Friday, December 25, 2009

Surah al-Kafirun dalam bahasa Iban

Enggau nama Allah petara ti pemadu manah serta ti pemadu penyayau.

1. Sebut meh ulih nuan oh kita ti enda arap ka petara serta nyembah petara ti salah!

2. Aku enda nyembah utai ti disembah bala kita.

3. Lalu kita pan enda nyembah petara ti disembah aku.

4. Aku pan pia mega nadai nyembah utai ti disembah bala kita.

5. Kita pan nadai kala nyembah petara ti disembah aku.

6. Enggi kita pengarap kita lalu, bagi aku pengarap aku.

Nota: PTS sedang mengusahakan penterjemahan dan penerbitan al-Quran ke dalam bahasa Iban dan Kadazan. Projek-projek ini dilaksanakan oleh anak syarikat PTS Darul Furqan Sdn. Bhd.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(3) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Jangan Serahkan Manuskrip Sebelum Kaji Kadar Royalti yang Ditawarkan Previous entry: Buku Perlu Ditulis dan Dipakej Khusus untuk Target Pembaca yang Tepat
.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  03/16  at  02:56 PM

Alhamdulillah, ade jugak usaha yg begini mulia…
6 tahun dulu saya ada islam kan seorang iban, tp susah betul nak fahamkan dia tentang Al-Qur’an. Jd, saya cuma titikberatkan perihal solat dulu.

Kami selalu solat berjemaah 5 waktu di rumah sahaja, sebab fisrt time saya bawak dia pegi solat jumaat dan masjid sesak, jadi saya mintak dia duduk mana2 dulu, dpn org pon boleh, tp, dia cuba jugak “memboloskan” diri nak masuk duk dalam saf - duduk berhimpit2 antara 2 org. Sebab sebelum ni dia masuk gereja (dok dalam line) kakaka… ;p

Tapi, lepas beberapa bulan solat di rumah, satu hari dia bukak test pad, dia tulis surat yg tak pernah dihantar ke kampung. Mungkin nak luahkan sahaja… Sebalik surat tu, dia tulis surah al-fatihah dalam bahasa melayu (tulisan rumi)!!!

Saya agak kagum, selama ni dia jadi makmum, sambil tu dia hafal apa yg saya baca. Subhanallah…

Tp, lepas beberapa kali kami kecewa dgn institusi di senawang (tempat dia daftar masuk islam) dia masih tak didaftarkan lagi, dah berapa kali pegi, gambar hilang la, maklumat hilang la, then kami xpegi dah.

Skrg dia dah blk ke sarawak sbb family dia panggil balik. Sejak tu saya tak terima lagi apa khabar berita atau panggilan dari dia.. Mudah2an Allah tetapkan iman dia, amin~

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  03/27  at  12:08 AM

Macam mana nak dapatkan naskah Quran dalam bahasa Iban ini? Kalau nak beli order macam mana

.(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  04/22  at  02:11 PM

salam.
bila nak terbitkan Al-Quran terjemahan Kadazandusun. saya dah lama tunggu sejak PTS umum nak buat terjemahan tersebut. sekian terima kasih.

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: