman.

“Benarkah?” Azman mengambil cawan nescafe yang ditolak kepadanya lalu merasa semula.

“Benarlah, sekarang sudah manis! Barangkali kopi ini bertukar menjadi manis sesudah terkena bibirmu,” usik Azman.

“Miang!”

Saidah mencubit-cubit Azman dengan geramnya.

Dalam babak di atas, Azman dan Saidah adalah dua orang rakan sekuliah di universiti. Babak ini mengambil tempat di kantin pelajar universiti itu.


Dalam babak di atas terdapat dua unsur yang tidak diterima dalam karya Islami (a) kata-kata yang mengandungi unsur lucah lembut, dan (b) perbuatan perempuan menyentuh lelaki yang bukan muhrimnya.

Meskipun unsur lucah itu hanya dalam gurauan antara dua orang rakan pelajar, dan perbuatan perempuan menyentuh lelaki bukan muhrim itu adalah dalam bentuk mencubit-cubit, Islam tetap tidak membenarkannya dituliskan dalam karya sastera disebabkan unsur penceritaan seperti itu tidak terdapat dalam surah Yusuf.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Struktur Plot Surah Yusuf

Salah satu isu yang lazimnya menjadi kesukaran bagi penulis-penulis baru adalah bagaimana hendak menyusun plot cerita. Dalam erti kata lain, apakah episod yang hendak digunakan bagi membuka cerita?


Dalam model novel Islami yang didasarkan pada surah Yusuf, susunan plot adalah mudah, iaitu berdasarkan kronologi kejadian. Kejadian yang awal diletakkan di depan, dan kejadian terakhir diletakkan di hujung novel.


Dalam surah Yusuf, urutan peristiwa berkembang selari dengan peningkatan usia Nabi Yusuf. Peristiwa-peristiwa yang berlaku semasa Nabi Yusuf masih kecil diceritakan lebih dahulu, diikuti oleh peristiwa-peristiwa apabila beliau menjadi pemuda dewasa, dan akhirnya peristiwa-peristiwa semasa beliau menjadi menteri perbendaharaan Mesir.


Plot cerita dalam surah Yusuf tidak disusun culang-caling, sebentar melompat ke hadapan, sebentar melompat undur ke belakang, ke kiri dan ke kanan. Tidak ada penggunaan teknik flashback ataupun flash-forward ataupun parallel plot.


Berikut adalah urutan peristiwa dalam kisah Nabi Yusuf.

1. Si kecil Yusuf memberitahu ayahnya, Nabi Yaakub, dia bermimpi 11 bintang, matahari dan bulan tunduk kepadanya.

2. Ayahnya memberitahu Yusuf supaya merahsiakan mimpinya itu daripada pengetahuan abang-abangnya.

3. Abang-abang Yusuf berpakat hendak membunuh Yusuf.

4. Abang-abang Yusuf memujuk ayah mereka supaya membenarkan Yusuf ikut pergi bermain2.

5. Abang-abang Yusuf mencampakkan Yusuf ke dalam perigi.

6. Abang-abang Yusuf pulang dengan membawa baju Yusuf yang dilumuri darah palsu.

7. Sekumpulan pengembara lalu dan menghulurkan timba ke dalam perigi. Yusuf bergantung pada tali timba.

8. Yusuf dijual di pasar sebagai hamba.

9. Yusuf dibeli oleh al-Aziz dan dibawa pulang lalu diserahkan kepada isterinya, Zulaikha, supaya dijaga.

10. Yusuf dewasa dan isteri majikannya jatuh cinta kepadanya.

11. Nabi Yusuf diperangkap oleh Zulaikha supaya masuk kamarnya.

12. Zulaikha menarik baju Nabi Yusuf sehingga terkoyak.

13. A-Aziz tiba-tiba muncul di depan pintu.

14. Zulaikha berdusta kepada al-Aziz.

15. Saksi memberitahu al-Aziz tentang di mana koyaknya baju Nabi Yusuf.

16. Zulaikha mengadakan jamuan untuk wanita-wanita Mesir.

17. Wanita-wanita Mesir terpotong jari mereka sendiri apabila terpandang Nabi Yusuf.

18. Al-Aziz berjaya memenjarakan Nabi Yusuf.

19. Di dalam penjara, Nabi Yusuf berkenalan dengan 2 orang rakan banduan.

20. Nabi Yusuf mentakbirkan mimpi 2 orang banduan itu.

21. Banduan pertama dihukum salib. Banduan kedua dibebaskan. Nabi Yusuf meminta banduan kedua menceritakan nasibnya tetapi banduan itu terlupa.

22. Raja Mesir bermimpi.

23. Banduan kedua teringat kpd Nabi Yusuf lalu pergi menemuinya lalu meminta Nabi Yusuf mentakbirkan mimpi Raja.

24. Nabi Yusuf menerangkan makna mimpi Raja kepada bekas banduan itu.

25. Banduan menerangkan takbir mimpi yang diberi oleh Nabi Yususf kepada Raja.

26. Raja Mesir menyuruh Nabi Yusuf dibawa ke hadapannya.

27. Nabi Yusuf bertanya apa khabar perempuan2 yang tangannya luka.

28. Raja Mesir menyiasat apa yang sebenarnya terjadi.

29. Zulaikha mengaku dia bersalah dan Nabi Yusuf tidak berdosa.

30. Nabi Yusuf memaafkan Zulaikha dan al-Aziz.

31. Raja Mesir melantik Nabi Yusuf menjadi penasihat.

32. Nabi Yusuf meminta dia dilantik menjadi penjaga Perbendaharaan negeri Mesir.

33. Kemarau panjang berlaku sebagaimana yang ditakbirkan dalam mimpi Raja Mesir.

34. Abang-abang Nabi Yusuf datang ke Mesir menemuinya dengan tujuan hendak membeli makanan. Ayah mereka tidak membenarkan Bunyamin ikut pergi.

35. Nabi Yusuf meminta abang-abangnya datang lagi dengan membawa Bunyamin, kalau tidak mereka tidak boleh membeli makanan lagi.

36. Nabi Yusuf menyuruh pembantu memasukkan barang tukaran makanan ke dalam buntil makanan abang-abangnya.

37. Abang-abang Nabi Yusuf memujuk ayahnya supaya membenarkan Bunyamin ikut mereka ke Mesir pada masa akan datang.

38. Mereka membuka buntil makanan dan mendapati barang tukaran mereka dikembalikan oleh Nabi Yusuf.

39. Abang-abang Nabi Yusuf bersumpah akan menjaga Nabi Bunyamin.

40. Abang-abang Nabi Yusuf pergi ke Mesir membawa Nabi Bunyamin.

41. Nabi Yusuf memperkenalkan dirinya kepada Nabi Bunyamin sahaja.

42. Nabi Yusuf menyuruh dimasukkan piala minum raja dalam buntil unta Nabi Bunyamin.

43. Nabi Yusuf memeriksa buntil Nabi Bunyamin dan menjumpai piala itu.

44. Nabi Yusuf menghukum Nabi Bunyamin ditinggalkan di Mesir.

45. Abang-abang Nabi Yusuf merayu salah seorang daripada mereka mengambil tempat Nabi Bunyamin tetapi ditolak oleh Nabi Yusuf.

46. Abang sulung Nabi Yusuf tidak mahu pulang dan menyuruh yang lain sahaja pulang.

47. Abang-abang Nabi Yusuf yang lain pulang dan melaporkan apa yang berlaku kepada ayah mereka.

48. Ayah Nabi Yusuf menjadi buta disebabkan banyak menangis.

49. Ayah Nabi Yusuf menyuruh anak-anaknya pergi semula ke Mesir dan mengintip apa cerita Nabi Yusuf dan Nabi Bunyamin.

50. Abang-abang Nabi Yusuf pergi menemuinya bagi membeli makanan lagi.

51. Nabi Yusuf memperkenalkan siapa dirinya kepada abang-abangnya.

52. Abang-abang Nabi Yusuf mengaku mereka berdosa.

53. Nabi Yusuf memaafkan abang-abangnya.

54. Nabi Yusuf menyuruh mereka pulang dengan membawa pakaiannya dan menyuruh supaya pakaiannya itu disapukan pada muka ayahnya.

55. Abang-abang Nabi Yusuf belum tiba tetapi ayahnya sudah tercium bau Nabi Yusuf.

56. Baju Nabi Yusuf disapukan pada muka ayahnya dan dia dapat melihat semula.

57. Abang-abang Nabi Yusuf meminta ampun dariada ayahnya.

58. Ayah Nabi Yusuf mengampunkan anak-anaknya.

59. Abang-abang Nabi Yusuf membawa ayah dan ibu mereka ke Mesir berjumpa Nabi Yusuf.

60. Nabi Yusuf mengajak ayah dan ibunya duduk di sisinya. Mereka semua tunduk memberi hormat kepada Nabi Yusuf. (Inilah takbir mimpi Nabi Yusuf pada pembukaan cerita, yakni 11 bintang adalah 11 orang adik beradiknya, matahari adalah ayahnya dan bulan adalah ibunya.)


Dalam surah Yusuf, penutup cerita mempunyai kaitan langsung dengan pembukaan cerita. Cerita dibuka dengan mimpi dan diakhiri dengan mimpi itu menjadi realiti.


Plot surah Yusuf disusun umpama kaitan mata-mata rantai pada seutas kalung, ataupun ia bulat umpama ular yang menggigit ekornya.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Unsur Khurafat dan Sastera Islam

Dalam surah Yusuf tidak ada unsur khurafat. Justeru, sastera Islami menolak khurafat.

