Thursday, April 29, 2010

Karya Abdul Latip Talib Membantu Pelajar Mendapat Markah A

Banyak kali kita menerima laporan bagaimana pelajar sekolah yang membaca novel-novel sejarah Islam karya Abdul Latip Talip berjaya memperbaiki markah ujian mata pelajaran sejarah Islam.

Cerita bagaimana buku-buku PTS membantu prestasi pelajaran murid sekolah bukan hanya berlaku dengan karya siri novel sejarah Islam. Buku-buku fiksyen kanak-kanak dan remaja terbitan PTS juga membantu prestasi subjek Bahasa Melayu murid-murid kerana fiksyen PTS menggunakan Bahasa Melayu Tinggi (BMT).

Malah kita juga mendengar laporan dari ibu bapa yang bercerita bagaimana anak-anak kecil mereka terdorong mahu cepat belajar membaca apabila dibelikan Komik-M terbitan PTS. Inilah faktor yang menyebabkan komok-komik PTS diterbitkan dengan menggunakan bahasa Melayu Tinggi supaya dengan demikian komik-komik tersebut dapat digunakan sebagai alat bantu mengajar bahasa.

NOTA: Puan Shima Mahiddin (foto FB) menulis komen dalam FaceBook: "SubhanaALLAH....moga ALLAH merahmati sasterawan Abdul Latip Talip & PTS. Suatu usaha yang terpuji. Anak2 saya berumur 11 & 12 thn amat meminati novel2 sejarah Islam karya beliau sehingga subjek sirah yang sukar dlm UPKK sek. agama dapat A berkat tulisan beliau... SYABAS & TAHNIAH sekali lagi buat Sasterawan Abdul Latip Talip & PTS."

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(2) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Fiksyen adalah Alat Bantu Pendidikan Moral Baik dan Moral Tidak Baik Previous entry: Editor dan Designer PTS Bertungkus-lumus Dikejar Jadual Kempen Bulan Puasa
Abdul Latip  on  04/29  at  07:38 AM

Subhanallah…walhamdulillah…Allahu Akbar

Abdul Latip  on  04/29  at  08:29 AM

Subhanallah…

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.