Thursday, July 13, 2006

Promosi: Ingkar Janji Penerbit

Apabila penerbit ingkar janji, saudara boleh menamatkan persetujuan-persetujuan yang terkandung dalam dokumen perjanjian penerbitan yang saudara tandatangani.Cuba saudara baca semula dalam dokumen itu, ada ataupun tidak klausa yang menyatakan dengan jelas bahawa pihak penerbit akan mengambil tanggungjawab mempromosi, mengedar dan menjual karya saudara?Apakah yang dikatakan 'mempromosi'? Antara bukti-bukti bahawa penerbit saudara itu melakukan aktiviti promosi adalah memasukkan buku saudara dalam katalog yang dicetak, katalog internet, mempamerkan buku saudara dalam pesta buku, menghantar buku saudara ke media massa untuk resensi, mengaturkan penampilan saudara di khalayak supaya orang ramai kenal saudara dan buku saudara, mengaturkan sesi yang membincangkan buku saudara dan lain-lain aktiviti dengan tujuan memperkenalkan buku dan penulis.

Jika saudara dapati selepas setahun jualan buku saudara lembap, tidak laku sebagaimana yang sepatutnya, ini bermakna ada kemungkinan penerbit saudara ingkar janji.

Jika saudara tidak puas hati dengan angka jualan buku saudara, ini pun bermakna ada kemungkinan penerbit saudara ingkar janji.

Jika saudara tidak pernah menerima laporan jualan buku saudara, itu adalah perbuatan ingkar janji pada pihak penerbit.

Jika saudara tidak pernah menerima wang royalti, itu juga membuktikan penerbit saudara ingkar janji.

Sebenarnya sebagai penulis, saudara berhak menamatkan perjanjian penerbitan yang saudara tandatangani apabila terdapat bukti-bukti jelas bahawa penerbit tidak melakukan langkah-langkah mempromosi, mengedar dan menjual buku saudara, sebagaimana yang tertulis dalam klausa-klausa perjanjian, sehingga saudara tidak puas hati dengan prestasi jualan buku saudara itu.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Undang-undang & Harta Intelek
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Pasaran Novel Cinta - update Previous entry: Hak Penulis dan Penerbit yang Ingkar Janji
buku 555  on  07/13  at  10:44 AM

Puan Ainon, apa yang puan terangkan tentang penerbit yang ingkar janji tentunya kalau hakcipta karya masih kepunyaan penulis, tapi kalau sudah jadi milik penerbit tentu penulis tak boleh nak buat apa2 lagi.
——-

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.