Dalam masyarakat Melayu, kepercayaan-kepercayaan khurafat yang ada pada hari ini berasal daripada dua sumber:

1. Sebelum orang Melayu mempunyai agama, mereka mengamalkan animisme, yakni percaya adanya kuasa-kuasa ghaib pada unsur-unsur alam semulajadi. Kepercayaan itu masih terus diamalkan oleh kaum-kaum Melayu Asli yang belum masuk Islam iaitu suku Jakun, Temuan dan Semelai. Walaupun suku Melayu sudah masuk Islam, mereka terus mempercayai kepercayaan-kepercayaan lama itu, seperti percaya adanya tempat-tempat yang 'keras', adanya 'orang bunian' ataupun adanya kuasa 'sumpah'.

2. Apabila agama Hindu datang ke Alam Melayu, orang Melayu masuk agama Hindu dan mereka diperkenalkan dengan kepercayaan khurafat yang terdapat dalam ajaran Hindu, sebagai contoh kepercayaan tentang kuasa 'daulat', alam nirwana, dewa-dewa dan lain-lain lagi.

Salah satu misi Islam adalah membasmi kepercayaan khurafat, kerana ia menyebabkan syirik. Contoh-contoh kepercayaan khurafat adalah:

1. Percaya sesuatu benda mati itu mempunyai kuasa sakti, umpamanya batu delima boleh melindungi keselamatan orang yang memilikinya, sebagai contoh orang yang memiliki batu delima itu tidak dapat dikalahkan oleh sesiapa pun.

2. Percaya ada makhluk-makhluk lain, selain apa yang disebut dalam Quran, umpamanya, ada orang bunian, vempire, pontianak, penunggu, hantu kopek dan banyak lagi.

3. Percaya wujudnya makhluk yang disebut dewa-dewa dan dewi-dewi yang mempunyai kuasa-kuasa luar biasa, yakni kuasa-kuasa yang hanya dimiliki Tuhan, seperti dapat menghidupkan semula benda yang sudah mati.

4. Percaya adanya makhluk lain yang lebih istimewa daripada manusia biasa, seperti adanya manusia jadi-jadian ataupun puteri bunian.

5. Percaya adanya jenis manusia lain, selain manusia keturunan Nabi Adam, sebagai contoh, manusia puteri yang lahir dalam buluh betung, ataupun manusia yang lahir dari muntah kerbau, ataupun manusia keturunan dewa-dewa.

6. Percaya pada kuasa sumpah, umpamanya percaya adanya manusia biasa yang berupaya menyumpah anaknya menjadi batu, ataupun berupaya menyumpah negerinya supaya menjadi padang jarak padang tekukur selama 7 keturunan, ataupun berupaya menyumpah putera raja menjadi katak.

7. Percaya adanya manusia yang mempunyai kuasa luarbiasa seperti kuasa daulat, umpamanya seseorang manusia biasa itu boleh menyebabkan manusia lain 'terkena daulatnya' sehingga mendapat penyakit sopak.

8. Percaya adanya ilmu-ilmu ghaib yang selayaknya dimiliki dan diamalkan oleh manusia yang baik-baik, sedangkan ilmu-ilmu itu mempunyai ciri-ciri ilmu sihir, iaitu suatu jenis ilmu yang haram mengamalkannya.

9. Percaya adanya kuasa-kuasa ghaib pada angka dan huruf, sebagai contoh angka 8 adalah angka bertuah manakala angka 4 adalah angka sial.

10. Percaya adanya manusia yang lahir membawa sial ataupun tuah.

11. Percaya adanya makhluk seperti pokok, ikan, burung ataupun belalang yang mempunyai kuasa mendatangkan nasib untung ataupun nasib sial kepada manusia.

12. Percayanya ada benda-benda yang mempunyai kuasa 'keramat' seperti kubur ataupun batu yang berkuasa memberi anak kepada pasangan mandul dan lain-lain.

13. Percaya adanya kitab lain yang ajaran di dalamnya mesti dipatuhi oleh manusia selain daripada kitab Quran, umpamanya percaya ajaran dalam kitab Bhagavadgita layak dijadikan pegangan oleh manusia.

Adakah sastera Islam menerima karya-karya fantasi? Kita berpandangan, ya, sastera Islam boleh menerima karya fantasi selagi ia tidak mengandungi unsur khurafat.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Tuesday, January 31, 2006

Surah Yusuf Mazhab Rasmi PTS

Pengumuman Rasmi!Selepas beberapa lama menjalankan analisis ke atas surah Yusuf dan membincangkan serta melakukan pelbagai ujian aplikasinya dalam aktiviti penulisan karya kreatif, kita berpuas hati surah Yusuf dapat dijadikan asas bagi teori sastera Islami.

Dengan mengangkat surah Yusuf menjadi teori rasmi sastera Islami PTS, ini bermakna PTS hanya menerbitkan karya-karya kreatif yang mematuhi prinsip-prinsip dan teknik-teknik yang terdapat dalam surah Yusuf.

Genre karya-karya kreatif yang tertakluk di bawah dasar ini adalah novel dewasa, novel remaja, novel agama, fiksyen sains, fiksyen sejarah, cerita rakyat, cerita kontot, storyboard, skrip komik, ilustrasi kulit luar, ilustrasi dalam buku, dan lukisan komik.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(2) Diskusi Kuliah | Permalink

Simbol-simbol Material dalam Surah Yusuf

Dalam dunia sebenar, kita mengetahui seseorang itu kaya dengan melihat kepada simbol-simbol kekayaan yang ada pada orang itu, umpamanya jenis kereta yang dipandunya. Sesetengah jenis kereta adalah simbol kekayaan, sebagai contoh, kereta brand Mercedes ataupun BMW.

Novelis-novelis yang berkarya menggunakan teknik konvensional menceritakan dengan terperinci simbol-simbol kekayaan watak-watak dalam novelnya.

Bagi menggambarkan watak-watak kaya, diterangkan kawasan perumahan di mana watak itu tinggal, jenis rumahnya, keadaan di dalam dan di luar rumahnya, keretanya, pakaiannya, perhiasan badannya, di mana dia berbelanja, di mana dia suka minum kopi, di mana dia main golf, pelbagai maklmuat tentang gaya hidupnya diberikan dengan terperinci.

Dalam kursus-kursus penulisan konvensional, para pembimbing daripada mazhab aliran sastera realisme, menghendaki penulis-penulis muda belajar menggambarkan realiti dengan sereal-realnya.

Inilah yang mendorong sesetengah penulis aliran konvensional pergi ke tempat-tempat yang tidak elok sebelum memulakan penulisan novelnya, atas alasan kalau si penulis sendiri tidak pergi ke tempat-tempat itu dan membuat kajian di sana, akibatnya nanti karya yang dihasilkannya itu tidak cukup 'real'!

Teknik sastera realisme ini bunyinya mudah, tetapi bagi penulis-penulis muda, sering kali teknik ini 'impossible'!

Andaikanlah saudara seorang penulis perempuan sudah berusia 57 tahun, sudah bertudung labuh, tetapi dalam novel yang saudara tulis ada watak seorang GRO di sebuah kelab orang-orang elit. Bagaimanakah saudara dapat memberikan gambaran terperinci keadaan dalam kelab itu sedangkan saudara sendiri tidak pernah pergi ke tempat-tempat seperti itu. Kalau terpaksa juga memasuki kelab-kelab seperti itu, dengan memakai tudung labuh, bagaimana mahu dapat masuk? Impossible!

Jika saudara orang miskin bagaimana mungkin saudara dapat memberikan gambaran terperinci cara hidup orang-orang yang kaya-raya, melainkan saudara menuliskan ayat-ayat klise, ataupun berdasarkan apa yang saudara tonton dalam televisyen. Tetapi skrip drama-drama televisyen pun ditulis oleh orang-orang 'miskin', maka itulah sebabnya gaya hidup orang kaya dalam drama Melayu TV kita tidak betul!

Sebaliknya pun begitu juga. Jika saudara anak orang kaya, bagaimana mungkin saudara dapat memberikan gambaran detail tentang gaya hidup orang-orang miskin. Saudara akan lakukan yang serupa, menulis ayat-ayat klise dan berdasarkan apa yang saudara tonton di televisyen.

Jikalau saudara tidak pernah ke Kathmandu, dengan berpandukan teknik penulisan konvensional, saudara dengan sendiri tidak berani mencipta plot cerita di mana hero dan heroinnya pergi berbulan madu di Kathmandu.

Apabila saudara menulis novel dengan berpandukan teknik surah Yusuf, perlukah saudara berikan maklumat yang tepat tentang simbol-simbol kekayaan yang dimiliki oleh seseorang hartawan itu? Perlukah saudara menggambarkan dengan tepat senibina hotel di Kathmandu tempat hero dan heroin dalam novel saudara itu berbulan madu?

Tidak perlu! Sekali lagi, TIDAK PERLU!

Salah satu unsur yang menarik dalam surah Yusuf adalah ketiadaan deskripsi terperinci tentang simbol-simbol kekayaan.

Zulaikha adalah isteri al-Aziz, seorang yang bepengaruh di Mesir. Nabi Yusuf dijual sebagai hamba dan kemudian dibeli oleh al-Aziz dan dibesarkan dalam rumah hartawan itu.

Ada dua ayat yang memberi maklumat tentang rumah al-Aziz dan perabot dalam rumah itu. Hanya dua maklumat itu sahaja. Pertama rumah al-Aziz mempunyai banyak pintu. Kedua, dalam rumah itu ada tempat duduk bersandar bagi para tetamu. Tetapi kita tidak diberi maklumat tentang bahan dan rupa bentuk pintu-pintu itu mahupun tempat duduk bersandar itu.

a. “....dia (Zulaikha) mengajaknya berbuat serong, lalu ditutupnya semua pintu, dan berkata, “Mari ke mari!...” (Yusuf, ayat 23) Daripada ayat ini kita dapat membayangkan rumah Zulaika mempunyai banyak pintu, maknanya rumah itu besar. Lebih daripada itu kita tidak diberitahu berkenaan lokasi dan ciri-ciri fizikal rumahnya.

Ini bermakna saudara tidak perlu menuliskan ayat-ayat seperti “Datuk Rahimy turun dari kereta Mercedes 320-nya lalu masuk ke dalam rumah banglo tiga tingkat, di mana dia menyorokkan isteri ketiganya, Rosmaria, yang terletak di kawasan elit Ukay Heights.”

Berdasarkan teknik surah Yusuf, cukup dengan menulis “Datuk Rahimy turun dari keretanya lalu memasuki rumah di mana dia meyorokkan Rosmaria, isteri ketiganya.”

b. “Tatkala perempuan itu (Zulaikha) mendengar perihal umpatan mereka, lalu dia mengundang mereka, dan disediakannya tempat duduk bersandar, lalu dia berkata kepada Yusuf, “Keluarlah!....” (Yusuf, ayat 31) Daripada ayat ini kita hanya dapat membayangkan kemewahan dalam rumah Zulaikha.

Pada suatu masa Nabi Yusuf dilantik menjadi menteri yang menjaga perbendaharaan kerajaan Mesir. Ada ayat yang menerangkan Nabi Yusuf mempunyai tempat tinggal dan ada ayat yang memberitahu Nabi Yusuf mempunyai singgahsana tetapi seperti pada ayat 23 dan 31, kita tidak diberitahu bagaimana rupa bentuk tempat tinggal Nabi Yusuf ataupun rupa bentuk singgahsananya.

a. “....lalu Yusuf menempatkan ibu bapanya di tempat tinggalnya dan berkata,....” (Yusuf, ayat 99)

b. “....Kemudian Yusuf mendudukkan ibu bapanya di atas singgahsananya, lalu mereka sujud....” (Yusuf, ayat 100)

Dalam ayat 99 dan 100 ini, kita tidak diberitahu secara terperinci bagaimana rupa bentuk rumah dan singgahsana ataupun tempat duduk Nabi Yusuf yang pada waktu itu menjadi menteri perbendaharaan negeri Mesir.

Justeru, berdasarkan ayat-ayat di atas, dengan berpandukan teknik surah Yusuf, dalam penulisan novel Islami, penulis tidak perlu memberi gambaran terperinci berkenaan lambang-lambang kekayaan ataupun kemiskinan watak-watak dalam novelnya.

Dalam teori novel Islami, yang penting, yang mesti dilukiskan dengan terperinci, adalah WATAK dan DIALOG. Simbol-simbol material tidak penting. Mengapa? Tuhanlah yang lebih tahu.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Ukuran dan Bilangan dalam Surah Yusuf

Seni menggambarkan keadaan sesuatu perkara adalah bukti bakat kepengarangan seseorang novelis. Dalam menerangkan sesuatu keadaan yang serupa, berlainan novelis, berlainan kesan yang ditimbulkan oleh perbezaaan ayat-ayat yang mereka gunakan. Semakin pandai novelis menggambarkan sesuatu keadaan, semakin indah kisah itu dan semakin berkesan novelnya.

Teknik yang digunakan oleh Allah bagi menggambarkan keelokan rupa paras Nabi Yusuf menghasilkan kisah Yusuf & Zulaikha yang amat indah.

Dalam menulis novel Islami, perlukah saudara menerangkan fakta-fakta ukuran sesuatu yang saudara gambarkan? Umpamanya, jikalau sesuatu itu tinggi, perlukah saudara menerangkan berapa meter tingginya?

Katakanlah, saudara hendak menerangkan watak utama dalam novel saudara, seorang penghidap penyakit batuk kering, yang pernah tinggal di hospital. Bagaimanakah saudara hendak menerangkan keadaan lamanya dia tinggal di hospital. Perlukah saudara menerangkan jumlah sebenar hari dia masuk wad? Jika perlu, mengapa? Jika tidak perlu, mengapa?

Jikalau saudara hendak menggambarkan seseorang itu mempunyai wang yang banyak, yang kaya, perlukah saudara menerangkan jumlah sebenar pendapatannya, ataupun nilai sebenar hartanya? Jika dia mampu membeli kereta mahal, perlukah saudara menerangkan harga sebenar kereta yang dibelinya itu?

Jikalau saudara hendak menggambarkan seseorang itu masih muda, ataupun sudah sangat tua, perlukah saudara terangkan usia sebenar orang itu?

Suatu unsur yang menarik dalam surah Yusuf adalah aspek ukuran seperti ukuran jarak ruang, jarak waktu, nilai matawang, umur, sukatan berat, sukatan jumlah dan bilangan unit.

Analisis surah Yusuf menunjukkan, dalam menyampaikan kisah hidup Nabi Yusuf, apabila Allah menggambarkan sifat sesuatu, ukuran-ukuran yang diberikan itu adalah tidak tepat atau tidak spesifik.

1. Ukuran jarak: Jikalau sesuatu itu dekat ataupun jauh, perlukah saudara terangkan dengan tepat berapa kilometer jaraknyanya? Tidak perlu, berdasarkan “....buanglah dia ke negeri yang jauh....” (Yusuf, ayat 9)

2. Ukuran harga: Jikalau sesuatu itu mahal, perlukah saudara menerangkan dengan tepat berapa ringgit harganya? Tidak perlu, berdasarkan “....mereka jual Yusuf dengan harga yang murah, beberapa dirham sahaja....” (Yusuf, ayat 20), “....Hendaklah kamu letakkan wang harga gandum....” (Yusuf, ayat 62)

3. Ukuran waktu: Jikalau sesuatu itu sekejap ataupun lama, perlukah saudara menerangkan dengan tepat berapa bilangan hari ataupun berapa tahun tempoh waktunya? Tidak perlu, berdasarkan “....mereka penjarakan Yusuf, hingga beberapa waktu.” (Yusuf, ayat 35), dan “....sehingga Yusuf tinggal dalam penjara beberapa tahun.” (Yusuf, ayat 42)

4. Ukuran jumlah: Jikalau sesuatu itu banyak ataupun sedikit, perlukah saudara menerangkan dengan tepat berapa jumlah unitnya? Tidak perlu, berdasarkan “....kecuali sedikit yang kamu simpan.” (Yusuf, ayat 48), “....lalu ditutup segala pintu....” (Yusuf, ayat 23) “....kami minta tambah sekadar muatan seekor unta....” (Yusuf, ayat 65), “....hendaklah masuk dari beberapa pintu....” (Yusuf, ayat 67), “....penuhkanlah sukatan untuk kami,” (Yusuf, ayat 88)

5. Ukuran berat: Jikalau sesuatu itu berat, perlukah saudara menerangkan dengan tepat berapa kilogram timbangannya? Tidak perlu, berdasarkan “....seberat seekor unta....” (Yusuf, ayat 72)

6. Ukuran usia: Jikalau seseorang itu tua ataupun muda, perlukah saudara menerangkan dengan tepat berapa tahun usinya? Tidak perlu, berdasarkan “....apabila Yusuf dewasa....” (Yusuf, ayat 22),

Di satu pihak lain, terdapat ukuran bilangan jumlah yang diberikan dengan tepat dalam surah Yusuf seperti dalam ayat-ayat “....melihat 11 bintang....” (Yusuf, ayat 4), “....mereka suruh seorang daripada mereka....” (Yusuf, ayat 19), “Bersama Yusuf telah masuk 2 orang pemuda ke dalam penjara....” (Yusuf, ayat 36), “....7 ekor sapi.... 7 tangkai gandum....” (Yusuf, ayat 43), “....kamu bercucuk tanam 7 tahun....” (Yusuf, ayat 47), “....7 tahun kemarau....” (Yusuf, ayat 48) dan “....telah putih kedua biji mata ayahnya...” (Yusuf, ayat 84)

Kita masih perlu mencari formula yang digunakan dalam surah Yusuf bagi mengenalpasti dalam keadaan bagaimana ukuran-ukuran tidak perlu diberikan dengan tepat, dan dalam keadaan bagaimana ukuran itu harus diderikan dengan tepat.

Ambil sahaja kes ukuran waktu. Ada kalanya ukuran waktu itu tidak tepat, seperti pada ayat “....mereka penjarakan Yusuf, hingga beberapa waktu.” (Yusuf, ayat 35), dan “....sehingga Yusuf tinggal dalam penjara beberapa tahun.” (Yusuf, ayat 42).

Ada kalanya ukuran waktu itu diberikan dengan tepat, “....kamu bercucuk tanam 7 tahun....” (Yusuf, ayat 47), “....7 tahun kemarau....” (Yusuf, ayat 48) dan “....telah putih kedua biji mata ayahnya...” (Yusuf, ayat 84).

Sehingga kita dapat memahami formula di sebalik perbezaan itu, Tuhan-lah yang lebih mengetahui.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Memulakan Cerita: Teknik Surah Yusuf

Jikalau saudara baru belajar menulis novel, lazimnya mencipta ayat pertama adalah masalah pertama saudara. Dalam bengkel-bengkel penulisan kreatif konvensional yang dikendalikan untuk penulis-penulis muda, masalah ini tidak diberikan jawapannya oleh para pembimbing bengkel.

Jawapan kepada masalah ini ada dalam teori novel Islami mazhab surah Yusuf. Berdasarkan surah Yusuf, ayat pertama novel saudara adalah dialog watak utama dalam novel saudara.

Dalam kisah Nabi Yusuf, cerita dibuka dengan Nabi Yusuf berkata kepada ayahnya, lebih kurang begini maksudnya, “Ayahanda, malam tadi anakanda bermimpi, sebelas bintang, matahari dan bulan, semuanya sujud kepada anakanda.”

Sekarang timbul isu, apakah intipati maklumat yang terdapat dalam dialog pertama itu?

Berdasarkan surah Yusuf, isi dialog pertama itu adalah, Nabi Yusuf sebagai watak utama, mengemukakan suatu persoalan yang dia tidak tahu apa jawapannya.

Jadi, sebagai contoh, saudara boleh memulakan novel dengan dialog-dialog seperti di bawah di mana watak utama mengemukakan persoalan yang tidak difahami apa maknanya:

a. “Mengapakah nama saya 'bin Abdul Wabah' sedangkan nama Abang Long dan Abang Ngah 'bin Sulaiman'?” Faiz bertanya kepada ibunya yang sedang mengilatkan kasut-kasut kulit Tuan Jim, pengurus ladang getah di mana ibunya bekerja sebagai amah dalam rumah orang Inggeris itu.

b. “Tidakkah boleh saya berhenti sekolah dan tinggal di rumah menjaga adik-adik?” tanya Rosmini kepada ayahnya, seminggu selepas ibunya meninggal dunia akibat kanser rahim. “Saya sudah pandai memasak nasi, membasuh baju dan mengemas rumah. Kita tidak perlu pindah dan tinggal dengan nenek,” katanya lagi, sambil menghembus-hembus api kayu di bawah kuali buruk yang digunakan ayahnya bagi menggoreng telur dadar untuk mereka makan anak beranak.

c. “Mengapa Makcik Ramlah tidur dalam bilik dengan ayah? Mengapa pula emak tidur dengan kami?” Kamaliah yang baru berusia tujuh tahun bertanya kepada ibunya. “Suruhlah Makcik Ramlah yang tidur dengan kami di sini,” katanya lagi.

Dengan berpandukan surah Yusuf, teknik mencipta ayat pertama novel menjadi mudah sekali. Quran itu sebuah buku panduan hidup seharian, sehingga bagi tujuan menulis novel sekalipun, novelis-novelis Islami dapat menggunakan buku Allah itu sebagai manual teknikal.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Surah Yusuf dan Waiting for Godot

Barangkali saudara pernah mendengar judul teater yang terkenal “Waiting for Godot” karya Bertolt Brecht dalam kuliah profesor saudara, ataupun saudara membacanya dalam buku-buku teks teori sastera.


Barangkali saudara pernah menonton teater “Kerusi Kencana” oleh WS Rendra dan Ken Faridah di Kuala Lumpur 10 tahun lalu. (Kebetulan Anwar Ibrahim dan Dr. Wan Azizah juga menontonnya, maklumlah mereka berdua adalah penggemar karya-karya Rendra.) “Kerusi Kencana” adalah “Waiting for Godot” versi Indonesia.


Jadi, apa kaitan yang ada antara sastera Islami, surah Yusuf dan “Waiting for Godot”?


“Waiting for Godot” diajarkan dalam kuliah teori teater di universiti kerana drama ini dikatakan drama terpenting abad lalu atas alasan drama ini mengubah sama sekali seni persembahan teater sebagaimana yang diamalkan sebelumnya.


Dalam drama “Waiting for Godot”, yang ada hanya 2 orang pelakon di atas pentas bercakap-cakap dari mula sampai tamat drama. Pentas adalah lantai kosong. Tidak ada prop. Pakaian 2 orang pelakon itu adalah kain selimut yang dibalutkan pada badan, seakan-akan gaya orang memakai kain ihram. Itu sahaja. Dalam teater “Waiting for Godot” yang ada hanya pelakon dan dialog.


Jikalau kita mementaskan drama tentang kisah Nabi Yusuf dengan mematuhi surah Yusuf, beberapa elemen pementasaan drama “Yusuf” itu serupa dengan teater “Waiting for Godot”. Elemen-elemen yang serupa itu adalah (a) pentas yang kosong, (b) pakaian pelakon yang berupa selimut.


Dalam surah Yusuf, ada beberapa maklumat yang tidak diterangkan, dari awal cerita sehingga tamat cerita. Maklumat-maklumat itu adalah:

1. Maklumat tentang setting alam. Dalam surah Yusuf tidak terdapat sebarang ayat yang memberikan kepada kitaa gambaran tentang keadaan alam di mana peristiwa-peristiwa berlaku. Sebagai contoh, dalam peristiwa Nabi Yusuf dibawa oleh abang-abangnya pergi ke tengah-tengah padang pasir, tidak ada ayat yang menerangkan keadaan alam di sekitar kawasan padang pasir itu. Justeru, apabila babak ini dipentaskan, pentas adalah “kosong” tidak perlu diadakan lukisan backdrop padang pasir di belakang pentas, sebagaimana pentas pada “Waiting for Godot”

2. Maklumat tentang pakaian: Dalam surah Yusuf tidak terdapat sebarang ayat yang menerangkan kepada kita rupa bentuk pakaian watak-wataknya, baik pakaian Nabi Yusuf ataupun Siti Zulaikha, mahupun raja Mesir. Tanpa maklumat itu, pakaian pelakon-pelakon drama “Yusuf” boleh sahaja mengambil rupa kain selimut, sebagaimana pada teater “Waiting for Godot”.

3. Maklumat tentang tubuh badan: Dalam surah Yusuf tidak terdapat ayat-ayat yang menerangkan rupa bentuk tubuh badan setiap wataknya. Jadi kita tidak diberitahu apakah warna mata, rambut ataupun kulit Nabi Yusuf dan semua watak lain. Bagaimanakah rupa wajah Nabi Yusuf, ataupun Siti Zulaikha, kita hanya perlu membayangkan wajah-wajah mereka dalam imaginasi kita masing-masing. Jika, dalam teater “Waiting for Godot” aspek rupa wajah pelakon tidak penting, dalam drama “Yusuf” maklumat itu ditiadakan sama sekali. Implikasinya, dalam drama “Yusuf” para pelakon bukan hanya berselimut, malah mereka boleh sahaja tampil dengan memakai maska (topeng). Kalau mahu maska itu boleh sahaja menggunakan teknik catan pada muka pelakon seperti maska Geisha, ataupun maska yang dipakai seperti maska Venice.


Kita menyarankan supaya para ahli teori sastera Islami umumnya, dan ahli teori teater Islami khususnya, membuat kajian lebih mendalam tentang surah Yusuf dan melihat sejauh mana surah ini mengandungi panduan bagi para pengamal teater mencari kreativiti dalam seni pementasan Islami. Akhirulkalam, Tuhanlah yang lebih mengetahui.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Keganasan dalam Surah Yusuf

Salah satu ciri dalam karya-karya yang diterbitkan bagi bacaan remaja lelaki masa ini adalah banyaknya unsur konflik fizikal seperti perkelahian, pembunuhan dan peperangan, yang semuanya melibatkan keganasan fizikal. Ciri ini amat dominan dalam buku-buku komik, baik yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu mahupun yang dikarang oleh karyawan tempatan.


Bagaimanakah sastera Islami melihat konflik dan keganasan fizikal? Apakah kita dibenarkan menulis buku-buku yang mengandungi babak-babak ganas yang melibatkan perkelahian dan pertumpahan darah?


Untuk menjawab pertanyaan ini, dengan mengambil surah Yusuf sebagai model karya yang indah, kita cuba mengemukakan teori yang dapat menentukan hukum dan kedudukan konflik fizikal dalam novel Islami.


Konflik dan keganasan fizikal adalah realiti kehidupan. Dalam Quran terdapat cerita-cerita berkenaan pelbagai jenis konflik dan keganasan fizikal. Nabi Muhammad sendiri pergi berperang dan sahabat-sahabat beliau banyak membunuh musuh dan dibunuh oleh musuh.


Suatu ciri yang menarik dikaji pada surah Yusuf adalah aspek konflik dan keganasan fizikal. Dalam surah Yusuf terdapat banyak konflik, dan ini menunjukkan konflik adalah unsur yang wajib ada dalam karya kreatif, barulah cerita itu menjadi indah, tetapi tidak semua konflik dalam surah Yusuf itu bersifat konflik fizikal yang ganas.


Dalam suruh Yusuf, Nabi Yusuf sebagai watak utama, tidak melakukan sebarang bentuk keganasan kepada sesiapa pun. Beliau tidak berkelahi secara fizikal, tidak memiliki senjata, tidak bermain dengan senjata, tidak membunuh, dan tidak berperang.


Keganasan fizikal yang dialami oleh Nabi Yusuf berlaku 3 kali. Pertama apabila abang-abangnya mencampakkan beliau ke dalam perigi buta. Kedua, apabila Raja memenjarakan beliau selama 7 tahun atas tuduhan fitnah kononnya beliau cuba melakukan perbuatan sumbang dengan isteri majikannya sendiri. Ketiga apabila Zulaikha menarik Nabi Yusuf dari belakang sehingga bajunya terkoyak. Ketiga-tiga keganasan ini tidak melibatkan kecederaan fizikal ataupun darah beliau.


