Sunday, August 07, 2011

DAWAMA Tumbang, Pencetak Ketawa

Apabila ada satu pihak ditimpa malang, ada pihak lain mendapat rezeki. Apabila ada orang sakit, penjual ubat dapat buat bisnes. Demikianlah dalam kes tumbangnya DAWAMA.

Lapan tahun yang lalu, sebelum wujudnya DAWAMA, syarikat-syarikat pencetak banyak mendapat kontrak mencetak buku untuk Dewan Bahasa dan Pustaka.

Apabila DAWAMA diwujudkan, semua kerja percetakan DBP dobolot oleh DAWAMA. Terkulat-kulat pencetak lain....

Sekarang DAWAMA sudah tumbang, sedangkan DBP terpaksa membekalkan buku-buku teks untuk Kementerian Pelajaran.

Gosip pasaran bertiup kencang mengatakan DBP sudah tentu dalam keadaan amat tertekan dan memerlukan perkhidmatan syarikat-syarikat percetakan dengan nilai kontrak berjuta-juta ringgit.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Penulis Tegur PTS Previous entry: Perjumpaan Tahunan Peminat AinMaisarah: 26 - 28 November 2011
ahmadyani  on  08/07  at  09:59 PM

Sebab itu sistem monopoli di tegah dalam Islam. Ia adalah sistem tidak adil yang menindas.

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: