Wednesday, February 24, 2010

Tip Survival Penulis: Lain Padang, Lain Belalang

Tiap-tiap rumah penerbitan mempunyai strategi bisnes, prinsip perjuangan, dan amalan-amalannya masing-masing.

Ada penerbit yang berjuang bagi survival dari sudut kewangan semata-mata. Ada penerbit seperti PTS yang berjuang bagi memandaikan bangsa. Berdasarkan perjuangan itu masing-masing rumah penerbitan mempunyai garis panduan semasa memilih manuskrip. Justeru, manuskrip yang diterima oleh suatu rumah penerbitan mungkin ditolak oleh penerbit lain.

Sebagai contoh, dalam isu bahasa rendah, ada rumah penerbitan yang menerima penggunaan bahasa campur-aduk dalam dialog, manakala ada penerbit yang menolaknya. PTS adalah contoh penerbit yang tidak menerima bahasa campur-aduk.

Dalam isu babak-babak asmara, ada penerbit yang memang mahu supaya babak asmara diselitkan di sana sini dalam novel-novel yang mereka terbitkan, sebagai pelaris. PTS adalah contoh rumah penerbitan yang tidak menerima babak-babak asmara.

Malah dari satu sudut lain, PTS adalah sebuah penerbit yang ekstrem, kerana ia tidak menerima ayat-ayat yang menerangkan kecantikan tubuh badan lelaki dan perempuan.

Ada penulis yang karyanya pernah diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) mempunyai anggapan bahawa DBP adalah benchmark kualiti unggul bagi buku-buku yang ditulis dalam Bahasa Melayu. Maksudnya, mereka yakin jika karyanya itu sudah cukup baik dalam skema penilaian DBP, maka ia pastilah cukup baik bagi mana-mana penerbit lain.

Dengan anggapan yang sedemikian, mereka tidak dapat menerima kenyataan apabila manuskrip yang dihantar ditolak oleh penerbit-penerbit lain. Akibatnya, mereka menjadi defensif, marah-marah, dan dengan itu merosakkan hubungan baik dengan editor yang menolaknya. Situasi begini merugikan semua pihak.

Apa yang sudah cukup baik pada pandangan pegawai-pegawai di DBP belum tentu dinilai sebagai cukup baik oleh editor-editor di penerbit swasta kerana mereka menerbitkan buku bagi tujuan komersial semata-mata. PTS sendiri, yang mempunyai perjuangan "memandaikan bangsa", bersikap amat komersial apabila memilih manuskrip yang hendak diterbitkan.

Penerbit swasta seperti PTS menggunakan wang bank bagi membiayai setiap judul yang diterbitkan. Apabila buku tidak laris, penerbit tidak dapat membayar hutang-hutang bank. Lainlah penerbit kerajaan seperti DBP yang ditanggung oleh wang cukai rakyat.

Penulis-penulis yang pernah menerbitkan karya dengan DBP perlu mengambil sikap 'masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak', barulah dengan itu beliau dapat menerbitkan karyanya dengan mana-mana rumah penerbitan yang dipilih, baik di DBP mahupun dengan penerbit swasta.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Festival Buku Antarabangsa Galak Industri Buku Kanak-kanak Asia Previous entry: Tip Survival Penerbit: Sektor Novel Remaja Lelaki adalah Pasaran Laut Biru

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.