Unsur darah dalam surah Yusuf berlaku 2 kali. Pertama, pada perbuatan abang-abang Nabi Yusuf menyapukan darah binatang pada pakaian Nabi Yusuf. Kedua, pada peristiwa kawan-kawan perempuan Zulaikha terpotong jari mereka sendiri dengan pisau buah yang mereka pegang apabila mereka terpandang Nabi Yusuf.


Unsur bunuh berlaku satu kali dalam surah Yusuf, iaitu apabila salah seorang daripada dua orang banduan yang dikenali oleh Nabi Yusuf dalam penjara dihukum bunuh oleh raja.


Mengapakah dalam model satera Islami yang berdasarkan surah Yusuf keganasan fizikal dibataskan kepada 6 jenis yang di atas, ini adalah isu yang menarik dibincangkan oleh ahli-ahli teori sastera.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Unsur Merapu dalam Novel Remaja Islami

Sdr. Hafez Ziadi, salah seorang anggota team projek “Kedai Pajak” telah mengkaji Harry Potter dan mendapati cerita-cerita HP dipenuhi dengan unsur-unsur ‘merapu’. Kisah HP dan rakan-rakannya menaiki kereta biasa yang boleh terbang adalah contoh unsur merapu.

Hasil kajian Sdr. Hafez itu mempunyai implikasi penting, yakni bagi saudara-saudara yang hendak mencipta kejayaan dalam genre sastera remaja, ini bermakna dalam cerita-cerita saudara itu nanti, perbanyakkanlah unsur-unsur merapu.

Disebabkan PTS hanya menerbitkan karya Islami, kita perlu membuat ketetapan apakah cerita-cerita “merapu” dapat diterima oleh sastera Islami. Jika ya, maka kita akan menerbitkan cerita-cerita yang dalam plotnya terdapat banyak unsur-unsur merapu. Jika tidak, maka kita tidak dapat menerbitkannya.

Kita berpendapat, unsur merapu dapat diterima dalam sastera Islam. Ini adalah berdasarkan, di dalam Quran ada suatu kisah yang mungkin dianggap merapu bagi mereka yang menggunakan akal semata-mata apabila berfikir, iaitu kisah tiga orang pemuda yang tertidur selama 300 tahun dalam gua Kahfi.

Dalam surah Yusuf pun ada unsur 'merapu', iaitu episod wanita-wanita sahabat Zulaikha, yang tentunya ada yang sudah tua-tua juga, terhiris jari masing-masing apabila terpandang Nabi Yusuf.

Dalam surah Yusuf juga ada episod di mana seorang bayi bercakap kepada Menteri Aziz menyuruh suami Zulaikha itu supaya memeriksa dahulu bahagian mana baju Nabi Yusuf terkoyak sebelum menjatuhkan hukuman.

Dalam hadith pula, pada suatu masa Nabi Muhammad pernah berkata, maksudnya, “Jika bulan diletakkan di tangan kiriku, dan matahari di tangan kananku....” Mana mungkin bulan dan matahari dapat diletakkan dalam tangan manusia, tetapi itulah imej dalam kata-kata Nabi Muhammad. Berfikir begini disebut ‘pemikiran hipotetikal’.

Berdasarkan sunah Quran dan sunah nabi yang di atas itu, kita berpendapat unsur merapu dapat diterima dalam sastera Islami.

Dua prinsip penting dalam mencipta bahan-bahan merapu dalam cerita Islami adalah:

1. Aspek merapu itu tidak melibatkan syirik. Aspek merapu itu tidak sampai mengatakan seseorang itu, ataupun sesuatu benda itu, mempunyai kuasa yang menyerupai kuasa-kuasa Tuhan. Dalam cerita “Aladin dengan Lampu Ajaibnya”, jin itu mempunyai kuasa-kuasa Tuhan, suatu hal yang pada pandangan kita tidak sesuai dengan sastera Islami.

2. Aspek merapu itu adalah atas kurnia Allah. Sebagai contoh, selepas si watak berdoa kepada Tuhan, barulah kerisnya boleh terbang! Jangan katakan, si watak mempunyai kepandaian mencipta keris terbang. Dalam Islam semua ilmu yang kita miliki adalah pemberian Allah, jadi, katakanlah si watak pun berdoa memohon Allah memberikan kepadanya ilmu mencipta keris terbang! Ertinya semua unsur merapu hendaklah terhasil daripada doa watak-watak itu.

Dengan ini kita berpandangan, penggunaan unsur-unsur merapu dalam karya Islam bukan hanya dapat diterima bagi buku-buku remaja, tetapi apa-apa juga buku cerita.

Nota: Bagi orang yang beriman, unsur-unsur merapu yang kita gunakan sebagai contoh dalam artyikel ini bukan merapu tetapi benar.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Ciri-ciri Keindahan dalam Novel Islami

Apabila saudara menulis novel Islami, berikut adalah formula bagi menghasilkan kisah yang indah. Ciri-ciri keindahan pada Kisah Yusuf:

1. Jalan cerita Nabi Yusuf adalah panjang. Tempoh waktu kisah Nabi Yusuf adalah semenjak dia masih kecil sehingga dia dewasa, iaitu sehingga dia menjadi menteri di Mesir. Cuba lihat tempoh kisah Hang Tuah, ia serupa dengan ciri kepanjangan kisah Nabi Yusuf.

2. Watak utama dalam surah Yusug adalah manusia yang ideal. Nabi Yusuf amat tampan dan baik. Bandingkan ini dengan Hang Tuah, manusia Melayu ideal bagi zamannya, dan dengan Superman yang juga watak ideal. Berdasarkan surah Yusuf sebagai model kisah indah yang dianjurkan dalam Islam, ini bermakna dalam novel Islami, orang jahat, seperti perompak, penjudi, pemabuk, pelacur, isteri nusyuz, lelaki dayus, penzina, ateis, pemimpin zalim, pembunuh diri, hipokrit, anak derhaka, pemalas, orang jahil, dan yang seumpama itu, termasuk simbol-simbol jahat seperti ‘shit’ tidak boleh dijadikan watak utama. Mereka hanya boleh dijadikan watak-watak pembantu yang berfungsi sebagai antitesis kepada watak utama.

3. Bahasa Tinggi. Gaya bahasa yang digunakan dalam surah Yusuf adalah bahasa Arab Tinggi, meskipun dalam dialog anak bayi. Seluruh surah Yusuf adalah dalam bahasa Arab Tinggi. Hikayat Hang Tuah menggunakan bahasa standard seluruhnya. Juga menarik adalah filem-filem tahun 60an yang menggunakan bahasa standard. Penggunaan bahasa standard dalam dialog mencipta kesan surrealisme. Afiks ‘sur’ dalam bahasa Perancis bermakna ‘lebih tinggi dari yang real’. Daripada sudut ini, novel Islami tidak dapat dikategorikan sebagai tergolong dalam aliran ‘realisme’.

4. Banyak watak. Dalam kiah Nabi Yusuf terdapat banyak watak sampingan dan banyak jenis-jenis watak, daripada raja sampai kepada hamba, daripada bayi sampai kepada orang tua, daripada watak baik sampai kepada watak jahat. Dalam Hikayat Hang Tuah, jumlah dan jenis watak juga banyak.

5. Jalan cerita adalah kompleks. Banyak sub-plot (cerita-cerita kecil dalam cerita besar), sekurang-kuranya terdapat lima sub-plot besar dalam kisah Nabi Yusuf. Dalam Hikayat Hang Tuah, jumlah sub-plot adalah banyak, malah lebih banyak daripada jumlah sub-plot dalam kisah Nabi Yusuf.

6. Banyak jenis pengajaran. Pengajaran yang jelas dalam kisah Nabi Yusuf adalah yang baik dibalas baik, tetapi watak yang jahat tidak dihukum. Keinsafan datang dari dalam diri watak jahat itu sendiri. (Sila baca perbincangan kita tentang Hukum Karma dalam novel Islami dalam blog ini).

Enam ciri di atas terdapat juga dalam Hikayat Hang Tuah, maka tidak hairanlah mengapa karya itu berjaya mencapai taraf karya agung dalam sastera Melayu sehingga hari ini.

Nota: Kita tidak mengatakan semua unsur dalam Hikayat Hang Tuah dapat diterima oleh teori novel Islami. Tanpa mengatakan apakah Hikayat Hang Tuah itu contoh karya Islam ataupun tidak, kita tidak dapat menolak bahawa karya itu memiliki ciri-ciri keindahan yang terdapat dalam surah Yusuf.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Seks dalam Novel Islami

Jikalau saudara mengarang novel yang di dalamnya terkandung unsur seks, bagaimanakah teknik penceritaan unsur seks yang dibenarkan dalam teori novel Islami?

