Monday, July 23, 2007

Tip Survival Penerbit: Bos Sudah Tua Tetapi Masih Menentukan Manuskrip yang Terbit

Entri ini ditulis bagi bacaan saudara yang memiliki syarikat penerbitan.

Banyak syarikat penerbitan tidak dapat berkembang dan membesar dengan sepatutnya disebabkan pemilik syarikat bertahun-tahun terus terlibat memilih manuskrip mana yang akan diterbitkan.

Ada syarikat yang sampai pemiliknya daripada 'muda' sampai sudah 'tua', tetapi dia masih melakukan tugas menilai dan memilih manuskrip buku yang akan diterbitkan oleh syarikatnya. Ini bermakna tidak ada penurunan kuasa daripada pemilik syarikat kepada staf syarikat.

Sebaik-baik saudara sudah mengambil staf, mulakan proses melatih staf saudara cara-cara mengenal ciri-ciri manuskrip bagaimana yang berpotensi laku dan yang tidak laku dalam pasaran.

Selepas itu mulakan proses menurunkan kuasa membuat keputusan kepada staf saudara.

Langkah pertama, kenal pasti keputusan-keputusan apa yang saudara mahu mereka buat sendiri, dan yang mana yang saudara sendiri akan ambil. Contoh: Staf pilih manuskrip tetapi saudara pilih jumlah cetak dan pencetak.

Langkah kedua, kenal pasti target pencapaian. Contoh target: Dalam masa 6 bulan, dia mesti membawa masuk 10 orang penulis baru.

Langkah ketiga, monitor pencapaian staf saudara, supaya semakin hari saudara dapat turunkan lebih banyak kuasa kepadanya.

.

.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Pengurusan Syarikat
(4) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Game Struktural dalam Sai-Fai Previous entry: Magik dalam Fiksyen Sains
jonos  on  07/23  at  10:33 AM

Assalamualaikum Puan Sifu!

Ye…ye betul.. Saya tersenyum sendirian membacanya. Saya rasa seseorang yang saya kenali itu harus membaca entri ini.

Ehe he he..

Tabik! Puan..
——-

denai  on  07/23  at  02:34 PM

Apakah ribut yang memberikan rasa ‘gerun’ untuk menulis di blog telah mula bertiup?

Mungkin kerana ‘umpan lama bahawa tentang celuparnya negara jiran di selatan’ sudah tidak di makan ikan?

.

di makan (SALAH) = dimakan (BETUL)

dingin  on  07/23  at  03:23 PM

Saudara denai, saya tidak faham analogi (jika analogi) saudara.

denai  on  07/23  at  04:20 PM

Pertamanya saya memohon kebenaran Pn Sifu untuk berbicara ‘isu-isu semasa’ di dewan kuliah di sini dengan adab yang tertentu. Saya berharap ‘tutorial pendek’ ini dapat memberi kefahaman rakan-rakan sekuliah saya di sini.

Buat berlaku adil kepada saudara Dingin, dua ayat soal saya di atas ditulis tanpa latar belakang dan di tempatkan di ruang yang tidak tepat. Mungkin juga ciri-ciri orang Melayu yang bercakap tidak ‘secara tepat’(?).

Ia hanya timbul hanya setelah saya terbaca dari beberapa laman web yang memaklumkan pihak berkuasa di negara kita telah mula membuat laporan polis terhadap blog yang secara terang-terangan dikatakan ‘mengganggu ketenteraman awam’.

‘Ribut’ yang saya maksudkan ialah ‘laporan polis berkenaan’ dan ‘kesan dari laporan polis tersebut yang mungkin membawa kepada tangkapan kepada penulis blog berkenaan’. Saya tidak tahu sejauh mana kebenaran perkara tersebut.

Jika benar, sejauh manakah kesan peristiwa tersebut dapat membina rasa gerun di kalangan penulis-penulis blog?

Keduanya, ‘rasa perpaduan kilat’ (umpama banjir kilat yang segera datang dan hilang) boleh dibina di kalangan orang Melayu di negara kita dengan membangkitkan rasa ‘terancam’.

Rasa terancam dalam konteks orang Melayu dalam negara pelbagai kaum mudah diwujudkan dengan menyebut ‘terdapatnya pemimpin kaum lain atau sekumpulan bangsa lain’, baik dalam negara atau di negara jiran mengeluarkan kenyataan celupar terhadap orang Melayu.

Kenyataan seperti itu dapat membangkitkan rasa marah di kalangan orang Melayu dan perlunya kita ‘bersatu padu’ untuk melawan ‘kenyataan seperti itu’.

Jika kita orang biasa ini adalah ikan-ikan yang mudah memakan umpan-umpan kenyataan seperti itu di masa lalu, mungkin juga umpan sebegitu sudah tidak dimakan ikan lagi?

Saya tidak tahu, kerana saya hanya ikan kecil sedang berada jauh di pinggir Lautan Atlantik.

Jika tutorial saya tidak tepat, tolong betulkan.

.

di tempatkan (SALAH) = ditempatkan (BETUL)

Page 1 of 1 pages

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.