Tip Survival Penulis: Mencipta Nama untuk Cerita Kanak-Kanak dan Awal Remaja
Penerbit buku-buku Melayu adalah orang bisnes. Mereka mahu supaya buku-buku yang diterbitkan dapat dijual kepada pembaca semua kaum, bukan hanya laku kepada pembaca Melayu sahaja.
Buku-buku panduan menulis cerita untuk bacaan kanak-kanak dan awal remaja memberi garis panduan bagaimana mencipta nama-nama watak dan juga tempat-tempat.
Pakar-pakar memberi memberi 4 faktor yang perlu diambil perhatian:
(i) Faktor perkembangan kognitif kanak-kanak
Pilih nama yang terdiri daripada dua suku kata sahaja, seperti nama 'Yayah' ataupun 'Aisyah' ataupun 'Adam' dalam siri Dear Yayah, siri Young Aisyah, dan siri Adam Kecil. Ini kerana perkataan dua suku kata mudah diingat bagi tahap perkembangan kognitif kanak-kanak.
Nama-nama yang panjang dan kedengaran sedap pada telinga dan citarasa orang dewasa mungkin tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana nama-nama itu sukar diingat.
(ii) Faktor perbezaan bahasa
Pilih nama yang menggunakan bunyi-bunyi yang terdapat dalam bahasa-bahasa lain. Nama yang mudah disebut oleh lidah orang Melayu mungkin sangat sukar disebut oleh lidah kanak-kanak kaum lain.
Ada bunyi-bunyi yang tidak terdapat dalam bahasa-bahasa lain, oleh iu sukar disebut oleh kanak-kanak dalam bahasa berkenaan.
Kanak-kanak mengambil masa yang lama sebelum pandai mengeluarkan bunyi-bunyi dalam bahasa asing. (Rujuk kesukaran kanak-kanak Melayu berlatih menyebut bunyi-bunyi dalam bahasa Arab semasa belajar membaca Quran.)
Sebagai contoh bunyi 'r' dan 'd' tidak terdapat dalam bahasa Cina, jadi kanak-kanak Cina sukar menyebut nama-nama yang menggunakan bunyi 'r' dan 'd'.
(iii) Faktor perbezaan citarasa budaya
Pilah nama yang disukai dalam semua budaya. Ada nama-nama yang maknanya hanya sedap ataupun indah dalam budaya Melayu-Islam, tetapi tidak demikian dalam budaya lain.
(iv) Faktor perbezaan citarasa kanak-kanak dan orang dewasa
Pilih nama yang sesuai dengan citarasa kanak-kanak. Sesetengah nama hanya sedap bagi citarasa orang dewasa dan orang tua-tua.
Apabila menggunakan perkataan umum sebagai nama watak, gunakan perkataan yang ada dalam perbendaharaan kanak-kanak.
Ada perkataan yang diketahui maknanya oleh orang dewasa Melayu, tetapi kanak-Kanak Melayu belum tahu perkataan itu, apatah lagi kanak-kanak bukan Melayu.
-------------------------------------------
Nota Kuliah:
Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006




Salam buat Pua Ainon,
Saya berminat untuk menghadiri kursus yang Puan anjurkan.
Post a comment