Monday, October 18, 2010

Tip dari Ain Maisarah: 4 Judul dalam Satu Siri Novel Remaja

Puan Ain Maisarah adalah pengarang novel-novel ciklit dan teenlit Malaysia yang paling berjaya dalam pasaran buku Melayu.

Semenjak novel pertama beliau diterbitkan oleh PTS, nilai jualan novel-novel beliau sudah berjuta-juta ringgit, sehingga dengan menggunakan wang royaltinya beliau mampu membeli sebuah kondominium mewah berharga RM400 ribu.

Baru-baru ini beliau menjalankan survei kajian pasaran novel-novel bersiri. Hasil survei itu mendapati majoriti pembeli novel ciklit dan teenlit mahukan 4 judul sahaja dalam sesuatu siri.

Di Indonesia pula, PTS pernah bertanya berkenaan perkara yang sama kepada penerbit Mizan, iaitu penerbit buku kedua terbesar di negara itu. Pegawai Mizan memberitahu bahawa berdasarkan pengalaman Mizan, jumlah maksimum judul dalam siri ciklit adalah enam.

NOTA: Data jualan PTS menunjukkan novel-novel ramaja yang ditulis bersiri lebih tinggi angka jualannya daripada novel yang stand-alone. Data bayaran royalti PTS menunjukkan penulis novel remaja yang mempunyai siri menerima royalti lebih banyak daripada penulis yang tidak mempunyai siri.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Iklan! Projek Rumah Buku Mencari Hos Previous entry: Kuasa Wang dan Kepentingan Sastera

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.