Saturday, November 27, 2010

Tahun 2011 AinMaisarah akan Memperkenalkan Siri Baru Bagi Melebarkan Asas Pasarannya

Dalam Fanpage beliau, Puan Ain Maisarah memaklumkan pada tahun 2011 beliau akan memperkenalkan siri barunya. Kali ini siri itu akan ditargetkan kepada kanak-kanak geek pula.

Beliau akan bekerjasama dengan pelukis Illy Muzliza bagi menghasilkan karya khusus untuk bacaan murid-murid sekolah rendah, bermula sejak tahun 1.

Penghasilan siri ini adalah strategi bisnes AinMaisarah bagi melebarkan lagi jumlah peminat brand itu.

Dengan memperkenalkan siri kanak-kanak itu nanti, brand AinMaisarah dapat menawan peminat-peminat barunya semenjak mereka berusia 6 tahun.

Ini bermakna, dalam fasa membesar dan menjadi remaja awal, kanak-kanak yang membaca AinMaisarah sejak berusia 6 tahun akan berterusan menjadi pembaca karya AinMaisarah yang ditargetkan kepada remaja pula, seperti siri 'Aku Mahu...' dan 'Impiana'.

Dari sudut PTS pula, strategi AinMaisarah itu mempunyai implikasi penting ke atas hayat pasaran (shelf life) buku-buku AinMaisarah yang diterbitkannya.

Apabila kanak-kanak awal-awal lagi sudah mengenali brand AinMaisarah, hal itu dapat menjamin backlist karya AinMaisarah yang ada sekarang akan terus menerima permintaan dari pasaran, dan ini bermakna peluang ulangcetak yang lebih banyak bagi judul-judul lama AinMaisarah.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Book Cafe Naik Taraf Menjadi Anak Syarikat Previous entry: Kisah Benar Ramlee Awang Murshid: 10 Tahun Buku Tidak Laku

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.