Saturday, August 18, 2007

Sektor Sastera: Mana Sastera Jantan

Apabila saudara masuk kedai buku, saudara dapat lihat buku-buku sastera remaja sudah (a) diberi rak-rak khas, dan (b) diletakkan di kawasan tidak jauh dari pintu masuk.

Dua perkara itu adalah bukti bahawa buku-buku sastera remaja bergerak laju.

Isunya sekarang adalah (i) mempelbagaikan isi kandungan cerita dalam sastera remaja, dan (b) membanyakkan lagi judul baru setiap bulan.

Dalam keadaan sekarang, majoriti sastera remaja adalah ditargetkan kepada remaja perempuan. Jadi tidak hairanlah apabila perempuan lebih banyak membaca novel.

Buku-buku fantasi pun dipakejkan supaya remaja perempuan suka membeli dan membacanya. Itulah sebabnya wajah kulit buku-buku itu memang sesuai dengan citarasa perempuan.

Jadi kita melihat kesan "ayam dengan telur" sedang berlaku. Penerbit menerbitkan novel untuk perempuan. Perempuan baca novel. Lelaki tidak baca novel. Penulis lelaki pun menulis novel untuk perempuan. Penerbit pun semakin menerbitkan novel untuk perempuan.

Bak kata Sdr. Mat Jan, kita amat mahukan sastera remaja yang lebih "jantan" bagi memenuhi keperluan remaja lelaki. Beliau dipertanggungjawabkan oleh pengurusan PTS supaya membuka pasaran sastera jantan. Berat mana mata memandang, berat lagi bahu yang memikul....

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Novel
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: DBP+PTS+UPND = 1% Previous entry: Surah Yusuf dan Dialog Orang Yahudi
panaharjuna  on  08/19  at  11:15 PM

Nama pun Mat Jan, sudah tentulah mencari satera <strong>jantan<strong> itu kerja dia.
——-

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.