Friday, June 29, 2007

Ini Pula Nasib Penulis Buku Agama Ditipu Penerbit Buku Agama

Seorang ustaz mengadu begini: Beliau menghantar manuskripnya kepada sebuah penerbit buku-buku agama yang terkenal, penerbit "T-S-T Jbsa Sdn. Bhd.".

Penerbit ini sudah lama usianya. Ia sudah menerbitkan beratus-ratus judul kitab agama, daripada yang tebal-tebal, yang berjilid-jilid, yang kulit keras, sampai yang kecil-kecil.

Selepas itu si ustaz pergi melanjutkan pelajarannya ke Mesir, buat PhD di al-Azhar.

Kemudian adiknya terjumpa buku abangnya di kedai buku. Lalu si adik pun hantar SMS kepada abangnya di Mesir memberitahu bukunya sudah terbit.

Apabila beliau pulang bercuti, beliau pun pergi ke pejabat penerbit itu dan bertanyakan betulkah bukunya sudah terbit dan mengapa beliau tidak dimaklumkan.

Beliau pun diberi 8 naskhah percuma bukunya itu oleh si penerbit.

Selepas beberapa lama, beliau bertanya kepada penerbit itu bagaimana pula dengan royaltinya. Apa kata Mamak itu? - bukunya tidak laku, jadi tidak ada royalti.

Kepada penulis buku-buku agama yang baru belajar menulis, jangan yakin penerbit buku-buku agama tidak mungkin menganiayai penulis buku agama. Siasat dahulu latar belakang sesebuah penerbit itu sebelum menyerahkan manuskrip saudara kepadanya.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Royalti
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Program Pembangunan Bakat Penulisan Novel-novel Sai-Fai PTS FORTUNA Previous entry: Khutbah Jumaat PTS: Falsafah 'Tangan Kapitalis' Membantu 'Misi Sosialis'

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.