Saturday, May 30, 2009

Buku PTS di Perpustakaan Sekolah: Indah Khabar daripada Rupa

Baca di sini maklumat daripada pelajar-pelajar sekolah yang majoriti melaporkan buku-buku PTS tiada langsung dalam perpustakaan sekolah mereka.

Patutlah sepanjang Pesta Buku PABKL 2009 lalu, pelajar-pelajar sekolah datang membeli buku-buku PTS ONE dengan lahap sekali! 

Trend yang serupa juga berlaku setiap tahun sebelumnya. 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(5) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Novel Ringan Previous entry: Pelukis Animasi Sangat Bertuah, Tidak Seperti Nasib Penerbit Buku
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  06/08  at  01:44 AM

Jangankan perpustakaan sekolah, perpustakaan yang besar-besar pun kurang bahan dan kadangkala tidak mesra pengguna. Lihat saja perpustakaan awam di Singapura (saya melawat tahun 2005), terletak di ‘shopping mall’ dan interiornya punyalah cantik ala-ala kinokuniya & mph. Tambahan pula, semua orang boleh masuk, tidak kira siapa, jadi orang-orang yang tidak minat membaca pun terpanggil untuk masuk dan membaca bacaan2 ringan. ‘Parents’ yang pergi membeli belah pun boleh tinggalkan anak2 di situ. Alangkah moleknya kalau perpustakaan negara kita ada cawangan di KLCC, Mid-Valley dan 1-Utama! Kerajaan perlu lakukan sesuatu untuk naikkan taraf perpustakaan seluruh negara.

Amin007  on  06/08  at  04:33 PM

Saya masih ingat lagi zaman sekolah menengah. dalam perpustakaan sekolah, buku-buku yang puan ainon terbitkan amat sedikit.
diletak pula di tempat tersorok. ada kalanya di belakang rak buku.

mungkin kita tidak didedahkan keseronokan membaca buku. baca buku hanya untuk lulus periksa. itulah yang saya faham semasa belajar di sekolah.

tapi masa itu pun amat susah nak cari buku sains dalam bahasa melayu walaupun hanya bacaaan ringan.

namun jika ada peluang ...

Online Degree  on  06/17  at  11:30 PM

More than 100,000 old books previously unavailable to the public will go online thanks to a mass digitisation programme at the British Library.
The programme focuses on 19th Century books, many of which are unknown as few were reprinted after first editions.The library believes online access to the titles will help teachers.“If there are no modern editions teachers cannot use them for their courses,” said Dr Kristian Jensen, from the British Library.

audio engineering colleges  on  10/23  at  06:46 AM

Semasa makan, Tuan Alif bercerita tentang seorang ustaz yang memberitahu beliau, berkat menghadiahkan buku Quran Saintifik, ustaz itu berjaya meyakinkan seorang pemuda Cina sehingga memeluk Islam. Kini pemuda itu sedang menuntut di Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS).

Facebook Layouts  on  02/19  at  02:52 PM

Parents yang pergi membeli belah pun boleh tinggalkan anak2 di situ. Alangkah moleknya kalau perpustakaan negara kita ada cawangan di KLCC, Mid-Valley dan 1-Utama! Kerajaan perlu lakukan sesuatu untuk naikkan taraf perpustakaan seluruh negara.

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.