Thursday, July 30, 2009

MPH Memilih Buku-Buku Agama PTS sebagai Item ‘Window Display’  Sempena Bulan Ramadhan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dulu-dulu (maksudnya sebelum 5 tahun yang lalu) tidak pernah dimimpikan oleh pejuang buku Melayu bahawa kedai-kedai buku elit, seperti MPH, tergerak mahu memilih buku Melayu sebagai item bulk display dan window display.

Istilah bulk display bermakna buku itu disusun banyak-banyak betul-betul di depan pintu masuk kedai. Istilah window display bermakna buku itu dijadikan hiasan daya tarikan pada dinding kaca kedai. (Foto menunjukkan buku PTS Tunnels dijadikan item window display.)

Jika buku bulk display sudah berprestij, maka buku yang dipilih untuk window display jauh lebih berprestij. Ini disebabkan kriteria bagi memilih buku buat dijadikan window display adalah lebih banyak dan lebih susah dipenuhi.

Ruang adalah wang. Di dalam mall-mall besar seperti Mid-Valley dan Tesco, ruang window-display adalah punca pendapatan bagi pemilik kedai.

Bagi mendapatkan window-display selama 2 minggu, yuran yang dikenakan boleh mencecah sehingga RM10 ribu, bergantung kepada ruang yang disewa.

Justeru penerbit tidak berani menyewa ruang window kedai buku elitis seperti MPH bagi tujuan mempamerkan bukunya, melainkan dia yakin jualan buku itu dapat menutup kos window display yang terpaksa ditanggung.

Sempena menyambut kedatangan bulan Ramadhan, pihak pengurusan MPH akan mempromosi buku-buku agama PTS yang sesuai dijadikan bahan bacaan sepanjang bulan mulia itu. Jabatan Marketing PTS akan membuat window-display di 6 buah outlet MPH di lokasi yang ramai penduduk Melayu di zon itu. 

MPH Bukit Raja, Kelang.

MPH Alpha Angle, Wangsa Maju, KL

MPH One Utama Damansara, KL

MPH SACC Mall, Shah Alam

MPH MidValley Bangsar, KL

MPH Alamanda, Putrajaya

Kerja-kerja susun menyusun dan andaman window-display di kedai-kedai MPH itu akan bermula pada 17 Ogos.

 

-------------------------------------------
Nota Kuliah:

Puan Ainon Mohd.'s avatar

Puan Ainon Mohd
Presiden,
Universiti Terbuka PTS
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

Dalam Kategori/Fakulti :
(0) Diskusi Kuliah | Permalink
Next entry: Berhati-hati dengan Formula Pengiraan Royalti yang Ditawarkan Penerbit Buku Previous entry: Bagaimana PTS Menyusun Pasukan Jualan dan Khidmat Pelanggannya dan Pembahagian Tugas Mereka

Post a comment

Commenting is not available in this weblog entry.