Friday, December 22, 2006

Orang Baru: Belajar Berkawan, Jangan Belajar Bersaing

Saudara hendak menerbitkan siri buku komik cerita agama untuk bacaan kanak-kanak yang dapat dijual dengan harga RM1.90sen.

Setakat yang saudara tahu, buku seperti itu banyak dalam pasaran tetapi kualiti lukisannya tidak bagus. Jadi saudara hendak menerbitkan buku-buku seperti itu dengan lukisan yang lebih bagus.

Ya tak ya, ada penulis dan pelukis yang datang membawa manuskrip seperti yang saudara mahu. Memang cerita dan lukisannya bagus.

Saudara pun segera membayar tunai RM7 ribu bagi membeli hakcipta 7 siri itu. Memang murah.

Dua tahun kemudian siri itu masih tidak dapat saudara terbitkan. Mengapa? Sebab saudara tidak cukup modal bagi mencetak 10 ribu naskhah bagi setiap siri (10,000 X 7 siri = 70 ribu naskhah semuanya). Kalau tidak dicetak sebanyak itu, kos cetaknya naik, oleh itu tidak dapat hendak dijual pada harga RM1.90 sen satu.

Maklumat adalah penting dalam bisnes. Dapatkan maklumat yang betul sebelum membuat keputusan.

Dari manakah saudara boleh mendapatkan maklumat bisnes? Tentulah daripada orang-orang bisnes.

Orang baru tidak mempunyai banyak maklumat. Orang lama banyak maklumat. Belajar merendah diri kepada orang lama. Selalu tabik-tabik. Ke mana pergi, banyakkan menanam budi. Dalam bisnes, kawan tolong kawan.

Belajar berkawan. Jangan bersaing.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Penerbitan Buku
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Kedai Buku Bukan Setor Penerbit Previous entry: Penulis Baru dan Strategi Survival dalam Dunia Bisnes Buku

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: