Thursday, July 23, 2009

Bagaimana Pengarang-bersama PTS Berkongsi Royalti

Apabila 2 ataupun beberapa orang penulis menghasilkan sebuah buku, mereka nakan berkongsi royalti hasil jualan buku itu.

Di PTS, ada beberapa cara bagaimana royalti dibahagi-bahagikan antara pengarang-bersama:

(i) Semua penulis berpakat dan bersetuju formula pembahagian royalti mereka, dan PTS ikut sahaja. Lazimnya penulis tidak selesa dengan cara ini sebab mereka malu hendak bercakap terus terang tentang duit dengan rakan penulis!

(ii) PTS akan menilai sumbangan setiap penulis dan mencadangkan formula pembahagian royalti yang adil berdasarkan sumbangan masing-masing. Lazimnya inilah yang berlaku di PTS.

(iii) PTS mencadangkan formula yang adil, tetapi ada penulis dengan rela hati memberikan lebih bahagiannya kepada rakan penulisnya. Katakanlah, PTS mencadangkan 50%-50%, tetapi ada penulis berasa dia cukup puas hati dengan 40% sahaja, maka diberikan tambahan 10 kepada rakannya.

Bilakah formula pembahagian itu ditetapkan? Lazimnya formula itu ditetapkan selepas selesai kerja penulisan, sebab pada waktu itu barulah dapat diketahui senang susah sumbangan masing-masing penulis.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Penterjemah Buku Berhak Memiliki Harta Inteleknya Previous entry: Berhentilah Menjadi Penulis Terkenal tetapi Tidak Menerima Banyak Royalti

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.