Thursday, October 30, 2008

Tip Survival Bisnes dari Bapak Erwin

Sifu baru pulang malam tadi dari Jakarta menghadiri 'rapat kerja' IKAPI JAYA cabang Jakarta. IKAPI - Ikatan Penerbit Indonesia.

Seorang penceramah yang khusus diundang bagi menyampaikan pesan dalam majlis itu adalah Bapak Erwin (berbaju batik). Beliau baru berusia 32 tahun dan syarikat konglomerat yang dipusakai daripada ayah beliau 10 tahun lalu (sewaktu beliau berusia 22 tahun) kini mempunyai lebih 14 ribu pekerja.

Bapak Erwin adalah berdarah Bugis dari Makasar.

Beliau diundang bagi menasihati anggota IKAPI bagaimana caranya hendak memastikan survival bisnes keluarga. 

Menurut beliau, semasa mengambil alih syarikat daripada ayahnya, hampir 20% pekerja ada kaitan jauh dan dekat dengan keluarga dan saudara maranya. 

Apa yang beliau lakukan, mana-mana anggota keluarga yang bagus, mereka tidak dibuang kerja. Mana-mana yang tidak bagus mereka dibuang kerja.

Akibat keputusannya itu beliau dicaci-maki oleh keluarganya sendiri, tetapi bagi beliau perkara itu terpaksa dilakukannya bagi menjaga kepentingan ribuan keluarga pekerja lain yang bergantung rezeki kepada survival syarikatnya.

(Laporan lanjut pesan Bapak Erwin akan saya tulis lagi.) 

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Mencipta Blog di Mana Pengarang Mempromosi Karya Sastera Remaja Previous entry: Kicap Buat Pengganti Air Garam

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.