Dalam surah Yusuf terdapat unsur seks dalam episod Siti Zulaikha tergoda oleh keelokan rupa paras Nabi Yusuf. Episod itu diceritakan dengan teknik seperti berikut:

1. Zulaikha, isteri tuan rumah di mana Nabi Yusuf menumpang, menggoda Yusuf supaya memenuhi kemahuannya. Zulaikha menutup pintu-pintu lalu berkata kepada Yusuf, “Marilah ke mari!” (maksud ayat 23)

2. Yusuf berlari menuju ke pintu diikuti oleh Zulaikha. Perempuan itu menarik baju Yusuf dari belakang sehingga terkoyak. Tiba-tiba suami Zulaikha muncul di muka pintu! “Apakah hukuman bagi lelaki yang cuba memperkosa isteri kakanda? Penjarakan dia, ataupun hukumlah dia dengan hukuman berat!” kata Zulaikha kepada suaminya. (maksud ayat 24)

3. “Dia menggodaku supaya aku memenuhi kemahuannya,” kata Yusuf kepada suami perempuan itu. (maksud ayat 26)

4. Perempuan-perempuan di kota itu mencerca Siti Zulaikha. Kata mereka, “Isteri Al-Aziz jatuh cinta kepada pembantu rumahnya sendiri sehingga sanggup menggodanya. Sungguh dia tidak tahu malu!” (maksud ayat 30)

5. Apabila perempuan-perempuan itu terpandang Nabi Yusuf, mereka terpesona oleh keelokan rupa parasnya, sehingga mereka terpotong jari mereka sendiri, sambil berkata, “Demi Tuhan, benarkah lelaki ini manusia ataupun malaikat!” (maksud ayat 41)

6. Kata Zulaikha kepada perempuan-perempuan itu, “Sekarang kamu sudah nampak sendiri orang yang kamu cerca apabila aku tertarik kepadanya. Memang aku pernah menggodanya supaya membalas cintaku, tetapi dia menolak.” (maksud ayat 32)

Dengan menganalisis teknik penceritaan di atas, beberapa prinsip dapat dikesan:

1. Tidak ada sebarang perlukisan tentang bentuk-bentuk tubuh badan watak-watak. Tidak ada digambarkan mana-mana ciri fizikal Siti Zulaikha mahupun Nabi Yusuf. Jadi kita tidak diberitahu ciri-ciri kejelitaan Siti Zulaikha mahupun ciri-ciri ketampanan Nabi Yusuf. Prinsip ini membayangkan dalam teori novel Islami, pengarang tidak dibenarkan menerangkan ciri-ciri pada mana-mana bahagian tubuh badan watak yang mempunyi kaitan dengan unsur-unsur seksual.

2. Tidak ada sebarang perlukisan tentang ciri-ciri pakaian yang dipakai oleh watak-watak. Jadi kita tidak diberitahu apakah pakaian yang dipakai oleh Siti Zulaikha bagi menggoda Nabi Yusuf. Kita juga tidak diberitahu apa pakaian Nabi Yusuf.

3. Tidak ada sebarang perlukisan tentang tingkah laku dan perbuatan-perbuatan Siti Zulaikha bagi menggoda Nabi Yusuf. Jadi kita tidak diberitahu apa sebenarnya yang dilakukan oleh Siti Zulaikha dalam usahanya menggoda Nabi Yusuf.

4. Tidak ada perlukisan tentang apa yang terpandang oleh Nabi Yusuf, baik tentang keadaan dalam kamar Siti Zulaikha, mahupun tentang diri Siti Zulaikha.

Bandingkan hasil analisis surah Yusuf ini dengan kandungan naratif dalam novel-novel non-Islami yang sedang laris dalam pasaran sekarang.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Maklumat Terlarang dalam Novel Islami

Berdakwah dengan menggunakan cerita adalah sunah Quran dan sunah Nabi Muhammad SAW. Dalam Quran terdapat banyak cerita, daripada yang amat ringkas kepada yang panjang. Dalam hadith-hadith Nabi Muhammad SAW juga terdapat banyak cerita.

Apakah ada apa yang dikatakan novel cinta Islami? Isu ini adalah isu pokok.

Apabila saudara menulis novel cinta Islami, ayat-ayat yang saudara hasilkan terdiri daripada 2 jenis iaitu:

1. Ayat-ayat naratif.

2. Ayat-ayat dialog.

Kedua-dua jenis ayat itu digunakan dalam surah Yusuf. Berikut adalah hasil analisis ke atas teks surah Yusuf.

Fungsi ayat-ayat naratif dalam surah Yusuf adalah seperti berikut:

1. Ayat pembukaan (ayat 1)

2. Menyatakan tujuan Tuhan (pengarang) menceritakan kisah Nabi Yusuf kepada pembaca (cth. ayat 2, 3,7)

3. Menerangkan apa Tuhan (pengarang) lakukan ke atas watak-watak (cth. Ayat 15, 24, 34)

4. Menerangkan apa yang dilakukan oleh watak-watak (cth. ayat 15, 16, 18)

5. Menyimpulkan kisah Nabi Yusuf dan pengajaran-pengajaran yang terkandung di dalamnya.

6. Menutup cerita.

Apabila saudara menulis novel cinta Islami, hati-hati supaya saudara tidak menghasilkan ayat-ayat naratif bagi tujuan selain daripada yang di atas. Daripada analisis di atas jelas sekali di dalam surah Yusuf, ayat-ayat naratif tidak digunakan bagi tujuan berikut:

1. Menerangkan bentuk dan sifat-sifat tubuh badan manusia.

2. Menerangkan babak-babak dan aksi bercumbu-cumbuan.

Dalam surah Yusuf, dialog tidak digunakan bagi fungsi ekspresif berikut:

1. Ekspresi bercumbu. (pada pendapat kita, ayat 23: “Marilah ke mari!” yang diucapkan oleh Siti Zulaikha kepada Nabi Yusuf bukan ekspresi bercumbu, sebaliknya ayat perintah manipulatif daripada seorang majikan perempuan kepada budaknya.)

2. Ekspresi mencela, mencerca, memaki-hamun.

3. Ekspresi peristiwa keganasan.

4. Ekspresi luahan rasa cinta dan rindu dendam.

Fungsi (1) dan (4) di atas perlu diberi tekanan di sini. Disebabkan novel cinta sudah tentu banyak mengandungi babak-babak percintaan, penulis novel cinta Islami harus sentiasa berhati-hati supaya dalam keghairahan bercerita, jangan melanggar peraturan (1) dan (4).

Surah Yusuf terdiri daripada 111 ayat. Daripada jumlah itu 86 ayat adalah ayat dialog, iaitu 74 peratus. Fungsi ekspresif dialog dalam surah Yusuf adalah seperti berikut:

1. Memberitahu apa yang dialami. Cth: Yusuf memberitahu ayahnya tentang mimpinya. (ayat 4)
2. Memberitahu maklumat tentang karektor-karektor lain. (ayat 5)
3. Meluahkan perasaan tidak puas hati. (ayat 8)
4. Membuat rancangan jahat. (ayat 10)
5. Menipu (ayat 11)
6. Membantah (ayat 13)
7. Mengarah (ayat 21)
8. Mengajak (ayat 23)
9. Menolak ajakan (ayat 23)
10. Menghargai jasa (ayat 23)
11. Menuduh (ayat 25)
12. Membela diri (ayat 26)
13. Memarahi (ayat 28)
14. Mencela (ayat 30)
15. Menyatakan kekaguman (ayat 31)
16. Berkomunikasi dengan Tuhan (ayat 33)
17. Meminta bantuan (ayat 36)
18. Menyampaikan pengetahuan (ayat 37)
19. Menerangkan dirinya sendiri (ayat 38)
20. Mempengaruhi dan menukur pendapat (39 & 40)
21. Mengatakan tidak tahu dan memberi alasan (ayat 44)
22. Menawarkan diri (ayat 45)
23. Menyeru, memanggil (ayat 46)
24. Melaporkan (ayat 46)
25. Mengarah persiapan menghadapi kesusahan (ayat 47)
26. Menyiasat (ayat 51)
27. Memberi kesaksian (ayat 51)
28. Mengakui kesalahan (ayat 51)
29. Membela diri (ayat 52)
30. Mengiktiraf kelebihan (ayat 54)
31. Menawarkan diri (ayat 55)
32. Menerangkan kebolehan diri (ayat 55)
33. Memujuk untuk mendapatkan sesuatu (ayat 59 & 60)
34. Mengancam (ayat 60)
35. Mengalah kepada ancaman (ayat 61)
36. Menyatakan harapan dan ramalan (ayat 62)
37. Berjanji (ayat 63)
38. Menyatakan rasa tidak percaya (ayat 64)
39. Menyebut peristiwa lalu, mengungkit (ayat 64)
40. Menolak permintaan (ayat 66)
41. Mengenakan syarat ke atas janji (ayat 66)
42. Berpesan (ayat 67)
43. Memberi peringatan (ayat 67)
44. Memperkenalkan diri (ayat 69)
65. Menghibur (ayat 69)
66. Menawarkan ganjaran (ayat 72)
67. Menafikan (ayat 73)
68. Meminta maklumat (ayat 74)
69. Memberi maklumat (ayat 75)
70. Dialog internal - monolog (ayat 77)
71. Tawar menawar (ayat 78)
72. Mempertahankan pendirian (ayat 79)
73. Menyatakan rasa bersalah (ayat 80)
74. Menyatakan pendirian (ayat 80)
75. Menyatakan harapan (ayat 83)
76. Menyatakan rasa tidak percaya (ayat 83)
77. Menyatakan kesedihan (ayat 84)
78. Minta simpati (ayat 88)
79. Mengingatkan kesalahan (ayat 89)
80. Memimta kepastian (ayat 90)
81. Memberi kemaafan (ayat 92)
82. Menempelak (ayat 96)
83. Mempersilakan (ayat 99)
84. Menggesa (ayat 99)
85. Bersyukur dan memuji Tuhan (ayat 100)
86. Berdoa (ayat 101)

Jelas sekali tidak terdapat dalam surah Yusuf, dialog bercumbu-rayu. Apabila saudara menulis novel cinta Islami, hasil analisis di atas menjadi sangat relevan.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Cerita dalam Novel Islami

Adakah isi kandungan novel Islami berbeza daripada kandungan novel-novel bukan Islami? Apakah novel Islami hanya boleh bercerita tentang tema-tema ketuhanan?

