Saturday, June 28, 2008

Tip Survival Penerbit: Buku Hanya Habis di Setor Tetapi Masih Banyak Di Kedai

Apabila sesebuah judul sudah habis di dalam setor saudara, ada kalanya ia patut segera diulangcetak, seperti kes buku Prof. Muhd. Kamil Ibrahim, Dato' Dr. Haron Din dan Dato' Seri Hadi Hj. Awang. Buku mereka diulangcetak serta-merta.

Buku yang boleh diulangcetak serta-merta adalah buku yang jualannya meletup-letup sebaik-baik ia terbit.

Ada kalanya, buku itu sudah habis langsung dalam setor saudara, tetapi lebih baik jangan segera diulangcetak. Buku jenis ini adalah buku yang jualannya tidak meletup-letup sebaik-baik ia terbit. Jualannya bergerak normal, mungkin 6 bulan baru habis stoknya di dalam setor.

Walaupun buku itu tidak ada lagi dalam setor, itu bukan bermakna semua buku itu sudah habis terjual. Cuba periksa dahulu apakah masih ada stoknya di dalam kedai-kedai.

Jika buku itu masih ada dalam kedai buku, jangan diulangcetak lagi, apatah lagi jika mahu diulangcetak dengan cover baru.

Jika buku itu masih ada di dalam kedai-kedai buku, apa yang akan berlaku, nanti kedai akan memulangkan semua stok yang ada di tangan mereka, atas alasan cover buku itu cover lama!

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS

Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti : • Pengurusan Syarikat
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Bagaimana Kementerian Pengajian Tinggi Mensabotaj Industri Buku Ilmu Previous entry: Menjual Sastera Berat

Post a comment

Name:

Email:

Location:

URL:

Smileys

Remember my personal information

Notify me of follow-up comments?

Submit the word you see below: