Monday, September 17, 2007

Patutkah Penulis Menerbitkan Karyanya Sendiri: Surat Tuan Osman Affan

Assalamualaikum.

Puan Sifu dan Dr. Asmadi yang saya hormati, semoga dilimpahi rahmat sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini.

Setelah saya membaca tulisan Dr Asmadi beberapa kali, saya setuju dengan pendapat beliau mengenai penulis tidak menerbitkan buku sendiri. Bukan kerana hendak mengampu PTS, tetapi kerana kepakaran utama seorang penulis adalah untuk menulis, bukan untuk memerah otak mencari jalan bagaimana hendak mengedarkan buku tulisannya ke semua kedai buku.

Semasa saya hendak mula menulis dulu, saya ada mendapat nasihat yang sangat baik daripada En. Fauzul Naim mengenai perkara ini. Nasihat beliau ialah seorang penulis perlu fokuskan tenaganya kepada menghasilkan buku. Jika seorang penulis mahu jadi penerbit dan pengedar, pasti fikirannya akan lebih bercelaru dan akhirnya apa yang dikejar tak dapat, apa yang dikendong berciciran.

Saya juga ada menjual buku-buku saya melalui program saya sendiri namun saya tidak akan mampu menjual buku saya sebanyak mana yang dijual oleh PTS sendiri.

Saya pernah pergi satu kedai buku kecil di Terengganu dan merasa terkejut kerana ada juga buku saya di situ. Inilah hasil kerja orang yang mahir dalam bidang mereka (PTS).

Terima kasih kepada warga kerja PTS. :)

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Penulis Self-published
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Penulis PTS Paling Setia Previous entry: Patutkan Penulis Menerbitkan Bukunya Sendiri: Surat Dr. Tengku Asmadi

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.