Persoalan ini dapat dijawab dengan mengemukakan persoalan apakah tema-tema, perkara dan isu-isu yang menjadi bahan cerita dalam surah Yusuf?

1. Nabi Yusuf, ayahnya Nabi Yaakub, dan abangnya Nabi Bunyamin, serta Raja Mesir adalah watak-watak yang mewakili tema-tema ketuhanan dan kebaikan.

2. Abang-abang Nabi Yusuf, Siti Zulaikha, dan suaminya Menteri Aziz adalah watak-watak yang mewakili tema-tema kejahatan.

Apakah jenis-jenis kejahatan yang dijadikan bahan cerita dalam surah Yusuf?

1. Anak-anak durhaka.
2. Cemburu adik-beradik.
3. Pembunuhan adik beradik.
4. Cinta terlarang.
5. Isteri curang.
6. Suami dayus.
7. Pendustaan, tipu helah.

Dalam novel Islami, tema dan watak-watak jahat berfungsi sebagai bukti-bukti kepada sifat-sifat baik yang ada pada watak-watak baik. Nabi Yusuf terbukti seorang yang baik disebabkan terdapatnya watak-watak jahat seperti abang-abangnya, Siti Zulaikha dan suaminya, yang melakukan pelbagai kejahatan ke atas dirinya.

Nabi Yaakub terbukti baik disebabkan terdapatnya watak anak-anaknya yang jahat, yang sanggup membunuh adik bongsu mereka, Nabi Yusuf, tetapi Nabi Yaakub bersabar sehingga matanya buta disebabkan selalu menangisi perihal anak-anaknya.

Menteri Aziz seorang yang baik kerana mengambil Nabi Yusuf dari dalam telaga buruk lalu dijadikan anak angkat, tetapi dia kemudian terbukti jahat disebabkan walaupun dia sudah melihat sendiri bukti kejahatan Siti Zulaikha, tetapi bagi menjaga maruahnya sendiri sebagai suami, di hadapan raja dia memfitnah Nabi Yusuf sehingga Nabi Yusuf dipenjarakan.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Teori ‘Apa itu Novel Islami’

Menulis cerita panjang, istilah sekarang ‘novel’, ada sunnahnya, baik dalam Quran mahupun hadith. Jadi menulis cerita adalah suatu aktiviti yang bernilai ibadah.

Kitab Quran itu penuh dengan pelbagai cerita, daripada cerita yang ringkas-ringkas kepada cerita yang panjang. Ini bermakna cerita menjadi alat penting bagi menyampaikan mesej.

Nabi Muhammad, walaupun beliau tidak menulis cerita, tetapi beliau banyak menggunakan cerita bagi menyampaikan mesej sebagaimana yang terdapat dalam hadith-hadith beliau.

Cerita yang paling panjang dalam Quran adalah cerita Nabi Yusuf. Ada beberapa keistimewaan yang terdapat pada surah Yusuf. Puan Ainon Mohd. dan En. Faris Hasbullah pernah membuat kajian ke atas surah Yusuf dan berikut adalah beberapa penemuan mereka:

1. Jumlah ayat dalam surah Yusuf adalah 111 ayat. Dengan jumlah itu, dibandingkan dengan nabi-nabi lain, Nabi Yusuf adalah nabi yang paling banyak ayat berkenaan kisah hidupnya. Kisah Nabi Yusuf adalah kisah yang paling lengkap berkenaan sejarah hidup seorang nabi dalam Quran, di mana ia bermula semenjak Nabi Yusuf kecil sehinggalah beliau dewasa. Semua ayat berkenaan kisah hidup Nabi Yusuf terkumpul dalam satu surah khas, yakni surah Yusuf. Ini berbeza dengan ayat-ayat berkenaan kisah nabi-nabi lain yang tidak terkumpul dalam surah yang dinamai sempena nama masing-masing.

2. Cerita berkenaan Nabi Yusuf dimulakan dengan ayat prolog yang bermaksud, “Kami sampaikan kepadamu, wahai Muhammad, sebuah kisah yang paling indah.” Ayat ini membayangkan bahawa sebuah cerita yang indah itu mempunyai ciri-ciri sebagaimana yang terdapat pada jalan cerita, perwatakan, gaya penceritaan dan gaya bahasa yang digunakan dalam surah Yusuf. Ayat ini juga membayangkan, apa yang ditunjukkan dalam surah Yusuf adalah dibenarkan dalam teori novel Islami, dan begitu pula sebaliknya, apa yang tidak ditunjukkan dalam surah Yusuf adalah tidak diterima sebagai unsur novel Islami.

3. Kisah indah Nabi Yusuf diturunkan kepada Nabi Muhammad sewaktu beliau masih berada di Mekah, yakni sebelum beliau berpindah ke Madinah. Sebagaimana yang diketahui, mesej dalam ayat-ayat Quran yang diturunkan di Mekah hanyalah berkenaan asas-asas sistem kepercayaan dalam Islam. Fakta bahawa surah Yusuf diturunkan di Mekah membayangkan bahawa dalam Islam, fungsi kisah-kisah indah, yakni fungsi novel Islami, adalah sebagai alat bagi mendorong pembaca ataupun pendengar supaya mengubah sistem kepercayaan dan keyakinan mereka.

Ringkasnya begini, apabila kita mahu seseorang itu mengubah sistem keyakinannya, ceritakan kepadabya sebuah kisah yang indah, yang relevan dengan konteks orang itu. Umpamanya, apabila kita mahu mendorong seseorang supaya jangan berputus asa, maka ceritakan kepadanya sebuah kisah yang relevan dengan diri orang itu.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Watak dalam Novel Islami

Apabila saudara menulis novel Islami dengan menggunakan surah Yusuf sebagai panduan tentang apa yang dianjurkan dan apa yang tidak dianjurkankan, berikut adalah formula menghasilkan kisah yang indah daripada sudut watak-watak:

1. Watak utama dalam surah Yusuf adalah Nabi Yusuf. Ini bermakna, watak utama novel Islami yang indah adalah seorang lelaki yang ideal. Seluruh surah Yusuf menceritakan perjalanan hidup Nabi Yusuf, sejak kecil sehingga dewasa.

2. Watak utama kedua adalah Siti Zulaikha, seorang perempuan yang jelita, pintar, kaya, sudah berkahwin dan mempunyai kelemahan pada peribadinya, dalam kes Siti Zulaikha dia seorang isteri yang curang.

3. Jumlah watak dalam surah Yusuf amat banyak dan terdiri daripada semua golongan – daripada bayi sehingga orang tua, daripada hamba sehingga raja, daripada orang baik sehingga orang jahat, baik lelaki mahupun perempuan.

4. Jumlah watak jahat adalah lebih banyak daripada watak baik. Dalam kisah Nabi Yusuf watak-watak jahat termasuklah abang-abangnya yang mencemburuinya, cuba membunuhnya, juga merupakan anak-anak derhaka; Siti Zulaikha, seorang isteri curang, penggoda, pendusta dan pemfitnah terhadap Nabi Yusuf; Menteri Aziz, seorang lelaki yang baik hati tetapi bagi menjaga nama baik keluarganya dia mengambil keputusan berdusta kepada raja sehingga Nabi Yusuf dipenjarakan; wanita-wanita sahabat Siti Zulaikha dan lain-lain.

5. Jumlah watak-watak baik dalam kisah Nabi Yusuf tidak ramai, iaitu beliau sendiri, abangnya Nabi Bunyamin, ibu bapanya dan Raja Mesir.

Dalam sejarah sastera Melayu, hanya Hikayat Hang Tuah yang mempunyai semua ciri-ciri seperti di atas, meskipun Hang Tuah bukanlah watak seideal Nabi Yusuf. Maka tidak hairanlah prestasi Hikayat Hang Tuah sebagai sebuah karya sastera mengatasi prestasi karya-karya lain.

Implikasi daripada analisis watak-watak dalam surah Yusuf membayangkan novel Islami tidak menerima watak-watak non-ideal, seperti anak derhaka, pelacur, penjudi, penghibur, perompak, pengkhianat, individu yang putus asa, dan lain-lain jenis manusia non-ideal dijadikan watak utama.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(1) Diskusi Kuliah | Permalink

Profesor pun Baca Novel Cinta

Seorang profesor perempuan bidang sains sebuah universiti yang terkenal pernah dilihat membaca novel cinta di ruang menanti sebuah klinik gigi.


Siapa kata novel-novel cinta hanya dibaca oleh remaja yang rendah taraf pendidikannya?


Tahniah kepada novelis-novelis cinta tanah air atas kejayaan menghasilkan karya-karya yang dapat dinikmati oleh perempuan daripada pelbagai latar belakang pendidikan dan profesion.


Apakah barangkali faktor-faktor psikologi yang menyebabkan ramai perempuan, baik yang amat muda mahupun yang sudah awal-tua, baik yang berpendidikan rendah mahupun yang memiliki PhD, bagaikan tidak puas-puas membaca, mendengar dan menonton cerita-cerita cinta?


Salah satu teori mengatakan novel-novel cinta memenuhi naluri keperluan perempuan. Perempuan memerlukan asmara. Lelaki memerlukan s.... Disebabkan lelaki tidak pandai memberikan dos asmara sekucupnya kepada perempuan, makanya perempuan mendapatkan dos supplement itu daripada sumber-sumber lain seperti lagu-lagu cinta, filem Hindustan dan novel-novel cinta romantis.


