Monday, September 24, 2007

Skim Pinjaman Buku Teks 100%: Apa Agenda Tersembunyi yang Rakyat Perlu Tahu

Pendahuluan: SPBT 100% adalah bantuan yang diberikan kepada ibu bapa kaya. Mereka pun tidak pernah meminta bantuan itu! Mengapakah menteri pelajaran kita memaksa kerajaan menanggung beban berjuta-juta ringgit bagi membiayai bantuan kepada ibu bapa yang kaya raya??? Apa untungnya kepada menteri?

PTS sedang kecut perut! Kita kecut perut meskipun kita tidak menerbitkan buku teks sekolah. Mengapa?

1. Masalah cash-flow kedai-kedai buku akan memukul penerbit

Kedai-kedai buku dan penerbit kecut perut sebab jualan buku teks di pasaran terbuka sangat penting kepada turnover kedai buku pada hujung tahun. Dulu, murid-murid yang tidak menerima SPBT pergi ke kedai bagi membeli sendiri buku teks mereka, jadi kedai dapat cari makan.

Apabila jualan buku teks hilang, maka kedai buku akan mengalami cash flow problem yang bukan sedikit. Apabila kedai buku mengalami krisis aliran tunai, para penerbit buku akan terpukul. Bayaran kepada penerbit seperti PTS akan dilambatkan, ataupun tidak dibayar langsung.

Bagi kedai buku yang banyak menjual kepada pasaran sekolah Cina, jumlah jualan yang hilang adalah sangat besar sebab banyak murid Cina tidak mendapat SPBT disebabkan ibu bapa mereka kaya. Dianggarkan sekolah-sekolah Cina hanya menerima lebih kurang 60% bantuan SPBT. Bakinya semua dibeli sendiri oleh ibu bapa kaya.

2. Masalah kepada pengusaha kedai-kedai buku dalam kawasan sekolah

Sebelum Bajet 2008, tender bagi menjalankan kedai buku koperasi sekolah sudah ditandatangani di banyak sekolah. Kedai-kedai buku yang agresif, sanggup membayar sehingga RM10 per murid untuk mendapatkan tender membuka kedai dalam kawasan sekolah. Ini berdasarkan anggaran bahawa mereka akan dapat menjual buku teks, buku kerja, bahan tambahan dan alat tulis kepada murid-murid sekolah.

Kini komponen terbesar jualan buku teks sudah hilang sebab semua murid menerima SPBT. Ada kedai buku yang akan hilang duit tahun ini. Kesannya bayaran kepada penerbit seperti PTS akan terjejas.

3. Masalah surat pekeliling melarang jualan buku latihan tambahan

Surat pekeliling ini sudah lama ada tetapi pelaksanaannya selalu tidak menjadi. Malah tahun lepas, menteri sendiri sudah melarang jualan buku latihan tambahan, tetapi ditarik balik pada saat-saat akhir atas rayuan penerbit dan penjual buku.

Nampaknya tahun ini surat pekeliling itu akan keluar lagi, dan kemungkinan akan dikuatkuasakan dengan tegas. Ada 2 Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) yang sudah menghantar surat pekeliling ini. Maknanya, satu lagi sumber bisnes dan cash flow kedai-kedai buku akan terputus.

Mencari Remedi Mengatasi Masalah Ini

Kedai buku adalah salah satu komponen dalam service-chain buku yang sangat penting. Apabila kedai buku tumbang, maka saluran utama kita menyampaikan buku kepada masyarakat akan putus.

Tanpa adanya kedai buku bagaimanakah orang ramai hendak mendapatkan buku, khususnya di bandar-bandar kecil dan sederhana. Jualan buku melalui saluran lain, seperti internet, belum mencapai jumlah yang boleh disamakan dengan jualan melalui kedai buku.

Penerbit dan dan kedai-kedai buku perlu berganding bahu mencari jalan bagaimana hendak menarik ibu bapa dan pelajar masuk ke kedai-kedai semula hujung tahun ini. Jika tidak, ada kedai buku akan gulung tikar. Apabila kedai gulung tikar, habislah, penerbit tidak dapat menagih hutangnya!

Nota: Persatuan penerbit dan persatuan penjual buku tidak pernah dirundingi sebelum dasar 100% SPBT diumumkan.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Penerbitan Buku
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Penulis Menjadi Penerbit Previous entry: Lelaki dan Komik: Surat Seorang Isteri

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.