Saturday, February 28, 2009

Panduan Menghadiri Rapat Anti-PPSMI Hari Ini

Tempat berkumpul:

1. Di depan Sogo: Mula bergerak jam 1.30 ptg.

2. Pasar Seni: Mula bergerak jam 1.30 ptg.

3. Masjid Negara: Mula bergerak jam 2.00 ptg.

Pakaian: Baju putih.

Bawa: Air minuman dan tuala kecil.

Peringatan: Ikut arahan daripada Unit Amal supaya ketenteraman awam terjaga. 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Akan Terbit Previous entry: Pelajar UKM Bidang Dakwah Melawat PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  03/07  at  12:48 PM

Saudara/saudari sekalian,

Syabas! Gerakan kita berjalan juga walaupun ada rintangan. Tapi, kerajaan UMNO khasnya lidah bercabang. Dibenar adakan perarakan dan perhimpunan, tapi panggil FRU. Buat kacau, pukul orang ramai, tembak pemedih mata, pancutkan meriam air.  Kemudian tuduh, kata orang ramai tak ikut peraturan, tak ikut amaran! Memang laknatullah, kalian semua yang bercabang lidah. Di akhirat nanti akan digunting Allah lidahmu.

Muak! Muak bila tengok muka Hishamudin bercakap. Tujuh kali keluar TV ulang cakap yang sama. Tanya kenapa sudah enam tahun PPSMI dijalankan, baru sekarang nak protes?  Baru sekarang nak buat bantahan?  Baru sekarang buat perhimpunan? 

Memanglah Hishamuddin laknat ini pekak telinga dan bbuta mata.  Dia tahu tak? Dia sedar tak? masa diumumkan PPSMI dulu lagi kita sudah buat bantahan. Macam-macam cara. Hantar surat bantahan. hantar wakil berjumpa mantan PM.  Jumpa Dollah Badwi.  Tetapi bila orang kami nak jumpa Hishamuddin, dia dengan bongkak, sombongnya, tak layan. Tak mahu jumpa, dan kata tak ada apa-apa lagi yang nak dibincangkan.  Lepas itu mendabik dada, kata dengan kepala batunya, dia tetap akan teruskan PPSMI walau apapun rakyat kata.

Enam tahun itu maknanya orang Melayu kita terlalu penyabar. Jadi selepas enam tahun berlalu, kesabaran orang Melayu sudah sampai hadnya. Dan Hisahmuddin tak boleh berdolak dalik lagi. Namun begitu, nampaknya Hishamuddin dah tak mahu dengar cakap rakyat. 

Jadi wahai orang-orang Johor, apakah anda semua hati batu, kepala biawak, dan mukla tampal kulit babi, tak sedar lagi wakil rakyat anda macam itu? Kalau anda sudah sedar, bangunlah menentang! Tulis surat ramai-ramai,  buat undi tak percaya kepadanya. Mintak dia turun sekarang juga. Jangan biarkan anak cucu cicit kita semua dilaknatnya.  Biarlah anak-anak dia saja yang dilaknatinya.

Hishamudin ini memang sudah tak bermaruah lagi. Tak sangka anak orang besar-besar, tapi perangainya macam anak keparat. Langsung tak berhati perut. 

Pak Lah malam ini dah keluarkan kenyataan yang tegas juga bunyinya. Nada suaranya yang mendatar sedioh, tapi isinya macam mengancam dan memberi kata du kepada Hishamuddin. Jadi, Hishamuddin kena buat keputusan, sama ada dia masih mahu teruskan PPSMI atau sebaliknya? Kata-kata begini memang besar ertinya.

Pak Lah mengaku desakan demi desakan semakin besar dan kuat, kalau Hishamuddin masih terus bertegak dengan pendiriannya. Sepatutnya Hisahmuddin sedarlah diri… kalau sudah sampai Pak Lah terpaksa berdehem-pdehem begitu, kena bijaksana dan tidak lagi sentimen macam orang gila kuasa!

Kalau Hishamuddin tak berundur dari pendiriannya, akan datang, lagi besar perhimpunan diadakan kerana mahu tunjuk padanya bahawa gerakan begini bukan gerakan yang hanya diwakili oleh segelintir rakyat, tetapi ini adalah lambang dan mewakili suara rakyat selutruhnya. 

Apakah Hishamuddin pekak telinganya lagi?

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.