Monday, September 24, 2012

Pasaran Novel Popular

Pasaran novel popular adalah besar, terutama sekali novel-novel popular yang bertemakan pergaulan besas dan skandal-skandal hubungan lelaki dan perempuan dalam masyakarat kota.

Pengedaran novel ini sangat efisien, sehingga ia dapat dijual di pekan-pekan kecil, malah ada yang sampai ke kedai-kedai runcit di kampung-kampung.

Pembeli utama novel jenis ini adalah remaja perempuan yang sedang bersekolah di sekolah menengah. Meskipun sekolah tidak membenarkan pelajar membawa novel-novel ini ke premis sekolah, pelajar perempuan sanggup berkongsi duit bagi membelinya.

Pihak yang paling membuat untung adalah pengedar, bukan penerbit ataupun penulis.

Diskaun yang diambil oleh pengedar boleh sampai 60% daripada harga jualan.

 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(3) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Menerokai Pasaran Buku Audio dalam Bahasa Melayu Previous entry: Tip Survival Penulis: Buku di Rak Buku
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  09/25  at  09:50 PM

Pn Ainon, terima kasih atas perkongsian.

1. Berapakah anggaran nilai pasaran novel popular ini?

2. Pada pandangan Pn Ainon, adakah ini merupakan usaha terancang untuk menyebarkan kerosakan di kalangan anak bangsa (pastinya majoriti pembaca adalah dari kalangan remaja perempuan berbangsa Melayu Islam), atau semata-mata berteraskan keuntungan, atau kedua-duanya sekali?

Terima Kasih.

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  11/10  at  02:48 PM

Saya sda sebuah novel SEJARAH MELAYU yang bertajuk “ADISATRIA SEJANA BUMI” nama penulisnya DRSIDINA CHEWAN. Novel ini mengisahkan….

Tersebutlah peristiwa kisah BANGSOMU dari era pra sejarah, yakni telah tercatat dalam minda sejarah tamadun Nusa dan Bangsa Melayu purba [Bangsomu]

AGUNG INDERA BUMI mempunyai putera tunggal yang luar biasa bernama PETRA AHMAD bergelar LANG KABOT. Beliau memiliki ciri-ciri keperwiraan dan kebijaksanaan seperti apa yang dimiliki oleh moyangnya RATU MEK MATAHARI. Ayahandanya memdidik beliau sedemikian rupa agar menjadi seorang pewira penyelamat bangsa dan nusa.
Di zaman pemerintahan AGUNG INDERA BUMI, Nusa Sejana Padang bertambah kemashyurannya dan menjadi penaungChampa Negara. Sejana Padang amat digeruni oleh raja - raja lain kerana menpunyai angkatan laut yang kuat dan besar yang bertapak KOTA KWANG yang mengawal laut mulayu keseluruhannya
Berjayakah beliau menjadi penyelamat bangsa dan nusa? Bagaimana pula pencintaannya dengan Putri Seri Kandi?

saya berharap pihak admin sudi menolong saya memasarkan novel saya ini… jutaan terima kasih saya ucapkan u pihak admin..
* ini no hp sya..0142956275..

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  12/12  at  04:26 PM

sy dah baca separuh buk SEJARAH MELAYU dalam bentuk novel ini yang bertajuk “ADISATRIA SEJANA BUMI” nama penulisnya DRSIDINA CHEWAN. Novel ini mengisahkan sejarah besut yg bermula pd tahun 2500 b.c. ada sedikit diceritakan pasal siti keturah.

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.