Saturday, November 20, 2010

Surat: Isu Penulisan dan Penerbitan Novel Remaja

Assalamualaikum Puan Ainon, semoga Puan sihat dan dilimpahi rezeki yang berkat-berkat. Doa saya juga agar perniagaan Puan terus berkembang maju setiap tahun.

Saya sangat setuju dengan statement "remaja tidak loyal" dan "remaja sukakan pembaharuan". Antara faktor utama mereka tidak "loyal" adalah kerana pengaruh rakan. Mereka menentukan apa yang "cool" untuk mereka, mereka juga menentukan apa yang baik.

Oleh itu memenangi hati sekelompok remaja adalah lebih baik daripada cuba memenangi hati individu. Aktiviti pemasaran untuk dua kaedah ini amat berbeza.

Untuk mengatasi masalah "remaja yang mahukan pembaharuan" pula, penulis dan penerbit mesti berganding bahu mencuba yang baru.

Perniagaan dan produk mesti lebih fleksibel. Contohnya, kulit buku perlu ditukar.

Mengikut kajian kami, trend kulit buku 3 tahun lepas sudah kurang sambutan. Kos desain buku mungkin mencecah RM300-RM400, tetapi jika ianya dapat menaikkan 20% sales. Ini tentunya sesuatu yang perlu diambilkira.

Penulis perlu sentiasa up to date dengan trend, penerbit pun begitu juga, namun operasi syarikat adalah lebih penting, adakah sistem operasi syarikat atau SOP, fleksibel memenuhi kehendak remaja yang sentiasa mahukan perubahan. Wasalam.

Pengurus AinMaisarah

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Senarai Judul Buku Dijadualkan Masuk Gudang PTS Minggu Ini Previous entry: AHAD 12.12.10: Kursus Bahasa Persuasif

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.