Saturday, October 15, 2005

Buku Lama Wajah Lama

Salah satu perkembangan terbaru dalam dunia perbukuan di Indonesia adalah penerbitan semula karya-karya klasik moden dan sambutan hangat yang diterima oleh karya-karya itu.


Karya "Salah Asuhan" oleh Abdoel Muis, "Siti Norbaya" oleh Marah Roesli, "Tenggelamnya Kapal Van der Wjick" oleh Hamka, "Layar Terkembang" oleh Sutan Takdir Alisjahbana, "Kerikil Tadjam" oleh Chairil Anwar dan lain-lain semuanya tiba-tiba muncul semula sebiji-sebiji macam rupa asal kali pertama karya-karya itu diterbitkan dahulu. Semuanya terjual laris.


Memang para penerbit di Indonesia lebih kreatif berbanding kita kita di sini dalam banyak hal, dan banyak perkara dapat dipelajari daripada mereka.


 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Buku Indonesia
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Satu Pokok Getah Previous entry: Razali Samad: "Cikgu Sharif"
ibnurabi  on  10/17  at  06:19 AM

Salahsatu penerbit di UK iaitu ‘Vintage’, telah menerbitkan semula buku bestseller & mempunyai nilai penulisan yang tinggi dengan label “Vintage Future Classics”. Manakala di US buku yang laris & bagus dikenali sebagai ‘Evergreen Titles’. Penulis buku seperti ini contohnya Stephen Covey, Tony Buzan, Micheal E.Potter dan ramai lagi, digelar sebagai “Guru”.
——-

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.