Saturday, June 26, 2010

Eksperimen Gaya Berbahasa dalam ‘Bara Cinta Canberra’

Ilham Hamdani adalah bintang terbaru di persada sastera negara apabila beliau memenangi Anugerah Sastera Perdana 2009 bagi kategori antologi cerpen melalui 'Mekar Sakura di Mimbar Cinta' terbitan PTS.

Dalam novelnya 'Bara Cinta Canberra' yang baru sahaja terbit, beliau melakukan eksperimen gaya berbahasa, di mana beliau menghidupkan semula penggunaan kata gantinama orang pertama dan orang kedua yang sudah dianggap bahasa klasik, yakni 'daku' dan 'dikau'.

Status 'sasterawan' yang beliau peroleh itu adalah sumber keyakinan bagi melakukan eksperimentasi demi melahirkan pola-pola baru dalam penggunaan Bahasa Melayu Tinggi (BMT).

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Hasnah Daud: Penterjemah PTS yang Termasuk dalam TOP 55 Penerima Royalti (jualan 2009) Previous entry: Testimoni: Royalti dari PTS untuk Membantu Bapa dan Membayar Hutang

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: