Friday, December 28, 2007

Surat Pilihan: Tawaran Poligamist

Assalaamualaikum Puan,
 
Nama saya Rusli Alias dan saya sangat tertarik dengan apa yang dibincangkan dalam diskusi kuliah "Poligami: Ada-ada sahaja" di website PTS kelolaan puan.
 
Untuk makluman puan, saya adalah seorang poligamis dengan dua orang isteri. Di satu ketika dahulu saya juga turut mencari bahan-bahan yang boleh saya baca mengenai poligami sebagai panduan untuk diri saya sendiri. Namun, saya dapati bahan-bahan bacaan yang berkaitan begitu sukar didapati di pasaran. Dalam masa yang sama juga, saya sangat yakin bahawa poligami tidak sedikitpun mendatangkan sebarang mudharat kepada sesiapa sekalipun, baik kepada suami, isteri-isteri atau anak-anak jika ia dilaksanakan dengan adil dan betul. Malangnya, poligami ini terlalu sangat dikaitkan dengan kehuru-haraan rumahtangga, dan yang peliknya, yang membuat kaitan sedemikian ialah orang-orang yang tidak pernah terlibat dengan poligami. Sesungguhnya, masyarakat kita dari dahulu hingga sekarang sentiasa ditakut-takutkan oleh orang-orang kita sendiri, dengan satu keharusan Ilahi yang tidak sedikitpun memudharatkan sesiapa.
 
Di awal tahun ini, saya memutuskan untuk menulis sendiri buku yang berkaitan. Alhamdulillah, akhirnya saya berjaya menghasilkan buku itu dengan tajuk "POLIGAMI: MENGAPA GEGER" dan telah mula dipasarkan di sekitar Kuala Lumpur dan Kota Bharu dalam bulan Ogos yang lalu. Namun, saya tidak berkesempatan untuk membuat ikhtiar yang khusus untuk memasarkan buku itu kerana saya sendiri bekerja. Buku itu diterbitkan oleh saya sendiri tanpa sebarang penglibatan orang lain. Saya juga telah menyediakan website www.lamanpoligami.com untuk memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk memesan atau memberikan komen mengenainya.
 
Berdasarkan kepada soalan-soalan yang diajukan kepada saya oleh kawan-kawan serta orang-orang yang mengenali saya, saya mempunyai kepercayaan yang kuat bahawa persepsi orang-orang kita mengenai poligami adalah agak jauh dari yang sebenarnya. Bukanlah pula saya ingin mengatakan bahawa saya tahu segalanya, namun banyak pendapat-pendapat dari orang-orang yang tidak terlibat dengan poligami ini menunjukkan betapa bersalahannya kefahaman mereka tentang kehidupan, hati, perasaan dan emosi orang-orang yang berpoligami.
 
Saya rasa, dengan apa yang telah saya lalui setelah berpoligami semenjak tiga tahun yang lalu, saya boleh memberi sumbangan dalam ikhtiar kita untuk memberikan kefahaman yang lebih tepat mengenai poligami kepada masyarakat. Saya menulis email ini kepada puan dengan harapan kalau-kalau ada sebarang ruang yang puan boleh berikan kepada saya untuk menyampaikan sumbangan itu.
 
Sekian, wassalaam.
 
RUSLI ALIAS,
Kuala Lumpur

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Buku Agama
(1) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Datuk Datang Kursus Previous entry: Buku Ini Dipesan 1092 Naskhah oleh PNM
Alang  on  12/28  at  12:50 PM

Tuan Rusli Alias,

Teruskan usaha menulis tentang poligami. Saya percaya buku tuan tentu lebih istimewa daripada buku saya (Tip-Tip Poligami) kerana buku tuan adalah hasil pengalaman.

Tiada guru yang lebih berkesan dariada pengalaman.

-Alang-

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.