Friday, February 18, 2011

Cara Kerja AinMaisarah Mencipta Jalan Cerita

Puan Ain Maisarah tidak putus-putus menghasilkan novel-novel remaja yang cerita-ceritanya digilai oleh peminat-peminat beliau, seolah-olah idea dapat dipetik dari langit! Jumlah Fan Page beliau sudah 40 ribu orang.

Selama ini memang terdapat dilema bagi penulis. Apabila seseorang penulis itu mengambil masa yang panjang bagi menyiapkan sebuah novel, kualiti ceritanya bertambah elok kerana dia mengambil masa bagi memastikan ceritanya betul-betul berkualiti. Inilah faktor yang menyebabkan sukar bagi penulis hendak menulis 2 ataupun 3 buah novel setahun. Malah, mahu menghasilkan sebuah novel setahun pun berat. Akibatnya, pendapatan royalti mereka tidak banyak sehingga mereka tidak mampu menjadi penulis sepenuh masa.

Di sisi lain, jika penulis menulis banyak novel setahun, kualiti cerita yang dihasilkan jatuh. Akhirnya, peminat mereka lari. Fenomena ini sudah berlaku dalam genre novel cinta popular. Nama yang yang satu masa dahulu sangat popular kini sudah malap dan hampir terkeluar dari pasaran. Malah sudah ada nama besar yang terkeluar langsung dari pasaran.

Puan Ain Maisarah menyelesaikan dilema itu dengan cara mencipta banyak jalan cerita serentak!

Jadi, beliau memisahkan (i) proses mencipta jalan cerita, dengan (ii) proses menuliskan jalan cerita itu menjadi novel.

Foto di atas menunjukkan cara kerja beliau dalam mencipta jalan cerita yang lain dari pada yang lain, sehingga tidak ada pertindanan peristiwa antara tiap-tiap karya beliau. Hasilnya, setiap cerita dalam novel-novel beliau adalah unik.

Nota: Nilai jualan novel-novel AinMaisarah pada tahun 2010 adalah melebihi RM1 juta.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: PTS Netmedia Sdn. Bhd. Mula Menerbitkan Buku Previous entry: Persatuan Editor Malaysia (PEM) Ditubuhkan

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.