Thursday, October 20, 2011

Etika Bisnes Penerbit Menjadi Modal Penting dalam Suasana Persaingan Mendapatkan Penulis

Pada masa ini dunia penerbitan buku dalam Bahasa Melayu berkembang dengan baik, sehingga kedai-kedai buku sangat bergantung kepada jualan judul-judul Melayu untuk survival mereka.

Sektor buku yang paling aktif berkembang adalah (i) buku agama dan (ii) sastera remaja. Semua penerbit buku Melayu memasuki kedua-dua sektor ini.

Sektor buku remaja sedang mengalami fenomena lambakan judul, suatu situasi yang menyebabkan kerugian kepada penerbit apabila banyak buku mereka dipulangkan oleh kedai-kedai buku.

Perkembangan sektor buku agama pula sangat luar biasa, kerana pasaran sedang menyaksikan bagaimana jualan buku-buku agama edisi premium menunjukkan jualan yang sangat baik, dan menghasilkan keuntungan besar kepada penerbit.

Penerbit buku-buku agama berani mengeluarkan modal besar bagi menerbitkan buku-buku yang tebal dan mahal-mahal kerana sambutan dari pasaran sangat menguntungkan. Keadaan ini menyebabkan berlakunya persaingan kuat di kalangan penerbit bagi mendapatkan pengarang-pengarang yang mempunyai nama baik dalam pasaran. Mereka dilamar oleh banyak penerbit, masing-masing memberikan umpan yang menarik.

Dalam keadaan begini, isu amalan etika bisnes penerbit menjadi faktor yang sangat mempengaruhi keputusan pengarang sewaktu memilih penerbit.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Buku-Buku Otak Bisnes Orang Cina Previous entry: Jabatan Marketing PTS Melancarkan Kempen Membaca Musim Sambutan Tahun Baru dan Maal Hijrah

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.