Monday, July 23, 2007

Game Struktural dalam Sai-Fai

Karya-karya H. G. Wells adalah logikal dan serius. Dalam cerita-cerita ciptaannya seperti dalam The Time Machine, beliau mebuat ekstrapolasi berkenaan pelbagai mesin dan kenderaan yang dapat dicipta oleh kemajuan sains, serta perkara-perkara yang mungkin akan terjadi.

Dari sudut kandungan teori-teori dan logik sains, karya-karya Jules Verne, penulis berbangsa Perancis, kurang serius. Sebagai cobtoh, karya beliau yang paling terkenal i seluruh dunia Around the World in Eighty Days mengandungi cerita-cerita pelik berkenaan dunia sebenar semasa zaman Verne hidup.

Cerita Around the World in Eighty Days menjadi fiksyen sains disebabkan penutup cerita itu adalah didasarkan pada pengetahuan tentang suatu fakta sains - bahawa apabila seseorang itu mengembara dengan mengambil jalan yang menuju arah timur, hero dalam cerita itu sampai 1 hari lebih awal, yakni apabila dia melintasi Garis Waktu Antarabangsa.

Dalam The War of the World karya H.G. Wells, makhluk-makhluk dari planet Marikh yang menyerang Bumi kalah kepada serangan penyakit selsema biasa.

Kesudahan cerita dalam kedua-dua buku itu mengembalikan keyakinan pembaca terhadap hukum-hukum alam semulajadi ciptaan Tuhan. Inilah yang dikatakan unsur "game struktural" dalam fiksyen sains dan fantasi.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Buku Fiksyen Sains & Fantasi
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Meratap-ratap Mahukan Hadiah Lebih Besar Previous entry: Tip Survival Penerbit: Bos Sudah Tua Tetapi Masih Menentukan Manuskrip yang Terbit

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.