Sunday, February 28, 2010

Terbaru Dari Taufiqurrahman al-Azizy

Ini adalah novel ke-5 karya Taufiqurrahman al-Azizy terbitan PTS. Sebelum ini semua 4 novelnya terjual laris dan sudah diulangcetak.

Beliau adalah novelis Indonesia yang kedua terpopular selepas Habiburrahman al-Syerazi yang sangat terkenal dengan Ayat-ayat Cinta.

Taufiqurrahman adalah seorang ustaz lulusan pesantren dan kini mengajar di pesantren.

Bagi memenuhi permintaan daripada penggemar novel-novel Islami, PTS akan terus menerbitkan karya-karya penulis Indonesia yang sudah terbukti mendapat sambutan baik di negara itu.

Suatu fenomena yang menarik di Indonesia adalah di mana pesantren (sekolah pondok) mereka terus-menerus melahirkan golongan agama yang juga sasterawan. Semenjak Hamka, pesantren Indonesia tidak pernah berhenti melahirkan Hamka-Hamka kecil.

Salah satu ciri yang istimewa dalam karya-karya penulis pesantren adalah di mana iklim ruh Islam dalam  karya-karya itu sangat ketara, terasa dan mendalam apabila dibandingkan dengan karya-karya novel Islami yang dihasilkan oleh penulis bukan pesantren.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Tip Survival Penerbit: Editor Proaktif, Editor Pasif Previous entry: Apabila Banyak Penulis Baru Muncul, Penulis Lama Dilupakan

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.