Wednesday, May 30, 2007

Buku Travelogue: Nabi Muhammad sebagai Pelancong

Menggalakkan orang Melayu pergi melancong adalah sunah Nabi Muhammad. Beliau lahir di Mekah, dan sejak beliau berusia 12 tahun, beliau sudah banyak mengembara serta pergi ke tempat-tempat yang beliau tidak pernah pergi sebelumnya.

Sebelum menjadi nabi, beliau mengembara sambil berniaga selama 26 tahun, yakni sejak berumur 12 tahun sehingga usia beliau 38 tahun. Justeru aktiviti pelancongan Islami itu mesti dikaitkan dengan aktiviti ekonomi.

Selepas beliau menjadi nabi, beliau pergi ke tempat-tempat lain bagi tujuan menyampaikan ajaran agama Islam. Justeru aktiviti pelancongan Islami mesti dikaitkan dengan agama.

Malah beliau mengalami pengembaraan spiritual yang luar biasa, iaitu peristiwa Isra' di mana beliau pergi ke Jerusalem dan kemudian naik ke angkasa luas. Justeru beliau adalah space traveller yang pertama di dunia.

Nabi Muhammad pernah berkata dengan maksud, orang yang lebih mulia statusnya dalam agama adalah orang yang kuburnya jauh dari tempat dia dilahirkan. Justeru beliau lahir di Mekah tetapi kuburnya di Madinah. Sahabat-sahabat beliau juga semuanya mati di tempat yang jauh daripada tanah kelahiran mereka.

Buku-buku pelancongan Islami mesti ditulis dengan objektif memenuhi suruhan Nabi Muhammad, bukan sebaliknya.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Buku Travelogue
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Buku Pelancongan Tradisional Previous entry: Buku Travelogue Islami dan Pelancongan Spiritual

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.