Thursday, February 24, 2011

Tip Survival Penerbit: Pasaran Buku Panduan Perkahwinan Bahagia

Saiz pasaran buku-buku panduan perkahwinan bahagia adalah besar dan aktif sepanjang tahun. Jadi, penerbit yang mahu survive dalam pasaran perlu mempunyai judul-judul dalam kategori ini.

Pembeli utama buku-buku panduan perkahwinan adalah perempuan muda yang sudah mempunyai rancangan berkahwin dan isteri-isteri yang masih muda.

Selama ini pasaran buku panduan perkahwinan didominasi oleh penerbit buku-buku agama sahaja. Buku-buku yang diterbitkan adalah terjemahan kitab-kitab Arab ataupun buku-buku kecil yang ditulis oleh ustaz-ustaz tempatan berdasarkan kitab-kitab Arab.

Tiga buku di atas mempunyai kekuatan masing-masing:

Buku Bagaikan Khadijah di Hati Rasulullah ditulis oleh 2 orang penulis lelaki. Tuan Zamri seorang pemuda yang belum berkahwin dan beliau memegang ijazah bidang komunikasi masa. Tuan Imran Yusof adalah seorang suami dan memegang ijazah sains.

Buku mereka Bagaikan Khadijah di Hati Rasulullah adalah panduan praktikal yang menggabungkan teknik-teknik komunikasi ciptaan ilmuwan Barat dengan prinsip-prinsip umum dalam Islam. Buku itu mereka laku keras dalam pasaran dan cepat diulangcetak.

Buku ini tiada saingannya dalam kategori ini. Kekuatan buku ini adalah ia ditulis dengan menggunakan sudut pandang lelaki dan ditujukan kepada perempuan. Pasaran bagi buku jenis ini adalah Laut Biru dan saiznya amat besar. Mereka adalah perempuan muda yang 'biasa-biasa' latar belakang pendidikan agama, yakni mereka bukan lulusan fakulti Islam.

Buku Bahagianya Menjadi Pengantin Sepanjang Masa di tulis oleh Mardiana Mat Ishak. Buku ini baru terbit. Ia menggunakan pendekatan tradisional Islami tulen. Buku ini dijangka memberi persaingan baru kepada beratus judul yang sedia ada dalam pasaran. Buku ini tiada kekuatan istimewa dari sudut isi kandungannya, tetapi diramalkan akan laku disebabkan 2 faktor, (i) kulitnya yang cantik dan (ii) bahasanya yang mudah. Sektor buku jenis ini adalah Laut Merah.

Buku Men Are From Mars, Women are From Venus - Bintang Timur, Bintang Barat, adalah buku terjemahan daripada bahasa Inggeris. Buku ini baru sahaja terbit. Edisi Inggerisnya sudah 40 tahun dalam pasaran dan ia sangat terkenal dalam kalangan pembaca buku-buku panduan perkahwinan dalam bahasa Inggeris. Ia sudah bertaraf klasik dalam sektornya. Sektor buku terjemahan adalah Laut Biru. Diramalkan buku ini akan laku keras.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: SABTU 26 Februari: Diskaun Istimewa di BookCafe, HQ PTS, Batu Caves Previous entry: AHAD 3 April 2011: Terjemahan Teks Agama Bahasa Indonesia - Bahasa Melayu

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.