Satu lagi teori mengatakan filem-filem dan novel-novel cinta memberikan ruang escapisme kepada perempuan. Mengikut teori ini, sang profesor perempuan itu membaca novel cinta untuk lari daripada tekanan hidup sehari-harian, di mana selepas tamat membaca cerita-cerita romantik itu beliau semacam berasa jiwa dan fikirannya lega, lapang dan ringan sedikit. Ertinya filem-filem dan novel-novel cinta mempunyai nilai terapi kepada perempuan.


Satu lagi teori mengatakan perempuan suka mengambil tahu kehidupan orang lain, dan novel-novel cinta memberikan mereka peluang membaca cerita-cerita dalam kain orang lain.


Apa sebenarnya yang mendorong sang profesor perempuan itu membaca novel cinta, Tuhanlah yang lebih mengetahui. Barangkali beliau mahu merehatkan otak sebentar sesudah penat membaca jurnal-jurnal sains....


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(4) Diskusi Kuliah | Permalink

Monday, January 30, 2006

Novel Cinta di atas Lantai

Jikalau saudara penerbit baru muncul, pernahkah saudara mengalami peristiwa seperti di bawah ini?


Saudara menerbitkan novel cinta saudara sendiri. Disebabkan nama saudara sudah terkenal dan saudara mempunyai banyak peminat, kedai-kedai buku meletakkan novel terbitan saudara di bahagian yang dekat dengan pintu masuk kedai. Memang di situlah tempat buku-buku laris diletakkan oleh pekedai bagi memancing pembeli dan peminat pengarang-pengarang terkenal.


Pada suatu masa saudara pergi melawat kedai-kedai buku bagi mengikuti perkembangan jualan novel cinta saudara itu. Saudara dapati novel saudara sudah habis, satu naskhah pun tidak ada lagi di rak tepat asalnya. Berita gembira! Tepat sebagaimana yang saudara yakini bahawa dengan menerbitkan sendiri novel cinta saudara, novel saudara laris di pasaran.


Selepas itu, macam biasa, sebagai penerbit saudara berjalan-jalan dalam kedai bagi mengikuti perkembangan novel-novel terbaru terbitan penerbit-penerbit lain, maklumlah mereka adalah pesaing saudara. Saudara mahu tahu siapa menerbitkan buku apa.


Tiba-tiba saudara ternampak di suatu sudut dalam kedai, ada buku-buku yang diletakkan di atas lantai. Dan saudara dapati novel-novel cinta saudara adalah antara buku-buku yang diletakkan di atas lantai itu!


Saudara tidak faham apa yang sedang berlaku....


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(7) Diskusi Kuliah | Permalink

Sunday, January 29, 2006

Siapa Suka Cerita Humor?

Film humor Afdlin Shauki "Baik Punya Cilok" berjaya mengutip RM1 juta dalam tempoh 2 minggu pertama ia ditayangkan. Dalam tempoh tidak sampai 4 minggu ia mengutip RM2 juta.

Dalam isu humor, apakah kedudukan humor dalam sastera Islami. Nampaknya surah Yusuf tidak mengandungi unsur humor. Ini menunjukkan humor dalam sastera tidak menghasilkan kesan keindahan.

Adakah saudara merancang hendak menulis buku komik humor ataupun buku cerita humor?

Berikut adalah hasil kajian pakar psikologi berkenaan siapa suka membaca, mendengar ataupun menonton bahan-bahan yang mengandungi humor:

1. Orang muda lelaki suka mendengar, membaca dan menonton cerita-cerita humor.

2. Orang tua lelaki tidak suka.

3. Perempuan muda dan tua tidak suka. Perempuan suka cerita-cerita sedih.

4. Lelaki profesional hanya suka humor yang disampaikan oleh orang yang datang daripada golongan mereka sendiri.

Humor juga tidak efektif bagi tujuan menyampaikan mesej dan kritikan. Walaupun pembaca mungkin suka membaca buku ataupun filem humor itu tetapi mereka tidak terpengaruh dengan mesej yang cuba disampaikan.

Apabila saudara menggunakan humor bagi menyampaikan mesej, yang sampai adalah humornya, manakala mesejnya tidak sampai.

Sejarah para pendakwah yang berjaya mengislamkan jutaan manusia di Nusantara, benua India, Turki, Iran, Cina dan lain-lain, menunjukkan mereka tidak menggunakan kitab-kitab humor. Begitu juga dengan pelbagai revolusi politik dan sosial yang berjaya digerakkan dengan tidak menggunakan karya-karya humor.

Buku-buku cerita evergreen yang ada bukan buku-buku humor. Jika saudara hendak mencipta karya evergreen, buku humor bukan pilihan yang baik.

1. Apa yang dianggap lucu pada suatu masa mungkin tidak dianggap lucu bagi masa yang lain. Ini menyebabkan hayat buku-buku humor singkat.

2. Audiens humor adalah terbatas. Apa yang lucu bagi sesuatu kelompok mungkin tidak lucu bagi kelompok lain. Ini menyebabkan buku-buku humor tidak dapat diekspot ke dalam budaya-budaya lain.

3. Walaupun saudara pengarang buku kreatif, di mata masyarakat, imej saudara sebagai pengarang juga tidak setinggi pengarang kategori sastera dan buku-buku ilmu. Imej pengarang cerita-cerita humor lebih kurang satu kategori dengan pengarang cerita-cerita hantu dan misteri.

Justeru, sebagai harta intelektual, buku-buku humor bukan pelaburan yang baik.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(4) Diskusi Kuliah | Permalink

Saturday, January 28, 2006

Hukum Karma dalam Novel Islami

Hukum Karma, yakni yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, di dunia ini, adalah ajaran Hindu. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik. Kepada yang kurang kritikal, hukum karma Hindu diyakini adalah serupa dengan hukum Islam. Malah ramai orang yakin Hukum Karma adalah hukum yang memang wujud dan ia adalah hukum semula jadi ciptaan Allah.

Tema Hukum Karma popular dalam cerita-cerita, baik cerita-cerita yang diterbitkan dalam bentuk buku, bangsawan, drama TV, filem dan lain-lain. Malah, dalam cerita, jikalau watak jahat tidak menerima hukuman jahat, ia dianggap tidak cocok dengan ajaran Islam.

Dalam surah Yusuf terdapat banyak watak jahat, namun tidak seorang pun daripada watak-watak jahat itu menerima hukuman atas kejahatan yang mereka lakukan. Malah Nabi Yusuf sendiri sebagai watak yang baik ditimpa banyak penderitaan.

Kisah Nabi Yusuf membayangkan bahawa dalam novel Islami, kejahatan tidak dianjurkan supaya dibayar dengan kejahatan juga. Malah dianjurkan supaya watak utama yang ideal itu harus mengalami pelbagai penderitaan yang berat.

Hukum Karma berbeza daripada ajaran Islam kerana bagi penganut Hindu, Hukum Karma itu hukum yang berlaku di atas dunia ini. Maka setiap musibah yang menimpa seseorang di dunia ini diyakini adalah balasan kepada kejahatan yang telah dilakukannya.

Mengikut fahaman Hindu, musibah adalah hukuman daripada Sang Karma disebabkan seseorang itu melakukan dosa.

Hukum Karma tidak serasi dengan konsep ‘dugaan’ dalam Islam. Dalam Islam salah satu fungsi musibah adalah sebagai dugaan, makanya orang-orang yang baik, malah nabi-nabi sekalipun ditimpa musibah. Tidak mungkin penderitaan yang dialami oleh nabi-nabi dan orang-orang yang baik di mata Tuhan adalah hukuman dari Sang Karma.

Kita menolak logik Hukum Karma, dan kita menganut konsep ‘dugaan’, makanya kita dapat menerima realiti yang menunjukkan banyaknya orang-orang jahat yang seolah-olah tidak menerima sebarang hukuman di dunia ini, manakala kita menyaksikan banyaknya orang-orang yang baik seolah-olah sedang menjalani hukuman demi hukuman daripada Tuhan apabila mereka ditimpa malang yang berat-berat.

Apakah yang berlaku ke atas watak-watak jahat dalam surah Yusuf? Mereka semuanya sedar akan dosa yang telah mereka lakukan dan mereka insaf. Di atas segala apa yang telah mereka lakukan kepada Nabi Yusuf, tidak seorang pun yang tidak dimaafkan olehnya. Ini membayangkan dalam novel Islami tidak ada unsur balas dendam oleh watak utama.
 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink

Singapore National Library Beli Manuskrip Melayu

Gosip dunia buku memberitahu kita bahawa Perpustakaan Negara Singapura sedang menghantar agennya ke Kuala Lumpur bagi membeli lesen 20 ribu judul buku-buku Melayu yang diterbitkan di negara ini.


Apakah mungkin ada sebanyak 20 ribu judul buku Melayu yang sudah terbit hingga kini, kita tidak pasti. Perpustakaan Negara Malaysia lebih tahu statistik ini.


PNS merancang menjadi pusat dokumentasi bagi seluruh dunia untuk segala jenis buku Melayu dalam bentuk digital.


Agen PNS sedang menemui setiap penerbit buku-buku Melayu negara ini bagi merundingkan proses pembelian lesen-lesen itu.


Jika saudara berminat melesenkan buku-buku saudara ke PNS, saudara dikehendaki menyediakan naskhah digitalnya.


Kita bertanya kepada Perpustakaan Negara Malaysia, “Apa sudah jadi?”


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Page 147 of 152 pages « First  <  145 146 147 148 149 >  Last »