Tuesday, July 28, 2009

Apabila Lori Kargo Tidak Berjalan 10 Hari….

PTS menggunakan perkhidmatan lori transport (lori kargo) bagi menghantar buku-buku ke kedai-kedai buku di seluruh negara.

Apabila tiba musim cuti raya nanti, semua lori kargo tidak dibenarkan bergerak di atas jalanraya utama di seluruh negara selama 10 hari bagi mengurangkan kesesakan jalanraya oleh kenderaan rakyat balik kampung.

Peraturan itu menyebabkan orang bisnes huru-hara bekerja, kerana ia bermakna semua kargo mesti dihantar ke pusat kutipan kargo sebelum drebar-drebar lori transport bercuti.

Bagi syarikat penerbitan buku seperti PTS, apabila tiba musim raya, orang mahu membeli buku-buku yang sesuai dengan mood berpesta. Jadi, buku mood raya mesti sudah ada dalam kedai buku sebelum cuti raya bermula.

Pada saat ini kerja-kerja di jabatan editorial sangat berat saat ini disebabkan proses menerbitkan buku adalah sangat rumit. Baik para editor, ilustrator, mahupun cover designer, semuanya terpaksa melipat-gandakan produktiviti sebelum bulan puasa lagi.

Tarikh terakhir buku mesti dihantar ke kilang percetakan adalah 15 Ogos 2009. Jika tidak, kilang cetak tidak berani menjamin buku-buku siap dicetak sebelum 31 Ogos.

Apabila buku-buku siap dicetak, bermulalah kerja-kerja packing dan shipment dalam warehouse PTS. Inilah kerja yang paling 'berat' - betul-betul berat kerana berpuluh-puluh tan kotak buku mesti diangkat, disusun, dibungkus, dan dinaikkan ke atas lori bagi dihantar ke depot syarikat transport yang akan menghantar ke semua kedai buku di seluruh negara.

Seminggu sebelum lori bercuti, semua 40 orang pegawai di jabatan editorial PTS akan turun pangkat, dari pangkat eksekutif kepada pekerja warehouse, membantu kerja-kerja packing yang berpuluh-puluh tan sehari, yang tidak mampu digalas oleh 15 orang pekerja warehouse yang ada.

Pada waktu itu, tidak ada kekecualian, dari Presiden PTS, ke Pengurus Besar, ke Pengurus anak-anak syarikat, editor kanan, dan editor, semuanya turun dan menyingsingkan lengan baju membantu jabatan sales.

Kerja packing adalah kerja yang berat dan rumit. Tidak ada 2 kotak buku yang isinya serupa, sebab setiap kedai buku membuat pesanan yang berbeza-beza. Kedai-kedai buku sangat marah jikalau buku yang salah yang dimasukkan ke dalam kotak mereka kerana ia menjejaskan jualan mereka.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Menulis Buku untuk Pembeli dan Pembaca Baru Previous entry: Bagaimana dan Mengapa Kaum Bangsawan Melayu Mengkhianati Bahasa Melayu
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  07/30  at  12:35 AM

Assalamualaikum Puan.
Puan, Kerja Part Time ada ke di PTS?

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.