Friday, November 17, 2006

Faisal Tehrani dan Novel Tidak Berkhasiat

Dalam artikel beliau, pemikir sastera paling berpengaruh saat ini, Sdr. Faisal Tehrani menghuraikan perbedaan antara novel sastera dan novel popular.

Kita syorkan semua mentee SifuPTS yang ikut serta dalam program penghasilan sastera jibunsyi membaca artikel beliau sebab ia amat informatif.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Novel
(5) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Tekanan Darah Sifu Rendah Previous entry: Bagaimana Menjual Buku ke Perpustakaan Desa
rastom  on  11/17  at  02:29 AM

Puan Ainon,

Terima kasih. Saya sudah baca. Postmodernisme itu tanda tanda kiamat. Mungkin SN Shahnon mendahului zaman di Malaysia dengan jawapan SHIT! kepada perkembangan mutakhir dunia intelektual Melayu.
——-

Amiene Rev  on  11/17  at  06:32 AM

buku novel tanpa ilmu pengetahuan tidak menarik.

alang kelana  on  11/17  at  08:31 AM

Setiap penulis bertanggung jawab dengan apa yang dia tulis.

Kalau menimbulkan pengaruh yang tidak baik, misalnya sebagai contoh saya menulis buku “77 TIP MENIPU DI INTERNET BAGI MENDAPATKAN DUIT” maka dosa setiap pembaca buku itu yang menggunakan teknik dari buku saya, akan direkodkan ke dalam pangkalan data saya dan rekod-rekod ini akan dibentangkan di mahkamah Akhirat.

Sebaliknya jika saya menulis buku “77 TIP KE ARAH KESEJAHTERAKAN RUMAHTANGGA” maka setiap pahala yang didapati oleh pembaca yang menggunakan teknil buku saya itu akan dimasukkan juga ke dalam pangkalan data saya dan rekod-rekod ini akan dibentangkan di mahkamah Akhirat.

Semoga kita sebagai penulis, berhati-hati laa…

alang kelana  on  11/17  at  06:04 PM

Bila dikenang balik kepada zaman silam di bangku sekolah, teringatlah saya, rupa-rupanya beratus-ratus buku yang saya baca, baca dan baca lagi dengan begitu rakus (sehingga ada seorang teman berkata sepada saya: “Setiap buku perpustakaan sekolah yang saya buka, saya nampak nama saudara tercatit sebagai peminjam salah seorang peminjam sebelumnya”...!!) sekali itu, rupa-rupanya yang termasuk ke dalam kategori “popular”.

Tetapi sekarang lebih teruk kerana buku-buku jenis ‘picisan’ begitu banyak dlambak oleh pihak-pihak yang sanggup menjadi alat kepada kospirasi kapitalis yang hanya mementingkan fulus semata-mata…!!!

dingin  on  11/18  at  03:26 PM

syok sendiri pun susah jugak

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.