Tuesday, July 17, 2007

Bahasa Sebagai Senjata Memasuki Pasaran Indonesia

Tulis buku saudara menggunakan Bahasa Melayu Tinggi supaya dengan itu buku saudara mempunyai peluang dilesenkan ke Jakarta.

Bahasa Melayu Tinggi mempunyai banyak persamaan dengan Bahasa Indonesia. Dengan demikian ia lebih mudah diadaptasikan ke dalam bahasa itu, dan kos mengedit buku saudara lebih murah bagi penerbit di sana.

Baca buku-buku terbitan Indonesia supaya kita mendapat gambaran gaya bahasa itu dengan dengan demikian dapat menulis menggunakan gaya yang mirip-mirip Bahasa Indonesia.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Sains Penulisan
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Siri Novel Sejarah PTS Previous entry: Buku-buku PTS Mengamalkan Psikologi Positif
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  07/17  at  11:54 AM

pn Sifu,

Selain bahasa, rasanya Pn Sifu telah berusaha menjalin kerjasama yang baik lagi strategik dengan penerbit di sana menyebabkan buku penulis tempatan seperti Latip Talib `berligar` dengan gah di sana nanti.

Banyak juga buku yang gunakan BMT yang diterbitkan oleh DBP tapi setakat pasaran tempatan sahaja itupun lesu.

Diharapkan PTS akan meneruskan usaha murni itu supaya buku Malaysia dapat diberikan darjat yang lebih tinggi.

Tabik buat Sifu.

itupun (SALAH) = itu pun (BETUL)
——-

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: