Wednesday, April 25, 2007

Sukarnya Berniaga dengan Penyair

Dari segi jualan, jualan buku puisi sajak adalah paling corot berbanding dengan jualan genre lain. Menjual buku sastera klasik Melayu pun nampaknya lebih mudah. Rekod jualan Yayasan Karyawan yang menjual set sastera agung Melayu menjadi bukti. Ini suatu perkara yang menghairankan.

Menjual buku koleksi pantun pun nampaknya lebih mudah. Dalam DBP-Dawama dikatakan tidak pandai menjual buku, tetapi buku-buku koleksi pantun DBP semuanya diulangcetak, sedangkan buku itu mahal harganya, maklumlah ia tebal dan terbit dalam edisi kulit tebal juga.

Jika faktor jumlah peminat dijadikan alasan, jumlah peminat sajak adalah lebih besar daripada jumlah peminat kitab sastera klasik.

Banyak orang menulis sajak, meskipun barangkali sajak-sajak mereka tidak disiarkan. Mengapakah orang yang menulis sajak tidak membeli banyak buku sajak?

Jika harga dijadikan alasan, buku sajak lebih murah harganya dibandingkan daripada buku sastera klasik.

Jika sekolah dijadikan alasan, puisi klasik dan moden diajarkan di sekolah-sekolah sejak Tahun 4 di sekolah rendah. Malah dalam sebarang acara pentas di sekolah, pasti ada acara murid sekolah membacakan puisi.

Kita sebagai penerbit mempunyai maklumat berkenaan antologi sajak-sajak yang bagaimana yang dapat dijual, tetapi apabila kita kemukakan idea itu kepada beberapa penyair yang 'ada nama', walaupun tidaklah besar sangat nama mereka, tanpa menimang-nimang dahulu idea kita itu, mereka terus tidak mahu bercakap tentang idea sajak ala kuih-tempah.

Namun syukurlah, ada beberapa orang mentee SifuPTS yang bersikap terbuka dengan idea-idea eksperimental dan lateral, maka eksperimen kita yang pertama jelas menjanjikan kejayaan apabila antologi KOLEKSI TERINDAH PUISI CINTA ISLAMI terbit nanti, insya Allah tahun 2007.

Hmm... (sambil menggaru-garu kepala) ....

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Fakulti Pemasaran Buku
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Tiru Penulis ini: Mohamad Kholid Hamzah Previous entry: Buku Ini Juga Sudah Dilesen oleh Jakarta

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.