Friday, February 25, 2011

Tip Survival Penerbit: Apa Tugas Eksekutif Junior di Jabatan Sales PTS

Jawatan eksekutif junior (sales) penting diwujudkan. Antara rasionalnya adalah:

(i) Mencipta peluang peningkatan kerjaya bagi staf daripada kategori bukan-eksekutif yang mempunyai bakat, dedikasi dan potensi.

(ii) Menggilap bakat-bakat yang sedia ada dalam syarikat bagi mengisi jawatan eksekutif yang kosong.

Pengurus Jabatan Sales PTS, Tn. Zaharin Zain, memberitahu perbezaan kuasa dan tugas antara kategori eksekutif dan eksekutif junior adalah:

(i) Eksekutif sales mempunyai kuasa merekomen kepada pihak pengurusan PTS nama-nama syarikat kedai buku yang layak membuka akaun kredit dengan PTS. Eksekutif junior tidak mempunyai kuasa itu.

(ii) Tugas eksekutif junior adalah memberikan servis kepada kedai-kedai buku yang mempunyai akaun kredit dengan PTS. Dengan memberikan servis yang baik, jumlah jualan buku-buku PTS kepada kedai-kedai buku itu dapat ditingkatkan.

Tn. Safizal Mustafa (kiri) dan Tn. Nafizal Nazarudin (kanan) adalah 2 orang eksekutif junior di jabatan jualan PTS. Sebelum mereka bertugas di unit sales, mereka bertugas di unit operasi dan logistik.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Sekolah Fanatik AinMaisarah Previous entry: AHAD 20 Mac 2011: Terjemahan Kreatif Bahasa Inggeris - Bahasa Melayu

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.