Tuesday, January 27, 2009

Dolak-dalik Pak Lah

Beberapa lama dahulu, saya pernah minum satu meja dengan bekas Ketua Pengarah DBP, YB Senator Dato' Dr. Firdaus Abdullah (beliau baru mengangkat sumpah minggu lalu).

Dato' Dr. Firdaus Abdullah, melalui sejarah GPMS (Gabungan Pelajar-pelajar Melayu Semenanjung), mempunyai hubungan baik dengan Pak Lah. 

Beliau memberitahu saya bahawa Pak Lah sudah mengarahkan menteri pelajaran, Hishamuddin Husein Onn, supaya memansuhkan PPSMI. Tetapi itulah yang masih tidak dilakukan oleh Hishamuddin.

Dato' Dr. Firdaus Abdullah juga pernah memberitahu saya bahawa apabila kontraknya sebagai KP DBP tamat, Pak Lah telah mengeluarkan surat kepada Hishamuddin supaya melantik semula beliau sebagai ketua pengarah DBP, tetapi menteri pelajaran itu sampai sekarang tidak mahu mengeluarkan surat perlantikannya. (Sampai hari ini jawatan KP DBP masih kosong.) 

Jika benar apa yang dikatakan oleh Dato' Dr. Firdaus Abdullah itu, nampaknya menteri pelajaran itu tidak mematuhi arahan Perdana Menteri. 

Tetapi betulkah Pak Lah tidak berdusta kepada Dato' Dr. Firdaus Abdullah?

Jika Hishamuddin tidak mahu memansuhkan PPSMI, sebagai Perdana Menteri Pak Lah sendiri lebih berkuasa dan boleh membatalkannya. Mengapa itu tidak dilakukannya? 

Nota: Semasa berkempen di Kuala Terengganu, Pak Lah memberi amaran kepada para penentang PPSMI supaya jangan mempolitikkan PPSMI. Dengan berkata begitu, tidakkah dia juga mempertahankan PPSMI?

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Kanak-kanak Mahu Dijadikan Pakar Rujuk Membuat Keputusan Dasar Pendidikan Kebangsaan Previous entry: Bota, Pengundi Muda dan PPSMI
Web Sutera  on  01/27  at  08:49 AM

Hairan, hairan!

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: