Wednesday, February 28, 2007

Panduan Menerbitkan Buku Sastera Remaja Awal (1)

Statistik jualan buku sastera remaja yang ada pada kita menunjukkan sektor in sedang berkembang dengan pesat. Kita mengajak rakan-rakan penerbit supaya masuk sektor ini sekarang, sementara trend sedang menaik.

Setiap genre buku mempunyai logik angkanya sendiri. Penerbit baru perlu sentiasa ingat fakta ini.

Bisnes menerbitkan dan menjual buku sastera dewasa tidak serupa dengan menerbitkan dan menjual buku sastera remaja awal. Remaja awal adalah antara 8 - 12 tahun.

(1) Sebagaimana dengan buku kanak-kanak, buku remaja awal dibeli oleh ibu bapa, dan dibaca oleh anak-anak. Jadi, yang membeli orang lain, yang membaca orang lain. Buku sastera dewasa dibeli dan dibaca oleh orang yang sama.

(2) Orang yang paling penting membuat keputusan ke atas buku untuk bacaan remaja awal adalah ibu, bukan bapa. Ibu-ibu lebih besar peranannya memilih buku-buku apa yang anak-anak mereka boleh baca dan tidak boleh baca.

(3) Isi kandungan buku-buku itu mesti mengambil kira apa yang ibu-ibu mahu.

(4) Wajah kulit buku-buku itu juga perlu mengambil kira bias dan citarasa ibu-ibu. Kulit yang 'brutal' tidak disukai oleh ibu-ibu. Jadi, kulit buku remaja awal mesti disukai oleh ibu-ibu dan juga si anak remaja awal.

(5) Remaja awal pergi ke kedai buku ditemani oleh ibu bapa mereka, oleh itu proses pembelian buku-buku bacaan remaja awal amat dipengaruhi oleh sikap ibu bapa terhadap buku yang dipilih oleh anak mereka.

(6) Budaya membawa anak-anak masuk kedai buku adalah budaya kelas menengah di bandar-bandar utama. Hanya ibu bapa yang berpelajaran mempunyai budaya membelikan buku-buku sastera remaja untuk anak-anak remaja mereka. Inilah faktor yang menyebabkan buku remaja laku di bandar-bandar utama, manakala ia sukar dijual di luar bandar utama.

(7) Citarasa kelas menengah di bandar-bandar utama tentang wajah kulit buku tidak serupa dengan citarasa kelas rendah. Wajah kulit buku untuk mereka perlu lebih cantik, lebih urban, lebih tinggi taraf seninya.

Masuklah sektor ini sekarang. Kata pepatah orang bisnes: Ketuklah besi sementara ia masih panas.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Penerbitan Buku
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: UNIKA Sangat Slooow... Previous entry: 'harus' dan 'wajib'

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.