Friday, December 17, 2010

Belajar Product-Development dari Puan Ain Maisarah

Dalam Facebook beliau, Puan Ain Maisarah menerangkan bagaimana beliau menjalankan kerja-kerja R&D (P&P - penyelidikan & pembangunan) sebelum memilih jalan cerita karyanya.

Tulis beliau:

"Cerita Alakudin dan Lampu Tidak Ajaib telah diceritakan di hadapan 3000 orang pelajar sekolah rendah dan 1500 orang pelajar menengah dalam masa 10 minit. Setiap kali bercerita, kami dapat melihat reaksi muka para pelajar bahagian mana yang mereka paling suka, bahagian mana yang mereka ketawakan. Inilah salah satu cara menguji jalan cerita novel kita.

Kanak-kanak tidak dapat memberikan komen yang adil ketika membaca buku. Kebanyakannya hanya akan kata "best", seronok, dan pelbagai pujian di hadapan orang dewasa. Oleh itu pada hemat saya, melihat reaksi mereka adalah cara yang lebih telus [transparent].

'Sneak peak' juga satu kaedah yang baik. Persoalannya adakah kita memberi baca kepada para peminat yang sudah tentunya memberi respon yang berat sebelah. Peminat selalunya tidak mahu mengecilkan hati penulis yang disukainya.

Jangan ikutkan sangat kehendak pembaca. Tujuan kajian pasaran adalah untuk mengetahui respon mereka. Selepas itu kita buat keputusan berdasarkan kemampuan, kewangan, tema, dan jenama. Contohnya, untuk menjadi yang pertama di pasaran tentunya ramai pembaca tidak boleh menerima konsep baru buku kita, tetapi itu adalah risiko yang berbaloi untuk menjadi 'trend leader'."

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Mesin Vending Buku Previous entry: Tip Survival Penerbit: Laut Biru Menjual Buku Agama kepada Remaja

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.