Tuesday, July 24, 2007

Fenomena “dunia aneh” dalam Fiksyen Spekulatif

Orson Scott Card mengatakan penulis fiksyen spekulatif hendaklah mencipta sebuah dunia yang aneh, kemudian dari awal-awal lagi dunia itu sudah diperkenalkan kepada pembaca.

Dalam karya fantasi yang berkualiti, pengarang bukan hanya mencipta dunia aneh itu, dia juga mencipta satu set hukum-hukum alam semula jadi yang hanya berlaku dalam dunia anehnya itu. PENTING: Segala peristiwa dalam cerita saudara itu hendaklah mematuhi hukum-hukum tersebut dari awal cerita sehingga hujung cerita.

Contoh sebuah dunia aneh adalah di mana, dalam dunia itu, sang hero dapat berjumpa dan bercakap-cakap dengan dirinya sendiri.

Saya sangat bersetuju dengan pandangan Profesor Kecil Firdaus Ariff apabila beliau mengatakan dengan menciptakan hukum-hukum alam semula jadi yang berlaku hanya di dunia aneh itu, kita secara automatis terlepas daripada sekatan konsep yang terpakai dalam dunia realiti seperti konsep magik, sihir, karomah, mukjizat dan seumpamanya.

Justeru, di dunia aneh yang saudara ciptakan, ada hukum semulajadi yang membolehkan semua warga dunia itu berjumpa dengan dirinya sendiri. Ini hanya berlaku di dunia aneh itu sahaja.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Buku Fiksyen Sains & Fantasi
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Bisnes Buku, Bisnes Majalah Previous entry: Brand Penulis: Product-Line dan Lead-product

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.